Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/384 E. 2022/636 K. 21.09.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2022/384
KARAR NO:2022/636

DAVA:Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif İhraç Kararının İptali)
DAVA TARİHİ:30/05/2022
KARAR TARİHİ:21/09/2022
Mahkememizde görülmekte olan Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif İhraç Kararının İptali) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin dedesi—ortaklık senedi ile — üyeliğe kabul edilerek —. arsa bedeli peşinat ödeyerek davalı —ortağı olduğunu, —tarihinde vefat ettiğini, kanuni mirasçılarının — üyelik haklarını müvekkili —devrettiklerini, — aidatlarını müvekkilinin ödediğini, bir dönem ödeme güçlüğü çektiğini, —tarihinde yapılan genel kurulda alınan karar ile müvekkilinin üyelikten ihraç edildiğini, ihraç kararının müvekkiline usulüne uygun tebliğ edilmediğini, müvekkilinin geriye dönük tüm borçlarını ödediğini, kabul edilmemekle birlikte bir an için ihraç kararı doğru olsa dahi bu defa müvekkiline çıkma payının ödenmesi gerektiğini ileri sürerek müvekkilinin— ihracına ilişkin —günlü ihraç kararının usul ve yasaya aykırı olması nedeniyle iptaline ve müvekkili— davalı — üyesi olduğunun tespitine, mahkeme aksi kanaatte ise müvekkiline çıkma payı ödenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA:Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle;öncelikle hak düşürücü süre itirazında bulunduklarını, ihraç kararı ve dayanak ihtarların usulüne uygun şekilde bizzat tebliğ olduğunu, davacının da ihraç kararından haberdar olduğunun— gönderdiği yazıdan anlaşıldığını belirterek davanın reddini savunmuştur.
İNCELEME ve GEREKÇE:Dava, hukuki niteliği itibari ile — üyeliğinden ihraca ilişkin genel kurul kararının iptali, — üyesi olduğunun tespiti bu talep yerinde görülmez ise çıkma payının tespit ve ödenmesine ilişkindir.
Dilekçeler aşaması tamamlanmakla mahkememizin— günlü ön inceleme duruşmasında dava şartları ve ilk itirazlar değerlendirilmiş tarafların sulh olma imkanının bulunmadığı anlaşılmıştır.İhraç işleminin kesinleşmesi halinde çıkma payı istenebileceği, ihracın geçersiz olduğu ve davacının üyeliğinin tespitine karar verilmesi halinde davacıya —- tahsis imkanı bulunup bulunmadığı araştırılarak tahsis mümkün olmadığı takdirde tazminat bedeli hesabı gerekeceğinden öncelikle ihraç iptali kararının kesinleşmesi gerektiğinin kabulü ile çıkma payı talebine ilişkin dava bu dosyadan tefrik edilmiştir.Davalı —- en yetkili organı olan genel kurul tarafından alınan —tarihli karar ile davacının — üyeliğinden ihracına karar verilmiş, bu karar — yevmiye no.lu ihtarı ile—tarihinde davacının bizzat kendisine tebliğ edilmiştir.
Kooperatifler Kanunu 16.maddesinde kooperatif genel kurulunca —- üyeliğinden ihracına karar verilen ortağın— aylık süre içinde dava açması öngörülmüş olup kanunda düzenlenen bu süre hak düşürücü süre niteliğindedir.Davacının kararın tebliğ tarihinden itibaren — aylık hak düşürücü sürede dava açmış olması halinde davacı yanın kararın usulsüzlüğü yönündeki iddiaları dinlenebilecektir. Oysa mahkememizdeki dava—tarihinde hak düşürücü süreden çok sonra açılmıştır. Bu nedenle davanın HMK 142 ve Kooperatifler Kanunu 16.maddesi hükmü gözönünde bulundurularak hak düşürücü süre yönünden reddine karar verilerek aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının davalı —günlü genel kurulda alınan ihraç kararına yönelik iptal davasının ve —üyesi olduğunun tespitine yönelik talebinin hak düşürücü süre içinde dava açılmadığından reddine,
2-Karar harcı —.peşin alındığından ayrıca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı taraf kendisini vekille temsil ettirdiğinden karar tarihinde geçerli A.A.Ü.T. deki esaslara göre belirlenen —-vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
5-Davalı tarafından yapılan yargılama gideri olmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
6-Davacı ve davalı tarafından dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde davacı ve davalı tarafa iadesine,
HMK 345. Maddesi hükmü uyarınca kararın tebliğinden itibaren — haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere davacı vekili ile davalı vekilinin yüzlerine karşı oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.