Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/1254 E. 2018/4 K. 04.01.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2017/1254 Esas
KARAR NO : 2018/4

DAVA : Şirketin İhyası
KARAR TARİHİ : 04/01/2018

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA : Davacı vekili dilekçesinde özetle; şirketin …’nün ……….sicilinde kayıtlı bir limited şirketi olduğunu, şirketin 31/07/2013 tarihinde TTK geçici 7. Maddesi gereğince İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğünde Re’sen tasfiyeye girdiğini ve tasfiye işlemleri 3……… tarihinde ticaret siciline tescil edildiğini, yasal 1 yıllık süre geçtikten sonra şirketin kaydının silindiğini, ancak davası devam eden bir iş davasının mevcut olduğunu, anılan davanın İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin ……….. esas numarası ile devam etmekte olduğunu, şirkete tebligat yapılmadığından 6100 sayılı HMK’nın 52. ve 54. Maddeleri hükmünün yerine getirilmesine gerek kalmaksızın şirketin ihyasına karar verilmesini arz ve talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE :
Dava, hukuki niteliği itibariyle TTK geçici 7. Maddesi uyarınca sicilden terkin edilen kooperatifin yeniden sicile tescili için açılmış bir ihya davasıdır.
TTK geçici 7. Maddesinin 15. Fıkrasının son cümlesi uyarınca ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaati bulunanlar , haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilirler. Bu maddeden açıkça anlaşılacağı üzere, bu tür davaları açabilecek kişiler alacaklılar veya menfaati bulunan diğer kişiler; örneğin şirket veya kooperatif ortaklarıdır.
Ticaret sicilinden terkin olunmuş şirketin veya kooperatifin tüzel kişiliği de sona ermiştir. Artık HMK 51. Maddesinde tanımlanan dava ehliyetinin bulunduğundan söz edilemez. Çünkü , dava ehliyeti medeni hakları kullanma ehliyetine göre belirlenir. Ticaret Sicilinden terkin edilmiş ve böylece tüzel kişiliği sona ermiş eski bir şirketin veya kooperatifin hak ehliyeti ve buna bağlı olarak dava ehliyeti bulunmamaktadır. Buna rağmen dava şirket adına açılmıştır.
HMK 114/1-d maddesi uyarınca, davacının taraf ehliyetinin bulunması dava şartıdır. HMK 115. Maddesi uyarınca, dava şartlarının mevcut olup olmadığı, davanın her aşamasında res’en gözetilir. Dava şartı mevcut değil ise dava usulden reddedilir. Davacının dava ehliyetinin bulunmamasına göre davanın HMK 114/1-d ve HMK 115/2 maddeleri uyarınca usulden reddi gerekmiştir.
HÜKÜM : Yazılı gerekçe ile;
1-Davanın davacının aktif dava ehliyeti yokluğundan USULDEN REDDİNE,
2.Karar tarihi itibariyle yürürlükteki Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken 35,90 TL maktu karar harcından davacı tarafça dava açılırken peşin olarak yatırılan 31,40 TL’nin mahsubu ile eksik alınan 4,50 TL karar-ilam harcının davacıdan tahsiliyle hazineye irat kaydına,
3-Yapılan harç ve giderlerin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya ya da ahzu kabza yetkili vekillerine iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yolunun açık olduğu, istinaf dilekçesinde istinaf edilen hususlar ile nedenlerinin belirtilmesinin gerektiği, süresi içerisinde kararın istinaf edilmemesi halinde hükmün kesinleşeceği ve infaz edilebileceği açıklanmak suretiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.