Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2016/148 E. 2018/158 K. 15.02.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2016/148 Esas
KARAR NO : 2018/158

DAVA : Menfi Tespit (Ticari İlişkiden Kaynaklanan)
KARAR TARİHİ : 15/02/2018

Mahkememizde görülmekte olan Menfi Tespit (Ticari İlişkiden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davalı tarafça müvekkili aleyhin İstanbul Anadolu ……İcra Dairesi ‘nin 2015/4068 Esas sayılı dosyası ile ilamsız icra takibi başlatıldığını, müvekkiline gönderilen ödeme emrinin……….n sitesinden yaptıkları sorgulamada 11/02/2015 tarihinde muhtara tebliğ edildiğinin tespit edildiğini, bunun üzerine ….. tarihinde borca ve icra dairesinin yetkisine itiraz ettiklerini, ancak ödeme emrinin icra dosyasına dönen parçası üzerine tebliğ gününün 10/02/2015 yazılmasından dolayı itirazlarının reddedildiğini, başlatılan icra takibinin haksız olduğunu, müvekkilinin davalıya bir borcu bulunmadığını, davalının icra takibine konu belgeyi icra takip dosyasına sunmadığını belirterek; davanın kabulüne, müvekkilinin davalıya borçlu olmadığının tespitine, davalının %20’den aşağı olmamak üzere kötü niyet tazminatına mahkum edilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
CEVAP : Dava dilekçesi ve tensip zaptı davalıya usulüne uygun tebliğ edilmiş ise de; davalı taraf davaya cevap vermemiştir.
Dava : Dava İİK 72/3 Maddesi uyarınca icra takibinden sonra açılan Menfi Tespit davasıdır.
İNCELEME VE GEREKÇE :
Dava yazılı yargılama usulüne tabii olup, usulünce taraf teşkili sağlanmış , dilekçeler aşaması tamamlanmış , HMK 140 maddesi uyarınca ön inceleme duruşmalı yapılarak karar verilmiştir.
Görev mahkemeye ilişkin olumlu dava şartıdır. (HMK 114/I-c maddesi)
Mahkemelerin görevi, ancak kanunla düzenlenir. Göreve ilişkin kurallar, kamu düzenindendir.( HMK 1 maddesi)
Mahkeme dava şartlarının bulunup bulunmadığını davanın her aşamasında resen araştırılır. (HMK 115)
Ticari davalar TTK. 4. maddesinde mutlak ve nispi ticari dava olarak düzenlenmiştir. Uyuşmazlığın Türk Ticaret Kamumda düzenlenen bir hususa ilişkin olması veya davanın ticaıet mahkemesinde görüleceğine dair açık bir yasal düzenlemenin bulunması halinde mutlak ticari dava, her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan uyuşmazlıklarda ise nispi ticari dava sözkoııusu olup mahkememizin görev alanı içinde kalacaktır.
TTK nun 5. maddesine göre; Asliye ticaret mahkemeleri tüm ticari davalar ile ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işleri ile özel kanunlardan doğan özel hükümler uyarınca ticaret mahkemesinde görülecek diğer dava ve işlere bakmakla görevlidir.
26.06.2012 tarihli 6335 sayılı Yasanın 2.maddesiyle değiştirilen TTK.5.maddesinin 3.fıkrası uyarınca, Ticaret Mahkemesi ile Asliye Hukuk Mahkemesi ve diğer mahkemeler arasındaki ilişki görev ilişkisi olup, bu dutumda göreve ilişkin usul hükümleri uygulanır.
5521 sayılı İş Mahkemeleri kanunun 1. Maddesi uyarınca İş Kanununa dayanan her türlü hukuki uyuşmazlıklarda görevli mahkeme iş mahkemeleridir.
Somut olayda; davacının aleyhine başlatılan İstanbul Anadolu …….. İcra Dairesi ‘nin 2015/4068 Esas sayılı icra takibi yönünden bir borcu olmadığı iddiasıyla borçlu olmadığının tespiti talep etmiş, davalı ise davacı işverenlikte işyeri hekimi olarak çalıştığını ve takibe konu alacağın ücret alacağına ilişkin olduğunu iddia etmiş olup; uyuşmazlık; davalının davacı işyerinde işyeri hekimi olarak hizmet akdi ile çalışıp çalışmadığı ve icra takibine konu alacağın davalının davacı şirket için vermiş olduğu işyeri hekimliği hizmeti ücretine ilişkin olup olmadığı noktasında toplanmaktadır.
Dava ve icra takibine konu alacağın dayanağı; temel ilişkinin iş(hizmet) sözleşmesi olup olmadığı hususu uyuşmazlık konusu olup bu uyuşmazlığı çözümünde İş Mahkemeleri görevlidir.
Davalı tacir değildir.
Davanın TTK da sayılan Mutlak ve Nisbi Ticari dava niteliği bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle açılan dava da İş Mahkemesi görevli olup mahkememiz görevli olmadığından davanın görev dava şartı yokluğundan usulden reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- HMK 4. ve HMK.114/1-c maddeleri uyarınca mahkememizin GÖREVSİZ olması nedeniyle davanın GÖREV DAVA ŞARTI YOKLUĞU nedeniyle USULDEN REDDİNE,
2-HMK.’nun 20.maddesi uyarınca, iş bu kararın kesinleştiği tarihten itibaren iki haftalık süre içinde başvuru halinde, dava dosyasının görevli İstanbul Anadolu Nöbetçi İŞ MAHKEMESİNE gönderilmesine,
3-HMK.’nun 331/2 maddesi uyarınca harç ve yargılama giderlerinin görevli mahkemece değerlendirilmesine,
4-HMK.20.maddesi uyarınca işbu kararın kesinleştiği tarihten itibaren 2 haftalık kesin süre içinde kararı veren mahkememize başvurarak, dava dosyasının görevli ya da yetkili mahkemeye gönderilmesini talep etmediği takdirde, mahkememizce DAVANIN AÇILMAMIŞ SAYILMASINA karar verileceğinin ihtarına (tebliğ ile beraber),
5-6100 sayılı HMK.nun 331/2 maddesi gereğince görevsizlik kararından sonra davaya bir başka mahkemede devam edilmesi hâlinde, yargılama giderlerine o mahkemece hükmedilmesine,
6-6100 sayılı HMK.nun 331/2 maddesi gereğince görevsizlikkararından sonra davaya bir başka mahkemede devam edilmemiş ise, talep halinde mahkememizce verilecek ek kararla dosya üzerinden bu durumun tespiti ile davacıların yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilmesine,
Taraf vekillerinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren HMK 345 Maddesi uyarınca yasal 2 haftalık süre içinde İstanbul BAM ‘a İstinaf yolu açık olmak üzere, verilen karar açıkca okunup usulen anlatıldı.