Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/730 E. 2018/750 K. 20.06.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2017/730
KARAR NO : 2018/750

DAVA : Şirketin İhyası
KARAR TARİHİ : 20/06/2018

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle ; ……… ile 10.02.2009 tarihinde Üsküdar ………..Noterliğinde Kat Karşılığı……. akdedildiğini ve anılan şirketi kat karşılığı inşaat sözleşmesindeki borçlarını ifa etmemesi üzerine sözleşmenin feshi için İstanbul Anadolu ………Asliye Ticaret Mahkemesinin 2017/172 esas sayılı dosyasından dava ikame edildiğini, şirkete tebligat yapılamadığı için………..’ya müzekkere yazıldığını ve adresinin tespitinin istendiğini,……dan verilen cevapta şirketin 6102 sayılı TTK nun 7. Maddesine göre ………… tarihinde terkin edildiğinin öğrenildiğini, İstanbul Anadolu …………..Asliye Ticaret Mahkemesinin 2017/172 esas sayılı davanın görülebilmesi için ………… Şirketinin ticaret sicil kaydının ihyasıyla ticaret siciline tekrar tesciline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP : Davalı vekili dilekçesinde ; Ticaret Sicil Müdürlüğünün TTK nun m.32 hükmü uyarınca işlem yaptığını,şirketin sicil kaydının 6102 sayılı TTK nun geçici 7.maddesi doğrultusunda resen terkin kapsamına alındığını ve resen terk kapsamında iken devam eden davası olduğuna dair müdürlüğe herhangi bir bildirimde bulunulmadığından düzenlenentebligat ve ilan prosedürleri yerine getirilerek şirketin resen terkin edildiğini, müvekkilinin davanın açılmasına sebebiyet vermediğini ve bu nedenle de yargılama giderleri ve vekalet ücretinden sorumlu tutulamayacağını belirterek müvekkili aleyhine açılan davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
İNCELEME VE GEREKÇE :
Dava,sicilden terkin edilen şirketin ihyası istemine ilişkin olup TTK 547. Maddesine dayanmaktadır. TTK 547. Maddesinin 1. Fıkrasına göre , şirket tasfiyesinin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olması halinde , son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklılar şirket merkezinin bulunduğu yerdeki mahkemeden bu ek işlemler sonuçlanıncaya kadar şirketin ihyasını yani yeniden tescilini isteyebilirler.
İhyası istenilen “……………….”‘nin celp olunan ticaret sicil dosyasının incelenmesinde; şirketin 6102 sayılı TTK nun geçici 7. Maddesi ve ilgili tebliğin (madde 5/1-d) bendi uyarınca şirketin resen terkin kapsamına alınarak, tebliğde öngörülen ihtar ve ilan prosedürlerinin tamamlanmasının ardından …… tarihinde sicil kaydının resen silindiği tespit edilmiştir.
Davacı tarafından şirketin ihyasına dayanak yapılan İstanbul Anadolu …………. ASliye Hukuk Mahkemesinde açılan 2017/172 esas sayılı dava dosyasının incelenmesinde; mahkememizdeki iş bu ihya davasını açan davacı tarafından sicilden terkin işlemi yapılan şirket aleyhine ve ……. aleyhine , Üsküdar ………. Noterliğinin 10.02.2009 tarih ………… yevmiye nolu kat karşılığı inşaat sözleşmesinden dönme talebi veya iş bu sözleşme gereğince müteahhidin eksik bıraktığı işlerin tamamlanması için nama ifaya izin verilmesi ve uğranılan zararın tazmini istemi ile dava açıldığı,davaya devam edilebilmesi ve sonuçlandırılabilmesi için şirketin ihyası yönünde dava açılması gerektiği anlaşılmıştır.
Yapılan yargılama sonucunda İstanbul Anadolu ………….İş Mahkemesi ‘nin 2017/172 Esas sayılı dava dosyasının sonuçlandırılıncaya kadar 13.08.2014 tarihinde sicilden terkin edilen ……………’nin sicile yeniden tescili gerektiği anlaşıldığından aşağıdaki şekilde davanın kabulüne karar verilmiştir.
HÜKÜM : Yazılı gerekçe ile ;
1.Davanın KABULÜNE, İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün ………. sicil numarasında kayıtlı iken ………. tarihinde 6102 sayılı TTK geçici 7. maddesi uyarınca sicilden resen terkin edilen ……………’nin İstanbul Anadolu ………… Asliye Hukuk Mahkemesinin 2017/172 Esas sayılı dava dosyasında yürütülen yargılama ile sınırlı olarak TTK 547 maddesi uyarınca ek işlemler sonuçlanıncaya kadar İHYASINA,
2.Kararın ticaret sicile tescil ve ilanına ,
3.Harçlar Yasası uyarınca alınması gereken 35.90 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 31.40 TL harcın mahsubu ile eksik alınan 4.50 TL harcın davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
4.Davacı tarafça yapılan harç ve giderlerin üzerinde bırakılmasına,
5.Davanın mahiyeti gereğince davalı … Sicil Müdürlüğünün yargılama gideri ve vekalet ücretinden sorumlu tutulmamasına,
6.Taraflar tarafından yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmını karar kesinleştikten sonra ve talepleri halinde taraflara iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalının yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yolunun açık olduğu, istinaf dilekçesinde istinaf edilen hususlar ile nedenlerinin belirtilmesinin gerektiği, süresi içerisinde kararın istinaf edilmemesi halinde hükmün kesinleşeceği ve infaz edilebileceği açıklanmak suretiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.