Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. İstanbul Anadolu 8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2022/43 Esas
KARAR NO : 2022/103
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 20/01/2022
KARAR TARİHİ : 08/02/2022
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA:
Davacı dava dilekçesinde özetle; ——-taşınma esnasında defterlerinin kaybolduğunu belirterek zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE:
Dava, hukuki niteliği itibari ile; TTK 82/7 maddesinde düzenlenen zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK 82/7 maddesinde bir tacirin saklamakla yükümlü—-veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğraması halinde tacirin bunu öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceği düzenlenmiştir.
Davacı şirket temsilcisi, şirkete ait olan karar defterinin taşınma esnasında kaybolduğunu belirterek zayi belgesi verilmesi talebinde bulunmuştur.
TTK’nın 82. maddesinde bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğraması halinde zayi belgesinin verilebileceği belirtilmiş olup ilgili maddede zayi belgesi verilmesi sebepleri doğal bir afet ve hırsızlık denilerek tahdidi olarak belirtilmiş olup davacı şirket yetkilisinin dilekçesinde zayi belgesi talebine dayanak olarak karar defterinin taşınma esnasında kaybolduğu ve bulunamaması gösterilmiştir.
TTK 82 ve 18. madde kapsamında yapılan değerlendirmede; tacirin basiretli bir iş adamı olmanın gerektirdiği özeni göstererek defter ve belgelerini saklaması ve zayi olmaması için üzerine düşen bütün yükümlülükleri ihtimam ile yerine getirmesi gerekmektedir. Halbuki dava konusu somut olayda davacı şirketin karar defterinin taşınma esnasında gerekli özen ve ihtimam gösterilmemiş olmasından dolayı kaybolduğunun anlaşıldığı, defterin kaybolmasının TTK’nın 82. maddesinde sayılan zayi nedenlerinden biri olmadığı anlaşılmakla, davanın reddine karar verilmiş, aşağıda belirtildiği şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harç alınmış olmakla, yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde davacı tarafa iadesine,
Dair, davacı şirketin yokluğunda kararın tebliğinden 2 haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere dosya üzerinden karar verildi.