Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/301 E. 2022/807 K. 10.11.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/301 Esas
KARAR NO : 2022/807

DAVA : Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma veya Çıkarılmaya İlişkin)
DAVA TARİHİ : 05/03/2018
KARAR TARİHİ : 10/11/2022
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılmaya İlişkin) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA:
Davacı dava dilekçesinde özetle: davalı şirketin %25 payla hissedarı olduğunu, şirketi temsile yetkili olmadığını, 6102 Sayılı TTK.638/1, 2 maddesinde, her ortağın haklı sebeplerin varlığında şirketten çıkmasına karar verilmesi için dava açabileceğinin düzenlenmiş olduğunu, mahkemenin istem üzerine dava süresinde davacının ortaklığından doğan hak ve borçlarından bazılarının veya tümünün dondurulmasına veya davacı ortağın durumunun teminat alınması amacıyla diğer önlemlere karar verebileceğini, bu durumda şirketin faaliyetine devam etmediği, ortaklıkla ilgili herhangi bir bağı olmadığı halde —– Borcu oluşmakta olduğunu, sigortalı olarak bir işte çalıştığı için ortaklığının mahkeme kararıyla sonlandırılmasını talep ettiğini, davalı şirket ortaklığından çıkarılmasını, yargılama giderlerinin davalıya tahmiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA:
Dava dilekçesi davalı şirkete tebliğ edildiği, davalı şirketin cevap dilekçesi sunmamıştır.
İNCELEME ve GEREKÇE:
Dava, davacının haklı neden ve şirket ortaklığından çıkarılma talebine ilişkindir.
Dilekçeler aşaması tamamlanmakla, mahkememizin ön inceleme duruşmasında dava şartları ve ilk itirazlar incelenmiş, tarafların sulh olma imkanının bulunmadığının tespiti ile uyuşmazlık noktaları belirlenerek tahkikat aşamasına geçilip, deliller toplanmıştır.Mahkememizce —— kök ve ek rapor alınmıştır.6100 sayılı HMK.’nın 150. maddesine göre; “(1) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.(2) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflardan biri duruşmaya gelir, diğeri gelmezse, gelen tarafın talebi üzerine, yargılamaya gelmeyen tarafın yokluğunda devam edilir veya dosya işlemden kaldırılır. .. “
hükmüne, 4. fıkrada “Dosyası işlemden kaldırılmış olan dava, işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde taraflardan birinin dilekçe ile başvurusu üzerine yenilenebilir. Yenileme dilekçesi, duruşma gün, saat ve yeri ile birlikte taraflara tebliğ edilir. Dosyanın işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak bir ay geçtikten sonra yenileme talebinde bulunulursa, yeniden harç alınır, bu harç yenileyen tarafça ödenir ve karşı tarafa yüklenemez. Bu şekilde harç verilerek yenilenen dava, eski davanın devamı sayılır.” hükmüne yer verilmiştir. Aynı Kanunun 320. maddesinde ise, “(.4) Basit yargılama usulüne tabi davalarda, işlemden kaldırılmasına karar verilmiş olan dosya, yenilenmesinden sonra takipsiz bırakılırsa, dava açılmamış sayılır.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Somut olayda; basit yargılama usulüne tabi olan bu davada, davacının 09/06/2022 tarihli —— nolu celsede davacıya usulüne uygun tebligat yapılmasına rağmen duruşmaya katılmaması nedeniyle dosyanın işlemden kaldırıldığı, davacının işlemden kaldırma tarihinden itibaren 1 ay içresinde yenileme talebinde bulunduğu, yenileme tensip tutanağının davacıya tebliğ edildiği, dolayısıyla davacının duruşma gün ve saatinden haberdar olduğu, buna rağmen davacının 10/11/2022 tarihli ——nolu celseye mazeretsiz şekilde katılmadığı, davacının HMK’nın 320. Maddesi uyarınca işlemden kaldırılmasına karar verilmiş olan dadava yenilenmesinden sonra yeniden takipsiz bırakıldığından davanın açılmamış sayılmasına karar vermek gerekmiştir.
H Ü K Ü M: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın AÇILMAMIŞ SAYILMASINA,
2-Karar harcı 80,70 TL’den davacı tarafça peşin olarak yatırılan 35,90 TL harcın mahsubu ile bakiye 44,80 TL harcın davacı taraftan tahsili ile hazine adına irad kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı tarafından yapılan bir yargılama gideri bulunmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
5-Suç üstü ödeneğinden karşılanan 62,00 TL (2 adet tebligat) posta masrafının davacıdan tahsili ile hazine adına irat kaydına,
6-Dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde davacı tarafa iadesine,Dair, davacının ve davalının yokluğunda kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.