Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/114 E. 2021/134 K. 25.02.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2021/114 Esas
KARAR NO : 2021/134

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 19/02/2021
KARAR TARİHİ : 25/02/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; ——verilen şirketin, ——— kurulmuş olup yine aynı tarihte ———– ilan edildiğini, şirketin kuruluşundan sonra 13.12.2012 tarihinde şirket hisse devri gerçekleştirildiğini, söz konusu hisse devriyle beraber şirketin müvekkili …———-haiz olduğunu, kuruluşundan itibaren şirketin ——- tarihinde yalnızca adres değişikliğinde bulunmuş olup bu tarihten itibaren herhangi bir işlemde bulunmadığını, yine ayrıca yukarıda unvanı belirtilen şirketin, — olmadığını, işbu şirketin ——–işlemleri için şirketin mali müşavirine ———— tarihinde yetki veren müvekkilinin —-süresinin dolmuş olması üzerine,—- yenilemek ve ———-yürütülebilmesi adına karar defterinin şirketin mali müşavirine teslim edildiğini, mali müşavirin, ilgili ticari defter ve sair evrakları ————- —- dışında meydana geldiğini, yine aynı şekilde müvekkilinin şirketin kurulduğu tarihten bu yana —-tacir gibi muhafaza etmesine rağmen —- yürütülebilmesi amacıyla defterleri şirketin mali müşavirine teslim etmesinin ardından 10.02.2021 tarihinde defterlerin kaybolduğunu öğrendiğini, ticari defterlerin zıya olmasından itibaren TTK’nin 82/(7) maddesi gereğince belirtilen yasal süresi olan on beş gün içerisinde yetkili sıfatını haiz mahkemenizde işbu davayı açtıklarını, müvekkilinin ticari işletmesiyle ilgili karar defterini şirket mali müşavirinin yukarıda izah edildiği üzere kaybetmesinden dolayı TKK 82/(7) maddesi uyarınca mahkemeden, müvekkile ait şirketin karar defterinin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep etme zarureti hasıl olduğunu beyan etmiş, müvekkiline ait şirketin karar defterinin zayi olduğuna dair tarafına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE:
Dava, hukuki niteliği itibari ile; TTK 82/7 maddesinde düzenlenen zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir. TTK 82/7 maddesinde bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi ———– süresi içinde zıyaa uğraması halinde tacirin bunu öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceği düzenlenmiştir.
Davacı vekili dava dilekçesinde, müvekkili şirkete ait karar defterinin kaybolduğunu, yapılan araştırmalar sonucunda pay defteri bulunamadığından zayi belgesi verilmesi talebinde bulunmuştur.
TTK’nın 82. maddesinde bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğraması halinde zayi belgesinin verilebileceği belirtilmiş olup ilgili madde de zayi belgesi verilmesi sebepleri doğal bir afet ve hırsızlık denilerek tahdidi olarak belirtilmiş olup davacı vekilinin dilekçesinde zayi belgesi talebine dayanak olarak karar defterinin mali müşavirindeyken kaybolduğu ve bulunamaması gösterilmiştir.
Tacir —– olmanın gerektirdiği özeni göstererek defter ve belgelerini saklamalı ve zayi olmaması için üzerine düşen bütün yükümlülükleri ihtimam ile yerine getirmeli, aynı şekilde mali müşavir de işi gereği kendisine teslim edilen evrakları ve defterleri özenle ve ihtimamla korumalıdır. TTK 82 ve 18.madde kapsamında yapılan değerlendirmede; tacirin basiretli bir iş adamı olmanın gerektirdiği özeni göstererek defter ve belgelerini saklaması ve zayi olmaması için üzerine düşen bütün yükümlülükleri ihtimam ile yerine getirmesi gerekmektedir. Halbuki dava konusu somut olayda davacı şirketin ve mali müşavirin karar defterini kaybederek basiretli davranmadığı, üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmedikleri anlaşıldığı gibi defterin kaybolmasının TTK’nın 82. maddesinde sayılan zayi nedenlerinden biri olmadığı anlaşılmakla, davanın reddine karar verilmiş, aşağıda belirtildiği şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Davanın REDDİNE,
1-Karar harcı 59,30 TL harç peşin olarak alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
2-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
3-Davacı tarafından dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde davacı tarafa iadesine,
Dair, davacı tarafın yokluğunda, kararın tebliğinden 2 haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere dosya üzerinden karar verildi.