Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/933 E. 2022/895 K. 08.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2022/933 Esas
KARAR NO: 2022/895
DAVA: Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 28/11/2022
KARAR TARİHİ: 08/12/2022
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle: müvekkili şirket, ——– numarasına kayıtlı olduğunu, ——- bunların uygulamaları ile ilgili işleri konularında ——– bağlı olarak tanzim edilen beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri faaliyetlerle faaliyetlerini sürdürdüğünü, müvekkili şirket faaliyetlerini dikkatli ve özenli bir şekilde yürüttüğünü, —- kaybolduğunu, —- defterini tüm aramalara rağmen bulamadığını, bilindiği üzere, 6102 sayılı Kanun’un 82. Maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükmü düzenlendiğini, müvekkili şirket ticari faaliyetlerini basiretli bir tacir gibi sürdürebilmek adına zayi belgesi talep ettiğini, Türk Ticaret Kanunu’nun 64. maddesinde tacirin ticari defter tutma yükümlülüğü düzenlenlendiğini,——— tutulması ve tasdiki zorunlu defterlerden biri olduğunu, bu doğrultuda tüzel kişi tacirlerin —– görüşülen hususların ve alınan kararların kayıt altına alınması, şirketin işlerinin yürütülebilmesi için —— tutulması ve noter tarafından tasdik edilmesi zorunlu olduğunu, müvekkili şirket tarafından yapılan tüm aramalara rağmen —– defteri bulunamadığını, işbu defter olmaksızın müvekkili şirket —- yapamamakta ve yeni kararlar alamadığını, müvekkili şirketin —- yeniden noterden tasdik ettirilerek gerekli kararların alınması ve şirket işlerinin yürütülmeye devam olunması adına işbu davayı açtıklarını,——— zayi olduğuna dair belgenin verilmesini talep ettiklerini, —-numaralı üyesi ——- zayi olduğuna dair belgenin verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE:
Dava, zayi nedeniyle ticari defter ve belgeler hakkında zayi belgesi verilmesi davasıdır.
Davacı vekilinin—– tarihli dilekçesinde; müvekkili şirketin —— kaybolması nedeniyle 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu uyarınca zayi belgesi verilmesi talebi ile açtığını, müvekkili şirketin dava konusu ——- müzakere defterini bulduğunu, bu nedenle davadan feragat ettiğini beyan etmiştir.
HMK 307 maddesi Feragat’ı düzenlemiş olup, buna göre feragat davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir.
HMK 309 maddesine göre “Feragat beyanı dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır.
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda; davacı vekilinin vekaletnamesinde davadan feragat etme yetkisinin olduğu anlaşılmakla, feragat, davayı sona erdiren taraf işlemleri olduğundan davanın feragat nedeniyle reddine karar verilerek aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın FERAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
2-Alınması gerekli harç başlangıçta alındığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
3-Yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde davacı tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yokluğunda, gerekçeli kararın tebliği tarihinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde istinaf yolu açık olmak üzere dosya üzerinden karar verildi 08/12/2022