Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/707 E. 2022/879 K. 02.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/707 Esas
KARAR NO : 2022/879

DAVA : Tazminat (Özel Sigorta Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 23/09/2022
KARAR TARİHİ : 02/12/2022

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Özel Sigorta Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle: müvekkilinin ——olduğunu, işletmesini davalı .—-süreyle sigortalatmış olduğunu,—– yağış sonrası—- bulunan menfezlerin tıkanması üzerine yağmur suları müvekkil iş yerini bastığını ve iş yerinin deposunda bulunan yaklaşık 3500 metre muhtelif perde kumaşı zayi olmuş olduğunu, müvekkilinin aynı gün hasarla ilgili olarak davalı yana ihbarda bulunduğunu, davalı şirketin ise olaya ilişkin — numaralı hasar dosyası oluşturmuş olduğunu ve müvekkilinin iş yerine zararın tespiti açısından eksper gönderildiğini, ekspertiz raporunun düzenlendiğini, raporun hasar dosyasında bulunduğunu, hesaplanan zararın 117.000 TL olduğunu, davalı şirketin süresinde ödeme yapmaması üzerine — taraflarınca —- olarak davalı yana başvurularak hasar tazminatımnın ödenmesi talep ettiklerini ancak davalı yandan herhangi bir cevap alınamadığını beyan ederek müvekkilinin zayi olan mallarının bedelinin bilirkişi marifetiyle alacakları bilirkişi marifetiyle kesin olarak tespit edildiğine artırmak üzere şimdilik 1000 TL maddi tazminatın davalı şirketten alınarak müvekkiline ödenmesini, hükmedilecek tazminatta dava tarihinden itibaren yılın en yüksek mevduat faizi dikkate alınarak hükmedilmesini, vekâlet ücreti ve dava masraflarının davalı tarafa tahmiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı cevap dilekçesi sunmamıştır.
Davacı vekili —- tarihli feragat dilekçesinde özetle; dava konusu iddia ve taleplerinden, kayıtsız ve şartsız olarak feragat ettiklerini, feragat beyanınları doğrultusunda karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekilinin —tarihli feragate beyan dilekçesinde özetle; dosyada davacı taraf ile sulh olduklarını, davacının feragat beyanını kabul ettiklerini yargılama gideri ve karşı vekalet ücreti taleplerinin olmadığını, feragat nedeniyle davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davacı vekili tarafından işbu davadan feragat edildiğine ilişkin 11/11/2022 havale tarihli dilekçe verildiği, davacı vekilinin vekaletname uyarınca açılan davadan feragat etme yetkisi bulunduğu anlaşılmıştır.
Tüm Dosya Kapsamı Birlikte Değerlendirildiğinde;
Davadan feragat HMK’nın 307. ve 311. maddeleri gereğince uyuşmazlığı ve dolayısıyla davayı sona erdiren, davalı tarafın kabulünü gerektirmeyen, kesin hükmün hukuksal sonuçlarını doğuran bir taraf işlemidir. HMK 307. maddesi hükmüne uygun olarak davacının davadan feragatının mahkemece saptanması halinde feragat sebebiyle davanın reddine karar verilmesi gerekir.
492 sayılı Harçlar Kanunu’nun “Davadan feragat, davayı kabul veya sulh” başlıklı 22. Maddesinde “Davadan feragat veya davayı kabul veya sulh, muhakemenin ilk celsesinde vuku bulursa, karar ve ilam harcının üçte biri, daha sonra olursa üçte ikisi alınır.” hükmü gereği eldeki davada ilk celsenin yapıldığı ve daha sonra feragat edildiği anlaşıldığından alınması gerekli harcın 2/3’ünün alınmasına karar verilmiştir. Açıklanan nedenlerle davanın feragat nedeniyle reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın Feragat nedeniyle REDDİNE,
2-492 Sayılı Harçlar Yasası’nın 22. Maddesine göre ön inceleme duruşmasından önce feragat beyanında bulunulduğu dikkate alınarak; davanın feragat nedeniyle reddi halinde alınması gerekli maktu harcın (80,70 TL) üçte biri(1/3) olduğu anlaşılmakla, 26,90 TL harcın davacı tarafça peşin olarak yatırılan ‭80,70 TL peşin harçtan mahsubu ile fazla yatırılan‭ ‭53,80‬ TL harcın karar kesinleştiğinde davacı tarafa iadesine,
3-Yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Taraf vekillerinin vekalet ücreti talepleri bulunmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
5-Karar kesinleştiğinde artan gider avansının ilgili tarafa iadesine,
Dair, tarafların yokluklarında kararın taraflara tebliğinden 2 haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.