Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. İstanbul Anadolu 8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2022/433 Esas
KARAR NO: 2022/579
DAVA: Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 14/06/2022
KARAR TARİHİ: 12/08/2022
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirkete ait —- ve bunların yedeklerinin saklandığı——-adresindeki—-tarihinde —-saldırıya uğradığını, tüm——, her türlü —– ve önlemine rağmen bilinmeyen kişilerce ——-, müvekkili ——hizmeti veren —– ve—–hizmeti veren—— tarafından düzenlenen tutanaklar yer aldığını, müvekkili ——-kurtarmaya çalıştığını, söz konusu kayıtlara halen ulaşılamadığını, müvekkili——-, ——- kurtarmaya çalıştığını, söz konusu kayıtlara halen ulaşılamadığını, ——- müvekkil ——, —–mükellefi olup —— saldırıya uğrayıp çalınan —— kayıtları —–dönemlerine ait olduğunu, Türk Ticaret Kanunun 82/7 maddesi; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren—- gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde olduğunu, müvekkili ——-dönemlerine ait tüm muhasebe kayıtları tüm özen ve alınan güvenlik önlemlerine rağmen siber saldırıya uğrayarak çalındığını, zayi olan kayıtların tespiti ile ilgili dönem yönünden zayi belgesinine karar verilmesin talep etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE:
Dava, zayi nedeniyle ticari defter ve belgeler hakkında zayi belgesi verilmesi davasıdır.
—- gelen yazı cevabı dosyamız arasına alınmıştır. Davacı vekilinin—— tarihli dilekçesinde; davadan feragat ettiğini beyan etmiştir. HMK 307 maddesi Feragat’ı düzenlemiş olup, buna göre feragat davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir.HMK 309 maddesine göre “Feragat beyanı dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır.Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda; davacı vekilinin vekaletnamesinde davadan feragat etme yetkisinin olduğu anlaşılmakla, davayı sona erdiren taraf işlemleri olduğundan davanın feragat nedeniyle reddine karar verilerek aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın FERAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken —– harcın davacı tarafça başlangıçta yatırılan —– harçtan mahsubu ile bakiye —–harcın karar kesinleştiğinde davacı tarafa iadesine,
3-Yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde davacı tarafa iadesine,
Dair, gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren — haftalık süre içerisinde istinaf yolu açık olmak üzere dosya üzerinden karar verildi.