Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/350 E. 2020/361 K. 09.09.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2020/350 Esas
KARAR NO : 2020/361
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 07/09/2020
KARAR TARİHİ: 09/09/2020
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Tarafına ait, ———– isimli, ——nolu ticari işletmenin ——- tarihinde ———— ve müzakere defterinin ve pay defterinin kaybolduğunu, bu durumun yerel gazete ve maliyeye haberdar edildiğini beyan etmiş, zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE: Dava, hukuki niteliği itibari ile;6102 sayılı Yasa’nın 82/7 maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK 82/7 maddesinde “bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeler yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaaı öğrendiği tarihten itibaren —- gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” hükmü düzenlenmiştir. Bu madde hükmünce zayi belgesi verilebilmesi için yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık neticesinde defterin kaybolması gereklidir.
Davacı şirket ortağı dava dilekçesinde———- tarihinde ———– ve müzakere defterinin ve pay defterinin kaybolduğunu, bu durumun yerel gazete ve maliyeye haberdar edildiğini beyan etmiş, dosyaya sunulan belgelerin incelenmesinde — —- tarihli ilan verildiği, yine aynı tarihte ——- verilen dilekçede defterlerin kaybedildiğinin bildirildiği anlaşılmıştır. Defterlerin zayi olma sebebi yasa maddesinde aranan unsurları taşımadığı gibi —- tarihinde kaybolduğu ileri sürülen defterler için zayi belgesi verilmesi istemiyle mahkememizde açılan davanın tarihi hak düşürücü nitelikteki — günlük süreden sonra ——— tarihinde açılmış olduğundan hak düşürücü süre içinde açılmayan davanın reddine karar verilerek aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Hak düşürücü süre içinde açılmayan davanın reddine,
2-Alınması gerekli karar harcı dava açılırken peşin olarak yatırıldığından tekrar alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde davacı tarafa iadesine,
HMK 345. Maddesi hükmü uyarınca kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde karar verildi. 10/09/2020