Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1248 E. 2018/1145 K. 21.11.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/1248
KARAR NO : 2018/1145

DAVA : Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ : 05/11/2018
KARAR TARİHİ : 21/11/2018

Taraflar arasında görülen iş bu dava ile ilgili olarak dava dosyasının ele alınıp incelenmesi sonucunda ;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
DAVA : Davacılar vekili dilekçesinde özetle ; müvekkili küçüklerin , …… içinde bulunduğu ……. plakalı aracın 05.11.2017 tarihinde …… sevk ve idaresinde iken Iğdır’ın Aralık ilçesinde ……… civarında tek taraflı trafik kazası meydana geldiğini ve müvekkili küçüklerin anne ve babalarının vefat ettiğini, …… plakalı aracın davalı … bünyesinde sigortalı olduğunu, müvekkili küçüklerin destekten yoksun kalma yönünden mağduriyetlerinin giderilmesi için iş bu belirsiz alacak ve tespit davasının açılması zaruretinin hasıl olduğunu belirterek , fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla 100.00 TL destekten yoksun kalma tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava dosyasına davacılar vekili tarafından ibraz edilen 09.11.2018 tarihli dilekçe ile, davalı … ile anlaşma sağlandığından davadan feragat ettiklerine ilişkin beyanda bulunulması üzerine henüz tensip tutanağı hazırlanma aşamasında bulunan ve taraflara tebligat çıkarılmayan dava dosyası ele alınıp incelenmiş ve dosyada mübrez olan vekaletnamede davacılar vekilinin davadan feragat yetkisinin de bulunduğu anlaşılmıştır.
Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir(HMK m.307). Feragat, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılabileceği gibi, hüküm ifade edebilmesi de karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir, ancak feragat kayıtsız ve şartsız olmalıdır(HMK m.309). Feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir(HMK m.310) ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur(HMK m.311).
Bu itibarla, davacılar vekilinin feragat beyanı doğrultusunda davanın reddine karar verilmesi gerektiği kanaatine varılarak aşağıda yazılı şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM : Yazılı gerekçe ile ;
1-Davanın FERAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu’na göre alınması gerekli 35,90 TL karar ilam harcı dava açılırken peşin yatırıldığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4- HMK 120 maddesi gereğince davacı tarafça yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının karar kesinleştikten sonra HMK 333 maddesi gereğince davacıya iadesine,
Dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde, tarafların yokluğunda HMK 345 Maddesi uyarınca gerekçeli kararın tebliğinden itibaren yasal 2 haftalık süre içerisinde İstinaf yasa yolu açık olmak üzere karar verildi..