Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/91 E. 2020/333 K. 14.07.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

KARAR
ESAS NO : 2018/91
KARAR NO : 2020/333

DAVA : Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılmaya İlişkin)
DAVA TARİHİ : 12/01/2018
KARAR TARİHİ : 14/07/2020

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılmaya İlişkin) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
İDDİA : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin davalı şirketin %2 oranında hisse sahibi ortağı olduğunu, davalı şirketten uzaklaştırılarak şirket nezdinde çalışmasının sonlandırıldığını, özlük hakları elinden alınıp şirket hakkında herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını, şirketin genel kurul toplantılarının yapılmadığını, bugüne kadar müvekkiline genel kurul çağrısı yada bildirimi yapılmadığını, kar payı dağıtımı yapılmadığını, müvekkilinin yasal haklarını kullanamadığını, şirketin büyük —————-haksız ve kötü söylemlerinden ötürü ortaklığın devamının mümkün olmadığını, müvekkilinin hissesini devretmek ve ortaklıktan ayrılmak istediğini, bu doğrultuda davalı şirkete ihtarname gönderildiğini, davalıya sözlü olarak anlaşma ve ayrılma —– ödemeye yönelik çağrı yapıldığını ancak geçen sürede gerekli görüşmelerin yapılmadığını ve müvekkilinin oyalandığını, davalıdan yazılı olarak cevap alamadıklarını, müvekkilinin davalı şirketin kötü yönetilmesi ve borçlandırılmasından çekindiğini belirterek ihtiyati tedbiren davalı şirkete yönetim kayyımı atanmasına, davalı şirketin menkul ve gayrimenkulleri üzerine ihtiyati tedbir konulmasına, mahkeme aksi kanaatte ise şirket malları üzerine ihtiyati haciz konulmasına, müvekkilinin davalı şirkette sahip olduğu payın karar tarihine en yakın tarihteki gerçek değerlerinin tespit edilerek kendisine ödenmesine ve müvekkilinin bu yolla şirketten çıkarılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA : Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davacı ile şirketin diğer ortağının kardeş olduklarını, annelerinin vefatıyla ———-ayrılıp memleketlerine gittiğini, şirketin diğer ortağının davacıdan hisselerini devretmesini istediğini, davacının gönderdiği ihtarname uyarınca aradığını, ancak davacının gelip işlemleri yapmadığını, şirketin faaliyetlerini sürdürdüğünü, davacının şirket hakkındaki olumsuz beyanlarının gerçeği yansıtmadığını, diğer ortağın kendi hissesini riske atacak bir işlem tesis edemeyeceğini, şirketin davacının herhangi bir katkısı olmadan bugünlere geldiğini belirterek bilirkişi marifetiyle davacının %2 hisse değerinin belirlenip ortaklıktan çıkarılmasına karar verilmesini savunmuştur.
İNCELEME ve GEREKÇE : Dava, hukuki niteliği itibari ile davacının davalı şirket ortaklığından çıkarılması ve ortaklık payının ödenmesi talebine ilişkindir.
Davacı vekili mahkememize sunduğu 14/07/2020 tarihli dilekçesi ile davadan feragat ettiklerini bildirmiş, davacı vekilinin vekaletnamesinde yapılan incelemede davadan feragate yetkisinin olduğu anlaşılmıştır.
Davalı vekili de sunduğu aynı tarihli dilekçe ile feragat nedeniyle yargılama gideri ve vekalet ücreti taleplerinin olmadığını bildirmiştir.
Davadan feragat davayı sona erdiren taraf işlemlerinden olduğundan davanın bu nedenle reddine karar verilerek aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın feragat nedeniyle REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu 22. maddesi uyarınca alınması gereken 36,26 TL’den davacı tarafça peşin olarak yatırılan 35,90 TL. harçtan mahsubu ile bakiye 1,00 TL harcın davacı taraftan tahsili ile hazine adına irad kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde davacı tarafa iadesine,
5-Davalı tarafından yapılan yargılama gideri ve vekalet ücreti talep edilmediğinden bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
6-Davacı ve davalı tarafından dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde taraflara iadesine,
HMK 345. Maddesi hükmü uyarınca kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde oy birliğiyle karar verildi.