Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/357 E. 2020/306 K. 02.09.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2020/357 Esas
KARAR NO : 2020/306

DAVA : Kayyım Atanması
DAVA TARİHİ : 27/08/2020
KARAR TARİHİ : 02/09/2020

Mahkememizde görülmekte olan Kayyım Atanmasına ilişkin talebin dosya üzerinden incelenmesi sonunda;
GEREKÇE : Davacı şirketi temsilen dilekçe veren ——— davacı şirketin iki ortaklı olduğunu, kendisinin %95 hisseye sahip olduğunu, kalan %5 hissenin sahibi ———— öldüğünü, geriye bir ——- çocuğunun kaldığını belirterek, ölen hissedarın %5 hissesinin mirasçılarına paylaştırılması için kayyım atanmasını talep etmiştir.
Dava, limited şirkete kayyım atanmasına ilişkin olarak açılmış ise de; ölen ortağın miras hissesinin mirasçılarına nasıl geçeceği TTK 596. Maddede düzenlenmiş olup; bu madde gereğince limited şirketlerde hissedarlardan biri öldüğünde tüm haklar ve borçlar genel kurulun onayına gerek olmaksızın esas sermaye payını miras yoluyla ihtisap eden mirasçılara geçer. Şirket ihtisabın öğrenilmesinden itibaren 3 ay içinde esas sermaye payının geçtiği mirasçıları onaylamayı reddedebilir. Bunun için şirketin payları kendi veya ortağı ya da kendisi tarafından gösterilen üçüncü bir kişi hesabına gerçek değeri üzerinden devralmayı önermesi şarttır. Şirket 3 ay içinde esas sermaye payının mirasçılara geçişine açıkça veya yazılı olarak karşı koymazsa mirasçılara payın geçtiğini onaylamış sayılır.
Kanundaki bu düzenleme sebebiyle iş bu davanın, dilekçede anlatılan amaçla açılmasına gerek yoktur. Ölenin %5 hissesinin mirasçılar arasında paylaştırılması için şirkete kayyım atanmasına ya da hisseye kayyım atanmasına gerek olmayıp, bu tür bir kayyım atanmasında davacı şirketin hukuki menfaati bulunmadığı gibi; şirkete kayyım atanmasına ilişkin davanın hasımsız açılması da mümkün değildir. Hasımsız açılan bir davanın sonradan hasım ithal edilmek suretiyle düzeltilmesi de mümkün olmadığından dosyanın tensip aşamasında yapılan incelemede, tamamlanması mümkün olmayan dava şartı nedeniyle reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
DAVA ŞARTI BULUNMADIĞINDAN DAVANIN REDDİNE,
Dair karar, dosya üzerinden yapılan inceleme ile karar gerekçesinin tebliğinden itibaren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinde İstinaf yolu açık olarak oy birliğiyle verildi.