Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/148 E. 2020/214 K. 20.04.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2020/148 Esas
KARAR NO : 2020/214
DAVA: GENEL KURULA ÇAĞRI İZNİ
DAVA TARİHİ: 06/04/2020
KARAR TARİHİ: 20/04/2020
Mahkememize açılan Genel Kurula Çağrı İznine dair davanın yasa gereğince dosya üzerinden incelenmesi sonunda;
GEREKÇE :davacı vekili, müvekkilinin murisi———-tarihinde vefat ettiğini; murisin davaya konu —- adet şirketin yönetim kurul başkanı olduğunu; bu şirketlerden bir kısmının aynı zamanda murisin tek hissedarlı bulunduğu şirketler olduğunu; şirketlerin yönetim kurullarının tek kişilik olup, tek yöneticilerinin de muris olduğunu; murisin ölümüyle şirketlerin faaliyet gösteremez hale geldiğini; şirketlerin iş ve işlemlerinin aksamaması için derhal şirketlere yönetici seçilmesi gerektiğini; yöneticinin şirketlerin genel kurulunda seçileceğini, genel kurulu şirket yönetiminin toplantıya çağırabileceğini; şirketlerin tek yöneticisi öldüğü için, şirketlerin yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılmasının mümkün bulunmadağını; bu durumda mahkemeden genel kurulu toplantıyı çağırmak için izin istemekten başka çarelerinin kalmadığının belirterek; murisin diğer mirasçılarının da çağrı yönünden davacıya yetki verilmesini kabul ettiklerini belirtmek suretiyle; —————adet şirketin yöneticilerinin seçilmesi gündemiyle genel kurula çağrı için için verilmesini ve yetki verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava TTK 412 md gereğince açılan genel kurul toplantısı için çağrıya izin verilmesi davasıdır. İddia edildiği gibi tek yöneticili anonim şirketlerde, tek yöneticinin ölmesiyle şirketin faaliyette bulunması imkansız hale gelir. TTK 414 gereğince genel kurulu toplantıya şirket yönetimi çağırabilir. Ancak tek yöneticinin ölmesi halinde bu mümkün olmadığı için hissedarların TTK 412 gereği toplantıya çağrıyı mahkemeden istemesi zorunludur. Öte yandan davacı, aynı zamanda şirket ortağı olan ———– mirasçısı olup, TTK 596/1 gereği şirket hissesi miras yoluyla intikal ettiği ve bunun için başkaca bir izne gerek bulunmadığı ancak 3 ay içinde TTK 596 maddenin diğer fıkralar gereğince şirketin onay vermeyip diğer yollara başvurana kadar davacının da toplantıya çağrı izni isteyebileceği açıktır.
Ancak dava hasımsız açılmış olup, dava dilekçesinde toplantıya çağrı için izin istenilen 23 adet şirketten hiçbiri davalı olarak gösterilmemiştir. Dosya tevzi bürosunun kayıt işlemlerine devam edebilmek için şirketlerden birini davalı göstermesi, davanın hasımsız olarak açıldığı gerçeğini değiştiremez. Bu nedenle, hasımsız olarak açılan davada talebin kabulü mümkün olmayıp bu nedenle davanın husumetten reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
DAVANIN HUSUMET YÖNÜNDEN REDDİNE,
Dava maktu harca tabi bulunduğundan ve harç alınmış olduğundan yeniden harç alınmasına mahal olmadığına,
Yaptığı yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına, karar kesinleştiğinde bakiye gider avansının iadesine,
Dair karar TTK 412 md gereğince dosya üzerinden yapılan inceleme ile kesin olarak ve oy birliği ile verildi. 20/04/2020