Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2015/1101 E. 2019/508 K. 21.05.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2015/1101 Esas
KARAR NO : 2019/508
DAVA : Alacak (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ: 14/10/2015
KARAR TARİHİ: 21/05/2019DAVA :
Davacı vekili Mahkememize sunduğu 14/10/2015 havale tarihli ve aynı tarihte harçlandırdığı dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin davalı şirkete defalarca avans ödemesi yaptığını, davalılar aleyhine İstanbul Anadolu 25. İcra Müdürlüğünün——– Esas sayılı dosyası ile icra takibinde bulunduğunu, davalı taraf icra takibine itiraz ettiği gibi ödeme emrinin iptalini de dava konusu ettiğini, ödeme emrinin iptali davasının İstanbul Anadolu 15. İcra Hukuk Mahkemesinin——– Esas sayılı dosyasında görüldüğü ve ——- tarihinde karara çıktığını, İstanbul Anadolu 15. İcra Hukuk Mahkemesinin kararı ile ödeme emrinin iptaline, ıttıla tarihinin 13.03.2015 tarihi olduğuna karar verildiği ve bu kararın kesinleştiğini, karar gereği icra dosyası kapsamında davalı/borçlu tarafça dosyaya sunulan itiraz dilekçesinin işleme alındığı ve itirazın kabul edilerek takibin durduğunu beyanla şimdilik 50.000,00 TL’ lik kısmının davalı/takip borçlu şirketten tahsil edilerek, davacı şirkete ödenmesini talep ve dava etmiştir.
Davacı vekili, 21/05/2019 havale tarihli dilekçesi ile davadan feragat etmiştir.
SAVUNMA :
Davalı vekili Mahkememize sunduğu 25/01/2016 havale tarihli cevap dilekçesinde özetle: davanın belirsiz alacak davası olarak ikame edilmesi dahi davacının davasının dayanaktan yoksun olduğunu apaçık ortaya koyduğunu, davacının alacak iddiasının herhangi bir dayanağı bulunmadığını, davacı şirket ile davalı müvekkili şirket arasında yaratılan alacak borç ilişkisinin batıl olduğunu, davacı şirket tarafından işlemin batıl olduğunun açık olduğunu, davacı yanın ihtiyati tedbir talebinin reddine karar verilmesi usule ve yasaya uygun olduğu ve bu yönde yapılacak itirazların da reddinin zaruri olduğunu beyanla davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili, 20.05.2019 havale tarihli dilekçesi ile sulh nedeniyle yargılama masrafı ve vekalet ücreti talep etmediklerini beyan etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE KANAAT :
Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir(HMK m.307). Feragat, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılabileceği gibi, hüküm ifade edebilmesi de karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir, ancak feragat kayıtsız ve şartsız olmalıdır(HMK m.309). Feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir(HMK m.310) ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur(HMK m.311).
Vekilin davadan feragat etmesi halinde, bu konuda vekaletnamesinde özel yetki bulunmalıdır(HMK m.74).
Feragat beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir(HMK m.312).
Yargı yetkisini, Anayasanın 9. Maddesine göre, Türk Milleti adına kullanan Mahkememizce, uyuşmazlık konusu hakkında, yapılan açık duruşmalar ve yargılama sonunda(Ay. m.141); toplanan deliller, feragat, ibraname, iddia ve savunmalar ile tüm dosya mündericatı incelenip hep birlikte değerlendirildiğinde; davacı taraf 21/05/2019 havale tarihli dilekçesi ile kayıtsız ve şartsız olarak yargılama sırasında davasından feragat ettiğini bildirdiğinden, feragat beyanının yasal şartları taşıdığı sonuç ve vicdani kanaatine(Ay. m.138) varılarak yargılama giderleri davacı üzerinde bırakılarak davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Feragat nedeni ile davanın REDDİNE,
2-Başlangıçta peşin olarak alınan 853,88 TL harcın alınması gerekli olan 44,40 TL harçtan mahsubu ile fazla alınan 809,48 TL’nin karar kesinleştiğinde ve istem halinde davacıya iadesine,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Sulh ve İbra protokolü nedeniyle davalı yararına vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
5-Artan gider avansının karar kesinleştiğinde HMK Gider Avansı Tarifesinin 5. Maddesi uyarınca davacıya iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2(iki) hafta içerisinde mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yolunun açık olduğu, istinaf dilekçesinde istinaf edilen hususlar ile nedenlerinin belirtilmesinin gerektiği, süresi içerisinde kararın istinaf edilmemesi halinde hükmün kesinleşeceği ve infaz edilebileceği açıklanmak suretiyle açık duruşmada verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.21/05/2019