Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/532 E. 2018/289 K. 20.03.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İstanbul Anadolu
9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR
ESAS NO : 2017/532 Esas
KARAR NO : 2018/289

TALEP : İstirdat (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
KARAR TARİHİ : 20/03/2018

DAVA :
Davacı vekili Mahkememize sunduğu 12/05/2017 havale tarihli ve aynı tarihte harçlandırdığı dava dilekçesinde özetle; Davacının müşterilerinden aldığı dava konusu çekinde aralarında bulunduğu bir kısım çekleri iş gezisi sırasında kaybettiğini, zayi nedeni ile çeklerin iptali için açılan davada, davaya konu çekin davalının elinde bulunduğunun anlaşılması üzerine iade davası açılması için süre verildiğini, çekin davacı tarafından kaybedildiğini, davalıya verilmediğini beyanla, dava konusu çekin davalıdan istirdatı ile davacıya iadesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davacı vekili 20/03/2018 tarihli esas hakkındaki beyanında; önceki beyanlarını tekrarla, davalı tarafça çekin mahkemeye ibraz edilmiş olması nedeni ile davalı taraftan yargılama masrafı ve vekalet ücreti bulunmadığını beyanla, davanın kabulüne karar verilmesini talep etmiştir.
SAVUNMA :
Davalı Mahkememize sunduğu …. havale tarihli dilekçesinde özetle: dava konusu çekin mahkemeye iadesini, mahkeme masraflarının durumunun iyi olmadığını ve çalışamadığı için ödeyemeyeceğini beyan etmiştir.
Davalı taraf karar celsesine katılmamıştır.
Davanın Hukuki Niteliği: Dava, rıza dışında elden çıkan çekin istirdatı davasıdır.
Davanın Hukuki Sebebi; 6102 sayılı TTK’nın 758/1. maddesindeki “Poliçeyi eline geçiren kişi bilindiği takdirde, mahkeme, dilekçe sahibine iade davası açması için uygun bir süre verir.” şeklindeki düzenlemedir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE KANAAT :
Yargı yetkisini, Anayasanın 9. Maddesine göre, Türk Milleti adına kullanan Mahkememizce, uyuşmazlık konusu hakkında, yapılan açık duruşmalar ve yargılama sonunda(Ay. m.141); toplanan deliller, ticaret sicil kayıtları, çek, İstanbul Anadolu……. Asliye ticaret mahkemesinin … e sayılı dosyası, iddia ve savunmalar ile tüm dosya ….. incelenip hep birlikte değerlendirildiğinde; davaya konu çekin davalı tarafından iadesinin kabul edildiği ve bunun üzerine davalıya verilen süreye istinaden çek aslının mahkememize ibraz edildiği ve muhafazası için mahkememiz yazişleri müdürlüğü kasasına kaldırıldığı, davalının beyanlarının kabul niteliğinde olduğu sonuç ve vicdani kanaatine(Ay. m.138) varılarak davanın kabulüne karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜNE,
2-Davaya konu, keşidecisi ……., lehdarı ……. olan, ……r Şubesi ‘nin ……. iban nolu hesabından keşide edilen ….. keşide tarihli ve 25.000,00 TL bedelli ……. nolu çekin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
3-Davalı tarafından davaya konu çek aslı mahkememize ibraz edilmiş olduğundan karar kesinleştiğinde Mahkemiz Yazı İşleri Müdürlüğünce infazına,
4-Davaya konu çekin karar kesinleşinceye kadar Mahkememiz Yazı İşleri Müdürlüğü kasasında muhafazasına,
5- Alınması gerekli olan 1707,75 TL harcın Harçlar Kanunun 22. Maddesi uyarınca 1/3 olan 569,25 TL harçtan başlangıçta peşin olarak alınan 426,94 TL harcın mahsubu ile bakiye 142,31 TL karar ve ilam harcının davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
6- Davacının yapmış olduğu yargılama masraflarının kendi üzerinde bırakılmasına,
7- Talebi olmaması nedeni ile davacı lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
8- Karar kesinleştiğinde, HMK Gider Avansı Tarifesinin 5. Maddesi uyarınca, artan gider avansının davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, diğerlerinin yokluğunda, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2(iki) hafta içerisinde mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yolunun açık olduğu, istinaf dilekçesinde istinaf edilen hususlar ile nedenlerinin belirtilmesinin gerektiği, süresi içerisinde kararın istinaf edilmemesi halinde hükmün kesinleşeceği ve infaz edilebileceği açıklanmak suretiyle açık duruşmada verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı..