Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/774 E. 2023/819 K. 03.11.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO:2023/774 Esas
KARAR NO:2023/819
DAVA:Kooperatif Üyeliğinin Tesbiti
DAVA TARİHİ:27/08/2021
KARAR TARİHİ:03/11/2023

Mahkememizde görülmekte olan Kooperatif Üyeliğinin Tesbiti davasının yapılan açık yargılaması sonunda,

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacıların bulunduğu taşınmazla aynı paftada yer alan ve üzerinde ——- apartman dairesi bulunan dava konusu taşınmazların komşu parseli ——– parsel numaralı taşınmazda davalı kooperatifçe ferdileşmeye geçildiğini ve malikler adına tapu çıkartıldığını, dolayısıyla dava konusu taşınmazlar için de ferdileşmeye geçilmesi ve davacılar adına tapuların tescili hususunda herhangi engelleyici bir durumun bulunmadığını, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 19/1.maddesi hükmüne göre, kooperatif ortaklığı, en az bir payı içerdiğini, mirasçılar arasındaki duruma ilişkin istisna hükmü dışında ortaklık payının bölünemeyeceğine dair kanunun bu hükmü karşısında, birden fazla kişinin aynı pay için ortak olması veya bir payın yarısının başka birisine devrinin mümkün olmadığını, kooperatif ortağının vefatı halinde ise tereke tüm hak ve borçları ile bir bütün halinde mirasçılara geçeceğinden vefat eden üyenin mirasçıları da iştirak halinde bu paya ortak olduklarını, dava dilekçesinde vefat eden üyeler belirtildiğini, vefat eden üyelerin mirasçılık belgesine göre belirlenen mirasçıların davacı olarak gösterildiğini, öncelikle taşınmazların üçüncü kişilere devir ve temlikinin önlenmesi amacıyla takdiren teminatsız ve/veya teminat karşılığında taşınmazın tapu kaydına ihtiyat-i tedbir konulmasını; ——– (taşınmazların tapu kayıtlarının gönderilmesi için) yazılacak müzekkerede; herhangi bir satış işlemi durumunda üçüncü kişilerin iyi niyet iddiasını engellemek için ——-, taşınmazın tapu kaydına “DAVA AÇILMIŞTIR” şerhinin yazılmasını, tüm davacıların kooperatif üyeliğinin tespitini, ————- miktarlı arsa vasıflı —- parsel sayılı taşınmaz üzerinde bulunan—- numaralı bloktaki dairelerden ve————parsel sayılı taşınmaz üzerinde bulunan —— dairelerden, dava dilekçesinde isimleri yazılı kişilerin adlarına kooperatifçe tahsis edildiğinin tespiti ile ilerde kurulacak kat irtifakında nazara alınmak şartı ile davalılar adına olan tapusunun iptali ile davacılar adına pay tescilini, bunun mümkün olmaması halinde dairelerin yüzölçümlerine karşılık gelen miktarın uygulamadaki tabiriyle arsa tapusu (toprak tapusu) olarak davalılar adına olan tapunun iptali ile davacılar adına tescilini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesini dava ve talep etmiştir.

İDDİA:Davalı TASFİYE HALİNDE ——– cevap dilekçesinde özetle; Tasfiye Halinde ——kanununa göre ——- bağlı tüzel bir kişilik olduğunu, davacıların kooperatiflerinin üyesi olmadıkları gibi aralarında alacak/verecek ilişkisinin de bulunmadığını, bu sebeple davanın reddini, kooperatifleri üzerine kayıtlı bulunan arsa tapusuna “davalıdır” şerhi konulması talebinin reddine karar verilmesini arz ve talep etmiştir.

İNCELEME ve GEREKÇE:
Mahkememiz —-sayılı dosyasının — tarihli duruşması —nolu ara kararı gereği davadan feragat eden davacılar —– yönünden davanın tefrikine karar verilerek feragata ilişkin taleplerin işbu tefrik edilen dosyada değerlendirilmesine karar verilmiştir. Davacılar vekilinin, mahkememiz ——mirasçıları olan —– davacılar yönünden davadan feragat edildiğine ilişkin 28/10/2021 havale tarihli dilekçe verildiği, davacı vekilinin vekaletname uyarınca açılan davadan feragat etme yetkilerinin bulunduğu anlaşılmıştır.Davadan feragat HMK’nın 307. ve 311. maddeleri hükümleri gereğince uyuşmazlığı ve dolayısıyla davayı sona erdiren, davalı tarafın kabulünü gerektirmeyen, kesin hükmün hukuksal sonuçlarını doğuran bir taraf işlemidir. HMK 307. maddesi hükmüne uygun olarak davacının davadan feragatının mahkemece saptanması halinde feragat sebebiyle davanın reddine karar verilmesi gerekir.
Harçlar Kanununun “Davadan feragat, davayı kabul veya sulh” başlıklı 22. Maddesinde “Davadan feragat veya davayı kabul veya sulh, muhakemenin ilk celsesinde vuku bulursa, karar ve ilam harcının üçte biri, daha sonra olursa üçte ikisi alınır.” hükmü gereğince alınacak harç miktarı yönünden feragatin ilk celseden önce gerçekleştiği dikkate alınarak davanın feragat nedeniyle reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

H Ü K Ü M: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacılar——– davasının FERAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 89,95 (maktu harcın üçte biri) TL harcın davacılardan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Davacılar tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
Dair, gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde istinaf yolu açık olmak üzere dosya üzerinden karar verildi. 03/11/2023