Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/689 E. 2021/802 K. 01.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

KARAR
ESAS NO : 2021/689
KARAR NO : 2021/802

DAVA : Ticari Şirket ( (Genel Kurul Kararının Yok Hükmünde Olduğunun Tespiti )
DAVA TARİHİ : 27/10/2021
KARAR TARİHİ : 01/11/2021

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının Yok Hükmünde Olduğunun Tespiti ) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
İDDİA : Davacılar vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin ———— sözleşmesi ile %5 hisseyi —-toplamda %56 oranında hisse sahibi olduğunu, ———–toplantısında müvekkilinin—- —- seçildiğini,——– tarafından ———- devredildiğini,——- dosyasında davalı—– yapılacağından bahisle %51 hissedar olduğunu iddia eden davalı … tarafından —– ihtarname gönderildiğini, bu toplantıya ——ettiğini ancak davalı ..—– vekilleri tarafından bu toplantıya alınmadığını, toplantıda hukuk dışı karar aldıklarını,—– esas sayılı dosyası ——- —- ortaklığın ve davetin iptali, ortaklığın tespiti davası açıldığını belirterek öncelikle davalı …——– devrinin önlenmesi adına —— ihtiyati tedbir kararı verilmesine, dosyanın —— —-sayılı dosyası ile birleştirilmesine, ——– tarihli davalı şirket genel kurul kararlarının yok hükmünde olduğunun tespitine ve kararın iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA : Dava dilekçesi davalı taraflara tebliğe çıkarılmamıştır.
İNCELEME ve GEREKÇE : Dava, hukuki niteliği itibari ile; ——– alınan kararların yok hükmünde olduğunun tespit ve iptaline ilişkindir.
HMK nun 14/2. Maddesi hükmünde;— —-kişilerinin,——— yahut —- diğerlerine karşı açacakları davalar için, —-yer mahkemesinin kesin yetkili olduğu kabul edilmiştir.
6102 sayılı TTK’nun 445. Maddesinde genel kurul karar iptali davalarında —– mahkemesine başvurulacağı belirtilmiştir.
Mahkemelerin kesin yetkisine ilişkin kurallar kamu düzeninden olup, HMK.nun 114/1-ç bendi uyarınca dava şartı olan bu husus, HMK.nun 115/1 maddesi gereğince mahkemece, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırılır. Bu dava şartı noksanlığının sonradan giderilmesi de mümkün değildir.
6100 sayılı HMK’nın “Dava şartları ve ilk itirazlar hakkında karar” başlıklı 138/1. maddesinde, Mahkemenin, öncelikle dava şartları ve ilk itirazlar hakkında dosya üzerinden karar vereceği, gerektiği taktirde kararını vermeden önce, bu konuda tarafları ön inceleme duruşmasında dinleyebileceği belirtilmiştir.
Nitekim 6100 sayılı HMK’nın 138. madde gerekçesinde de, usule ilişkin hususların, şekli nitelik taşıdıklarından yargılamanın başında dosya üzerinden de incelenerek karara bağlanabileceği ancak mahkemenin kararını vermek için tarafların dinlenmesine ihtiyaç duyması hâlinde bunu tahkikat aşamasında değil, ön inceleme oturumunda yapacağı, böylece dava şartları ve ilk itirazlarla ilgili sorunların, en geç tahkikat başlamadan ön inceleme duruşması sonunda karara bağlanmasının amaçlandığı belirtilmiştir. Anılan düzenleme ile hâkime dava şartlarına ilişkin olarak hangi aşamada karar verilmesi noktasında takdir hakkı tanınmış olup, hâkim tarafların dinlenmesine ihtiyaç duymaması hâlinde gerekli gördüğü takdirde dosya üzerinden de karar verebilecektir——- tarihli ilamı)
Mahkemece dava dilekçesi davalıya tebliğ edilmeden dosya üzerinden yetkisizlik nedeniyle davanın usulden reddine karar verilmesi yasal düzenlemeler ve usul ekonomisi uyarınca mümkündür.—-.sayılı kararı) Somut olayda davalı şirkete—- incelenmesinden—– dosyasında devam ettiği, bu itibarla — mahkememiz yetki sınırları dışında olduğu, davaya bakmaya– Mahkemelerinin yetkili olduğu anlaşıldığından Mahkememizin yetkisizliği nedeniyle davanın dava şartı yokluğundan HMK 114/1-ç ve TTK 445 maddesi uyarınca usulden reddine dair aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin yetkisizliği nedeniyle davanın dava şartı yokluğundan HMK 114/1-ç ve TTK 445 maddesi uyarınca usulden reddine,
2- Dosyanın karar kesinleştiğinde süresinde talep halinde yetkili —- Mahkemesine gönderilmesine,
3-HMK 331/2 maddesi uyarınca yargılama giderlerinin yetkili mahkemede karara bağlanmasına,
4-Davacı tarafından dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde davacı tarafa iadesine,
HMK 345 Maddesi hükmü uyarınca kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda oy birliğiyle karar verildi.