Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/463 E. 2018/588 K. 16.05.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2017/463
KARAR NO : 2018/588

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 25/04/2017
KARAR TARİHİ : 16/05/2018

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacı vekili dilekçesinde ;müvekkili …………… arasında İstanbul Anadolu …. İş Mahkemesinin 2013/72 esas sayılı dosyasında devam eden hizmet tespiti davasında , davalılardan ………..nin tasfiye süreci tamamlanarak Ticaret Sicilinden terkin edildiğinin anlaşıldığını, İş Mahkemesi dosyasında görülen davada, …………………………. ihyası amacıyla ihya davası açmak üzere müvekkiline süre verildiğini belirterek, İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünde …..sicil numarasında kayıtlı iken terkin edilen ……. ticaret sicilindeki kaydının ve hükmü şahsiyetinin ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP : Davalı Ticaret Sicil Müdürlüğü vekili cevap dilekçesinde ; müvekkilinin ticaret siciline tescil konusundaki talepleri, ilgili yasa ve tüzüğün kendisine verdiği yetki ve görev alanı içinde değerlendirdiğini ve sonuca bağladığını, yasal şartlar oluşmuşsa yapılan işlemle ilgili tescil kararı verildiğini, tasfiye sürecinde yetki ve sorumluluğun şirket tasfiye memurunda olduğunu, tasfiye memurunun iddia edilen eksik işlemlerini müvekkili sicil müdürlüğünün tespit etmesinin mümkün olmadığını, müvekkilinin iş bu davanın açılmasına da sebep olmadığını bu nedenle yargılama giderleri ve vekalet ücretinden sorumlu tutulamayacağını belirterek, davanın müvekkili açısından reddine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı tasfiye memuru vekiline e-tebligat gönderilmiş ve usulüne uygun olarak ………. tarihinde tebligat yapılmıştır.
İNCELEME VE GEREKÇE : Dava, hukuki niteliği itibarıyla TTK’nun 547 ve devamı maddeleri uyarınca ………….. ihyası istemine ilişkindir.
Yöntemine uygun duruşma açılmış taraf kanıtları toplanmıştır. Tarafların aktif ve pasif ehliyetleri denetlenerek uyuşmazlık noktaları resen belirlenerek sonuca gidilmiştir.
İhyası istenilen………….. ticaret sicil dosyasının incelenmesinde; davalı şirketin şirket ortaklarından …… vefatı nedeniyle hisselerinin , varisleri olan …. intikal ettiğinden, şirketin ……. tarihinde tasfiyeye girdiği, tasfiye kararının 27.12.2002 tarihinde tescil edildiği, borçlu ve alacaklılara çağrı ilanlarının ticaret sicil gazetelerinde yayınlandığı, şirketin tasfiye sürecinin vefat eden ortak ……………. varisleri tarafından da kabul edildiği, 3. İlanın yayınlanmasının üzerinden 1 yıl süre geçtiğinden tasfiyenin sonuçlandırılmasına ve tasfiye memuru olarak ….. ibra edilmesine karar verildiği, şirketin son tescilinin …………….. tarihinde yapıldığı ve şirketin tasfiyesinin sona erdiği 09.08.2004 tarihinde tescil edildiğinden sicil kaydının terkin edildiği anlaşılmıştır.
Davacı tarafın davaya dayanak yaptığı İstanbul Anadolu…………….. İş Mahkemesinin 2013/72 esas sayılı davası UYAP üzerinden celbedilerek incelenmiş olup, davacı …………………… arasında İstanbul Anadolu İş Mahkemesinin …… esas sayılı dosyasında devam eden hizmet tespiti davası olduğu yargılamanın devam ettiği, mahkemece dosyamız davacısına davalı şirketin sicile yeniden tescil edilmesi yani ihyası için dava açmak üzere yetki ve süre verildiği tespit edilmiştir.
Bu itibarla, sicilden terkin edilen şirketin İstanbul Anadolu …………… İş mahkemesinin 2013/72 esas sayılı dava dosyasında davalı olarak gösterildiği ve anılan dava dosyasındaki yargılamanın sonuçlanabilmesi için ticaret siciline ihya yoluyla yeniden tescili gerektiği anlaşılmakla …………………’nin ………. Esas sayılı dava dosyası kapsamında temsili ve yargılamanın sonucuna göre ek tasfiyesiyle sınırlı olmak üzere TTK’nun 547. Maddesi gereğince şirketin tüzel kişiliğinin ihyasına dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ ile; İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün………………….. sicil nosunda kayıtlı …………….’nin İstanbul Anadolu …………. İş Mahkemesinin ……….Esas sayılı dava dosyasının sonuçlandırılabilmesi için İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne İHYA YOLU İLE YENİDEN TESCİLİNE
2-Davalı ………..’ın ek tasfiye yönünden tasfiye memuru olarak atanmasına,
3-Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken 35,90 TL karar ve ilam harcının dava açılırken peşin olarak yatırılan 31,40 TL den mahsubu ile eksik 4,50 TL nin davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
4-Davanın niteliği gereğince yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına, davacı lehine vekalet ücreti takdirine de yer olmadığına,
5-Karar kesinleştiğinde ve talep halinde kullanılmayan gider avansının davacıya ya da ahzu kabza yetkili vekillerine iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yolunun açık olduğu, istinaf dilekçesinde istinaf edilen hususlar ile nedenlerinin belirtilmesinin gerektiği, süresi içerisinde kararın istinaf edilmemesi halinde hükmün kesinleşeceği ve infaz edilebileceği açıklanmak suretiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.