Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/68 E. 2021/435 K. 15.06.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2021/68 Esas
KARAR NO : 2021/435

DAVA : İtirazın İptali (Haksız Eylemden Kaynaklanan Zarar Nedeniyle)
DAVA TARİHİ : 02/02/2021
KARAR TARİHİ : 15/06/2021

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Haksız Eylemden Kaynaklanan Zarar Nedeniyle) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
İDDİA :
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davalı/borçlunun,—– nolu tesisatta—kullandığı tespit edilerek o tarihte yürürlükte bulunan —Yönetmeliğinin ilgili maddeleri ve 622 Sayılı— doğrultusunda —— kesildiğini, Borçlu tarafından horca itiraz edilerek takibin durdurulmuş ise de borçlunun itirazı haksız ve mesnetsiz olduğunu, borçlunun iş bu itirazın kaldırılması amacıyla tarafımızca dava şartı arabuluculuk kanun yoluna başvurulmuş yapılan toplantı sonucu anlaşmaya varılamadığını beyan ederek Davalı/borçlunun İstanbul Anadolu—-sayılı dosyasına yapmış olduğu haksız ve yersiz itirazın iptali ile takibin devamına, davalı/borçlu aleyhine hükmolunacak meblağın % 20’sinden az olmamak kaydıyla icra inkâr tazminatı ödemeye mahkûm edilmesine, yargılama giderleri ile vekâlet ücretinin davalıya yükletilmesine, karar verilmesini talep etmiştir.
SAVUNMA :
Davalı tarafından dosyaya cevap dilekçesi sunulmadığı anlaşıldı.
İNCELEME ve GEREKÇE :
Dava; ilamsız icra takibine vaki itirazın iptali davasıdır.
Dava konusu İstanbul Anadolu —dosyası celp edilip incelenmiş; yapılan incelemesinde; davacının davalı borçlu ——hesabına ait kaçak bedeli sebebine dayanarak toplam 6.293,37TL üzerinden takip başlattığı, ödeme emrinin davalı borçluya 21/03/2019 tarihinde tebliğ edildiği, davalı şirket vekilinin 17.04.2019 tarihinde itiraz dilekçesi sunduğu, söz konusu tarihin —– denk gelmediği tespit edilmiştir.
Dava şartları, dava açılabilmesi için değil, mahkemenin davanın esası hakkında inceleme yapabilmesi için gerekli olan şartlardır. Dava şartları —- bunlar; dava şartları(—, taraflara ilişkin dava şartları (davada iki tarafın bulunması, taraf ehliyeti, dava ehliyeti, davaya vekâlet ehliyeti ve geçerli vekâletname) ve dava konusuna ilişkin dava şartlarıdır (kesin hüküm bulunmaması ve hukuki yarar). Bu genel dava şartları itirazın iptali davası içinde geçerlidir. İtirazın iptali davasının açılabilmesi için bunlardan başka HMK m.114/2 uyarınca özel dava şartlarının da bulunması gerekmektedir. Bu dava şartlarından birinin bulunmaması halinde açılan itirazın iptali davası usulden reddedilmelidir. İtirazın iptali davasının özel dava şartları:
a. Geçerli bir icra takibinin bulunması
b. Borçlunun geçerli bir itirazının bulunması
c. Davanın süresinde açılmış olmasıdır.
Somut olayda; İş bu davaya konu İstanbul Anadolu—– sayılı dosyası incelendiğinde; ödeme emrinin davalı borçluya 21/03/2019 tarihinde tebliğ edildiği, davalı şirket vekilinin 17.04.2019 tarihinde uyap üzerinden itiraz dilekçesi sunduğu, söz konusu tarihin hafta sonu, dini ve resmi bayramlara denk gelmediği, İcra İflas Kanunu’nun 62/1 maddesi uyarınca; borçlu ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde itirazını icra dairesine bildirmeye mecbur olduğu, davacının 7 günlük süreden sora itirazda bulunduğu, dolayısıyla takibin durmayacağı, davanın açıldığı tarihte borçlunun geçerli bir itirazı bulunmadığından davanın açılmasında HMK 114/2 ve HMK 115/2. Maddesi uyarınca davacı tarafın hukuki yararı bulunmadığı, dava şartı bulunmadığından davanın dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddi yönünde aşağıdaki şekilde hüküm tesis olunmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının dava açmakta hukuki menfaati bulunmadığından, davanın dava şartı yokluğundan usulden REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 59,30 TL harcın, davacı tarafça başlangıçta yatırılan 107,48 TL harçtan mahsubu ile bakiye 48,18 TL harcın karar kesinleştiğinde davacı tarafa iadesine,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı tarafından yapılan yargılama gideri olmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
5-Davacı tarafından dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde davacı tarafa iadesine,
HMK 345. Maddesi hükmü uyarınca gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı tarafın yokluğunda verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.