Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/583 E. 2022/440 K. 01.06.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2021/583 Esas
KARAR NO: 2022/440
DAVA: İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ: 10/10/2016
KARAR TARİHİ: 01/06/2022
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA : Davacı vekili dava dilekçesinde; müvekkilinin, davalının —– plaka———–aracının tamir işlemlerini gerçekleştirdiğini bunun karşılığında davalı adına iki adet fatura düzenlediğini, davalının fatura bedellerini ödememesi üzerine tahsili için——- dosya ile icra takibi başlattıklarını, davalının takibe itiraz ettiğini ve takibin durduğunu, davalının itirazının haksız ve yersiz olduğunu iddia ile itirazın iptaline, takibin devamına ve %20’den aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP : Davalı vekili cevap dilekçesinde; öncelikle davanın süresinde açılmamış olması nedeniyle süre yönünden davanın reddini talep ettiklerini, esasa ilişkin olarak da, müvekkilinin takibe konu faturalardaki hizmetleri davacıdan almadığına dair noter ihtarnamesi ile itiraz ettiğini, daha önce vekil tayin ettiği kişilerin söz konusu işlemleri ——- alacağı sigorta bedelleri için işlemleri takip ettiğini lakin bu işlemlerinde —tarafından yapıldığını içerir beyanlarıyla itiraz ettiğini, kaldı ki müvekkilinin vermiş olduğu vekaletnameleri —– tarihinde de noter kanalıyla azlettiğini, bu nedenle de davacının iddia ettiği hizmetlerin müvekkili tarafından —- yılında da alınmış olmasının imkanının olmadığını, dosya sunulan araç fotoğraflarının, hizmetlerin alındığı anlamına gelmediğini başka bir yerde de çekilmiş olabileceğini, müvekkilinin — tarihinde araçlarına ilişkin—— hizmet aldığını buna ilişkin ödemeleri de yaptığını, aynı araçlara ilişkin birer gün ara ile hizmet alınmış olmasının hayatın olağan akışına uygun olmadığını savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE :Dava hukuki niteliği itibariyle faturaya dayalı yapılan icra takibine İİK 67. maddesi uyarınca itirazın iptali ile icra inkar tazminatına hükmedilmesine ilişkindir.
Mahkememizin——- sayılı kararı ile “Hizmetin verildiğine ilişkin iddianın yasa hükümleri ———- kararında da açıklandığı şekilde usulünce ispatlanması gereklidir. Davalı araçların malikidir,ancak yalnızca malik olma sıfatının, illiyet bağı kurulmayan tamir işi ile ilgili olarak ,davalıya sorumluluk yüklenmesi sonucunu doğurmayacaktır.Davacı ,açıkça “yemin ” deliline dayanmış olup,bu sebeple davacıya yemin hakkının hatırlatılması gereklidir.Mahkemece ,yemin delili yönünden herhangi bir işlem yapılmamış olması,usul ve hukuka aykırı görüldüğünden,davalının istinaf başvurusunun kabulü ile, görev hususunda araştırma yapılarak görevin tesbiti ile görevli olduğu takdirde delillerin toplanması için kararın, HMK 353/1-a-6 maddesi uyarınca kaldırılmasıyla, yeniden yargılama yapılıp bir karar verilmek üzere dosyanın ilk derece mahkemesine geri gönderilmesine” karar verilmiştir.
Davacının bağlı bulunduğu ——– müzekkere yazılarak tacir olup olmadığı ve hangi usulde defter tuttuğuna ilişkin hususların sorulmasına ve buna ilişkin bilgi ve belgelerin mahkememize gönderilmesi istenmiş olup, muhatap vergi dairesinden gelen cevapta —- tarih aralığında dairelerinin mükellefi olduğu, mükellefiyet dönemi boyunca ikici sınıf tüccar olarak —- göre defter tuttuğu tespit edildiği bildirilmiş,—-yazılan yazıya verilen cevapta ise, ——gerçek kişi ticari işletme kaydı bulunamadığı bildirilmiştir.
HMK.’nun 115/1.maddesi uyarınca dava şartlarının bulunup bulunmadığı davanın her aşamasında resen araştırılır. HMK.nun 114/c maddesi uyarınca mahkemenin görevli olması dava şartı olarak düzenlenmiştir. ———6335 sayılı Yasanın 2.maddesiyle değiştirilen TTK.5.maddesinin 3.fıkrası uyarınca, ticaret mahkemesi ile diğer mahkemeler arasındaki ilişki görev ilişkisi olup, bu durumda göreve ilişkin usul hükümleri uygulanır.
Ticari davalar TTK.4.maddesinde sayılmıştır. Buna göre her iki tarafın tacir olması halinde davanın konusuna bakılmaksızın dava nispi ticari dava olarak mahkememizin görevi alanında olacaktır.
Uyuşmazlığın Türk Ticaret Kanununda düzenlenen bir hususa ilişkin olması veya davanın ticaret mahkemesinde görüleceğine dair açık bir yasal düzenlemenin bulunması halinde mutlak ticari dava söz konusu olup mahkememizin görev alanı içinde kalacaktır.
Olayımızda …’nin gerçek kişi ticari işletme kaydı bulunamadığı ve her yıl bakanlar kurulu tarafından belirlenen beyannamelere göre gelir vergisi az olduğu, ikinci sınıf tüccar olarak işletme hesabına göre defter tuttuğu anlaşılmış olup, HMK 1. maddesi uyarınca göreve ilişkin kurallar kamu düzenindendir denilmekle; ve görevle ilgili olarak yargılamanın her aşamasında resen nazara alınması gerektiğinden Mahkememizin görevsizliği’ne, bu nedenle 6100 sayılı HMK’nun 115/2. Mad. Uyarınca dava şartı noksanlığından davanın usulden reddine, HMK.’nun 20.maddesi uyarınca, iş bu kararın kesinleştiği tarihten itibaren iki haftalık süre içerisinde başvuru halinde, dava dosyasının görevli ——— Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine, karar verilmesi gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda belirtildiği üzere;
1-Mahkememizin GÖREVSİZLİĞİ’ne, bu nedenle 6100 sayılı HMK’nun 115/2. Mad. Uyarınca dava şartı noksanlığından davanın USULDEN REDDİNE,
2-HMK.’nun 20.maddesi uyarınca, iş bu kararın kesinleştiği tarihten itibaren iki haftalık süre içerisinde başvuru halinde, dava dosyasının görevli ———— Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine,
3-Yasal süre içinde mahkememize başvurarak dava dosyasının görevli mahkemeye gönderilmesi talep edilmediği taktirde, mahkememizce davanın açılmamış sayılmasına karar verileceğinin ihtarına, (ihtar edildi.)
4-HMK.’nun 331/2 maddesi uyarınca yargılama giderlerinin görevli mahkemece değerlendirilmesine,
Dair, kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere olmak üzere taraf vekillerinin yüzlerine karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 01/06/2022