Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/22 E. 2020/78 K. 10.02.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/22 Esas
KARAR NO : 2020/78

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 07/02/2020
KARAR TARİHİ : 10/02/2020

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının dosya üzerinden yapılan incelemesi sonunda;
GEREKÇE : Davacı, ——- — ait karar defterinin ve üye kayıt defterinin yağmur nedeniyle zayi olduğunu, bu nedenle zayi olduğuna dair belge talep ettiklerini bildirmek suretiyle iş bu davayı ikame etmiştir.
Davacı TTK’nun 68. Maddeye dayanmışsa da, bunun TTK’nun 82/7 maddesi olduğu mahkememizce belirlenmiş olup, TTK’nun 82/7 madde gereğince zayi belgesi isteyebilecek olanlar tacirlerdir. Ancak tacirler tutmakla mükellef oldukları defter ve belgeler zayi olduğunda öğrendiği andan itibaren 15 gün içinde bağlı bulundukları Ticaret Mahkemesinden bunların zayi belgesini talep edebilirler. Davacımız bir dernek olup, bu nedenle 5253 sayılı dernekler kanununa tabidir. 5253 sayılı dernekler kanununun 32/k maddesi “…dernek defterlerinin kaybolması halinde, öğrenmeden itibaren 15 gün içinde dernek merkezinin bulunduğu yerin yetkili mahkemesine zayi belgesi almak için başvurmayan yöneticilere….” demek suretiyle bu yöneticilere verilecek ceza düzenlenmiştir. Bu maddede açıkça, derneklerin defter ve kayıtları kaybolduğunda mahkemeye başvurulup zayi belgesi alınması gerektiğinin düzenlendiği anlaşılmaktadır.
Maddedeki düzenleme “bulunduğu yerin yetkili mahkemesi” şeklinde gerçekleşmiş olup; her ne kadar bu tür düzenlemelerde yetkili ve görevli mahkemenin Asliye Hukuk Mahkemesi olduğu anlaşılabilir ise de; HMK’nun yürürlüğe girmesinden sonra HMK’nun 382. maddede çekişmesiz yargı işlerinin sayıldığı; iş bu davanın çekişmesiz yargı işlerinden olduğu; HMK’nun 383. Maddede ise, bu yasada ve diğer yasalarda ayrıca görevli mahkeme belirtilmemişse Sulh Hukuk Mahkemesinin çekişmesiz yargı işlerinde görevli olduğu düzenlendiğinden; dosyamızda görevli olan mahkeme İstanbul Anadolu Sulh Hukuk Mahkemesidir.
Bu husus Sulh Hukuk Mahkemesi ile Asliye hukuk Mahkemesi arasında karşılıklı verline görevsizlik kararı sonunda Yargıtay —-. Hukuk Dairesinin —- Karar sayılı ve 31/01/2017 tarihli ilamında da vurgulanmış olup; o kararda da bir derneğin defter ve belgelerinin zayisi halinde 5253 sayılı yasanın 32/k maddesi gereğince zayi belgesi verecek mahkemenin SULH HUKUK MAHKEMESİ olacağı vurgulanmıştır.
Görevin kamu düzeninden oluşu, resen nazara alınacak oluşu, davamızın hasımsız olması nedeniyle dilekçelerin teati ettirileceği bir davalının bulunmayışı, bu nedenle görevsizlik kararının tensiple verilmesine engel halin olmayışı; dosyanın bir an önce görevli mahkemeye gönderilmesinde davacı yan yönünden de fayda bulunması dikkate alınarak aşağıdaki hüküm tesis olunmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
Dava dilekçesinin görev yönünden reddine,
Mahkememizin görevsizliğine,
Görevli mahkemenin İstanbul Anadolu Sulh Hukuk Mahkemesi olduğuna,
Süresi içinde başvurulduğu takdirde dosyanın görevli İstanbul Anadolu Sulh Hukuk Mahkemesine gönderilmesine,
Aksi takdirde açılmamış sayılmasına,
Dair karar, dosya üzerinden yapılan inceleme ile gerekçesinin davacı tarafa tebliğinden itibaren 2 hafta içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinde İstinaf yolu açık olarak ve oy birliğiyle verildi.