Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/846 E. 2019/430 K. 10.04.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2018/846
KARAR NO : 2019/430

DAVA : Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 17/07/2018
KARAR TARİHİ : 10/04/2019

Mahkememizde görülmekte olan Sigorta (Kaza Sigortası Kaynaklı) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
TALEP : Davacı vekilince mahkememize sunulan dava dilekçesini özetle ; Davaya konu —— plakalı aracın davalı … şirketine — numaralı kasko poliçesiyle sigortalı olduğu, 01/01/2018 tarihinde meydana gelen kaza sebebiyle iş bu araçta KDV dahil toplam 42.751,51 TL hasarın meydana geldiğinin tespit edildiği, ancak davacı tarafça yapılan araştırma ve uzman bilirkişi mütealası sonucunda aracın gerçek rayiç bedelinin 82.666 TL olduğunun belirlendiği, davacıya ait aracın pert total olarak kayda geçtiği, kaza sebebiyle oluşan hasar bedelinin ödenmesi için sigorta şirketine başvuru yapıldığı, davacı ile davalı … arasında mutabakat sözleşmesinin düzenlendiği , ancak belirlenen rayiç değerin gerçeği yansıtmadığı ve kabul edilmesinin mümkün bulunmadığı, davacının aracında meydana gelen hasar sebebiyle ödenen bedel ile aracın rayiç değeri arasında yaklaşık 11.666 TL bedelin ve 236 TL ekspertiz ücretinin ödenmesi için sigorta şirketine yapılan başvurununda olumlu neticelenmediği belirtilerek iş bu kaza nedeniyle pert total farkı alacağından şimdilik 100 TL’sinin ticari işlerde uygulanan en yüksek temerrüt faiziyle birlikte tahsili talep edilmiştir.
CEVAP : Davaya konu uyuşmazlığın Tüketici Mahkemelerinde görülmesinin gerektiği, bu nedenle öncelikle davanın usulden reddine karar verilmesi gerektiği, aksi halde ise piyasa rayiç değerinin 71.000 TL olarak tespit edilmesi sonrasında davacınında ikrar ettiği gibi 71.000 TL’nin ödendiği, taraflarca anlaşma sağlandığı ve bu anlaşma sonucunda düzenlenen ibraname ile öncelikle davanın esastan da davanın reddine karar verilmesi talep edilmştir.
Davaya konu uyuşmazlığın —— plakalı aracın 01/01/2018 tarihinde meydana gelen trafik kazası sonucunda pert total fark bedelinin davalıdan tazmini istemine ilişkin olduğu görülmüştür.
28/11/2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 28/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması hakkındaki kanunun 2. Maddesinde kanun kapsamının ”Bu kanun her türlü tüketici işlemi ile , tüketiciye yönelik uygulamaları kapsar” şeklinde açıklandığı, yine yasanın 3. Maddesinde tüketici işleminin ”Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına yada hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler arasında tüketiciler arasında eser, taşıma, simsarlık, sigorta , vekalet , bankacılık ve benzeri sözleşmelerde dahil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi ifade eder” şeklinde tanımlandığı, yasanın 7. Maddesinde de tüketici işlemleriyle tüketiciye yönelik uygulamalardan doğacak uyuşmazlıklarda tüketici mahkemelerinin görevli olduğu belirtilmiştir.
Mahkememizce tüm dosya kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde ——– plakalı aracın dosyada mevcut ruhsat örneğinin incelenmesinde kullanım amacının yolcu nakli ve hususi olarak belirtildiği ve iş bu uyuşmazlıklarda Yargıtay —-. Hukuk Dairesinin 2016/3411 esas , 2018/12817 karar sayılı ilamında Tüketici Mahkemelerinin görevli olduğu belirtilmekle mahkememizce görevsizlik kararı vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm fıkrası oluşturulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle ;
1-HMK 2,4, 20,114 ve 115 maddeleri geerğince Mahkememizin GÖREVSİZLİĞİ nedeniyle açılan davanın USULDEN REDDİNE
2-Görevsizlik kararını kesinleşmesinden veya kanunyoluna başvurulmuş ise bu başvurunun reddi tarihinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize başvurulduğu takdirde dosyanın görevli NÖBETÇİ İSTANBUL ANADOLU ADLİYESİ TÜKETİCİ mahkemesine HMK 20 maddesi gereğince GÖNDERİLMESİNE ,
3-Harç ve masrafların görevli mahkemece değerlendirilmesine,
Kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içinde İstinaf yoluna başvurma yolu açık olmak üzere verilen karar davacı vekilinin yüzüne karşı açıkça okunup anlatıldı.