Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/162 E. 2021/209 K. 16.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2020/35 Esas
KARAR NO : 2021/78

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 19/02/2020
KARAR TARİHİ : 04/02/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili şirket, …, ——– ——– tarihinde tescil edilerek kurulduğunu————- adresinde kayıtlı tek pay sahipli ———–olduğunu, müvekkili şirketin tek pay sahibi ——-. unvanlı şirket olduğunu, müvekkili şirketin, …—-pay defteri, müvekkili şirket tarafından gerekli tüm dikkat ve özen gösterilmiş olmasına rağmen elde olmayan ve irade dışı sebeple kaybolduğu anlaşıldığını ve durumun ——— tarihli ekli tespit tutanağı ile tespit edildiğini, şirket pay defterinin kaybolduğu 11.02.2020 tarihinde anlaşıldığını, açıklanan nedenlerle, müvekkili şirketin kanunen tutmakla yükümlü olduğu ticari defterlerden olan pay defterinin müvekkil şirket tarafından tutulmasına devam edilebilmesi adına müvekkili şirket pay defteri için zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE :
Dava, hukuki niteliği itibari ile; TTK 82/7 maddesinde düzenlenen zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir. TTK 82/7 maddesinde bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğraması halinde tacirin bunu öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceği düzenlenmiştir.
———– davacının sicil dosyası getirtilmiş, davacı şirkete ait sicil kaydının incelenmesinden mahkememizin yetki sınırları içinde kaldığı tespit edilmiştir.
Davacı vekili dava dilekçesinde, müvekkili şirkete ait pay defterinin kaybolduğunu, yapılan araştırmalar sonucunda pay defteri bulunamadığından zayi belgesi verilmesi talebinde bulunmuştur.
TTK’nın 82. maddesinde bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğraması halinde zayi belgesinin verilebileceği belirtilmiş olup ilgili madde de zayi belgesi verilmesi sebepleri doğal bir afet ve hırsızlık denilerek tahdidi olarak belirtilmiş olup davacı vekilinin dilekçesinde zayi belgesi talebine dayanak olarak pay defterinin şirkette arandığı ve bulunamaması gösterilmiştir.
Tüm dosya kapsamından, davacı tarafın müvekkiline ait pay defterinin kaybolduğundan bahisle zayi olduğuna karar verilmesini talep ettiği, mahkememizce davacı vekiline zayi olduğu iddia edilen pay defterinin bilgileri ve onayı yapan noter bilgilerini bildirmek üzere süre verildiği, davacı vekilinin defterlerin onaylarını hangi noterin yaptığını bilmediklerini ama edindikleri bilgiye göre Beyoğlu —— Noterliğinde onaylarının yapılmış olabileceğini beyan ettiği, noterliğe yazılan müzekkereye verilen cevapta davacı şirketin pay defterinin 18.07.2017 tarihinde onayının yapıldığının bildirildiği, ——–davacı şirket hakkında vergi inceleme raporu düzenlenip düzenlenmediğinin sorulduğu,—– verilen cevapta davacı hakkında inceleme raporu bulunmadığının bildirildiği anlaşılmıştır.
Tacir ——bir iş adamı olmanın gerektirdiği özeni göstererek defter ve belgelerini saklamalı ve zayi olmaması için üzerine düşen bütün yükümlülükleri ihtimam ile yerine getirmelidir. TTK 82 ve 18.madde kapsamında yapılan değerlendirmede; tacirin — bir iş adamı olmanın gerektirdiği özeni göstererek defter ve belgelerini saklaması ve zayi olmaması için üzerine düşen bütün yükümlülükleri ihtimam ile yerine getirmesi gerekmektedir. Halbuki dava konusu somut olayda davacı şirketin pay defterini kaybederek basiretli tacir gibi davranmadığı, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediği gibi defterin kaybolmasının TTK’nın 82. maddesinde sayılan zayi nedenlerinden biri olmadığı anlaşılmakla, davanın reddine karar verilmiş, aşağıda belirtildiği şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Karar harcı 59,30 TL’nin davacı tarafça peşin olarak yatırılan 54,40 TL harçtan mahsubu ile bakiye 4,9 TL’nin davacı taraftan tahsili ile hazineye irad kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Karar kesinleştiğinde ve talep halinde artan gider avansının davacı tarafa iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.