Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1251 E. 2018/856 K. 21.11.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

KARAR
ESAS NO : 2018/1251
KARAR NO : 2018/856

DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 23/10/2018
KARAR TARİHİ : 21/11/2018

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
İDDİA : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin davalı şirketin yönetim kurulu başkanı ve aynı zamanda şirketin 3.489 adet payına sahip ortağı olduğunu, davalı şirketin yönetim kurulunun iki üyeden oluşmakta olup diğer yönetim kurulu üyesinin de ———– olduğunu, ancak şirketin yönetim ——— almış olduğu ani bir karar ile 31.07.2018 tarihinde şirketteki işinden ve şirketin yönetim kurulu üyeliği görevinden istifa ederek yurt dışına yerleştiğini,TTK’nın anonim şirket yönetim kurulunun toplantı ve karar nisaplarına ilişkin 390/1. maddesindeki düzenlemeye göre yönetim kurulu iki üyeden oluşan davalı şirketin yönetim kurulunun toplanması ve karar alması için iki üyenin de toplantıda hazır bulunması gerektiğini, yönetim kurulu üyesi ———– 31.07.2018 tarihinde şirketteki işinden ve şirketin yönetim kurulu üyeliği görevinden istifa etmiş olduğundan, şirketin yönetim kurulunun toplanması ve karar almasının imkansız hale geldiğini, dolayısıyla gelinen aşamada —— ve —– açısından oluşan işbu organ eksikliğinin giderilmesi için şirket genel kurulunun toplantıya çağırılmasının zorunlu hale geldiğini, şirket genel kurulunun toplantıya çağırılması için dahi yönetim kurulu kararı gerektiğinden davalı şirketin TTK’nın 530. maddesi uyarınca fesih tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirterek dava ve talebinin kabulü ile müvekkili …’e, Türk Ticaret Kanunu’nun 410/2. maddesi uyarınca davalı şirket in genel kurulunu toplantıya çağırma izni ve yetkisi verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA :Dava dilekçesi ve tensip zaptı davalı şirkete tebliğ edilmiş, cevap dilekçesi sunulmamıştır.
İNCELEME ve GEREKÇE : Dava, hukuki niteliği itibari ile 6102 sayılı TTK’nın 410 ve devamı maddeleri uyarınca açılmış, genel kurulun toplantıya çağırılması ve bu hususta davacıya yetki verilmesi istemine ilişkindir.
Usulüne uygun olarak dilekçeler aşaması tamamlanmış, duruşma açılmasına gerek görmeksizin dosya üzerinden inceleme yapılarak karar verilmiştir.
Davalı şirkete ait sicil dosyası getirtilmiş, incelenmesinden davacının, davalı şirketin ortağı ve aynı zamanda münferit imza yetkilisi olduğu görülmüştür. Davacı ile birlikte dava dışı ——— de münferit imza yetkilisi olduğu tespit edilmiştir. Davalı şirketin sicil kayıtlarında en son genel kurulunun 20/06/2017 tarihinde yapıldığı, 2014-2015 ve 2016 yıllarına ait olağan genel kurul toplantısında davacı ile birlikte ——– yönetim kurulu üyeliklerine seçildikleri görülmüştür.
Davacı vekilince dosyaya ibraz edilen 31/07/2018 tarihli belge uyarınca yönetim kurulu üyesi olan ——– bu tarih itibariyle yönetim kurulu üyeliğinden istifa etmiş, aynı zamanda davalı şirket bünyesindeki işinden de ayrılmıştır.
Anonim Şirketlerde yönetim kurulu toplantılarının ne şekilde yapılacağı ve alınacak kararlar 6102 sayılı Yasa’nın 390.maddesinde düzenlenmiş olup, esas sözleşmede aksine ağırlaştırıcı bir hüküm bulunmadığı takdirde yönetim kurulunun üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanacağı ve kararlarını toplantıda hazır bulunan üyelerin çoğunluğu ile alacağı belirtilmiştir. Davalı şirket yönetim kurulu iki kişiden oluşmakta olup yasada aranan toplantı yeter sayısının temini bakımından her iki üyenin de toplantıya katılması zorunludur. TTK 410/2 maddesinde yönetim kurulunun devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında mahkemenin izniyle tek bir pay sahibinin genel kurulu toplantıya çağırabileceği kabul edilmiştir. Bu yönde verilecek kararların kesin olduğu da Yasa’da ifade edilmiştir.
Somut olayda davalı şirketin yönetim kurulu üyelerinden olan ——– yönetim kurulu üyeliğinden istifa ettiğinden yönetim kurulunda toplantı nisabının oluşmasına imkan kalmamış, bu yüzden yönetim kurulu toplanamaz hale gelmiştir. Davacı taraf da bu iddiaları ileri sürerek genel kurulun toplantıya çağrılması için kendisine yetki verilmesini talep etmektedir. Davacı vekili, dava dilekçesinde gündem maddelerini de belirtmiştir.
Davacının talebi TTK 410/2 maddesi kapsamında yerine görülerek davalı şirketin dava dilekçesinde belirtilen gündem maddeleriyle genel kurul toplantısının yapılması ve gündemin hazırlanması için genel kurulu toplantıya çağırmak üzere davacıya yetki verilmek sureti ile aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın TTK 410/2.maddesi uyarınca kabulüne, davalı şirketin dava dilekçesinde bildirilen gündem maddeleriyle olağan genel kurul toplantısının yapılması için genel kurulun toplantıya çağrılmasına,
2-Genel kurulun toplantıya çağrılması ve gündemin hazırlanmasını teminen gerekli işlemleri yapmak üzere davalı şirket pay sahibi davacı …’e yetki verilmesine,
3-Davacının genel kurul gündemini TTK 409 , 411, 412 ve 413.maddelerine göre dava dilekçesinde belirtilen gündem maddeleri dikkate alınarak hazırlamak, toplantı zamanını belirlemek, ana sözleşmedeki çağrı usulleri ve TTK 414 ve devamı maddeleri gözetilmek suretiyle ortakları toplantıya davet etmek, bu konuda gerekli ilanları yapmak, bakanlık temsilcisi görevlendirmesi için gerekli başvuruları yapmak, toplantı sırasında hazır bulunmak, toplantının yapılması ile ilgili olarak tüm resmi ve özel kuruluşlar nezdinde gerekli başvuru ve işlemleri yapmak, alınan toplantı kararlarını ve toplantı tutanağının ticaret sicile tescil ve ilanını yapmak hususunda yetkilendirilmesine,
4- Karar harcı peşin alındığından ayrıca harç alınmasına yer olmadığına,
5- Peşin yatırılan 35,90 TL harcın davalı taraftan tahsili ile davacı tarafa ödenmesine,
6- Davacı tarafça yapılan yargılama giderinin talebi olmadığından üzerinde bırakılmasına,
7- Davacı tarafça dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde talep halinde davacı tarafa iadesine,
TTK 410/2.maddesi uyarınca dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda oy birliğiyle kesin olarak karar verildi.