Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/79 E. 2018/588 K. 29.05.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2018/79 Esas
KARAR NO : 2018/588

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
KARAR TARİHİ : 29/05/2018

Mahkememizde görülmekte bulunan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle, …. tarihinde müvekkili şirketin ait ortaklar pay defteri, genel kurul toplantı ve müzakere defteri ve yönetim kurulu karar defterini defterini kaybettiğini beyanla defterlerin zayi olduğuna karar verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE : Dava hukuki niteliği itibariyle, 6102 sayılı TTK’nın 82/7. maddesine dayalı ticari defter ve belgelerin zayiine ilişkin belge verilmesi davasıdır.
Tarafların iddia ve savunmalarının değerlendirilmesi sonucunda; uyuşmazlığın davanın davacı yedinde iken kaybolduğu iddia edilen dava şirkete ait ortaklar pay defteri genel kurul toplantı ve müzakere defteri ve yönetim kurulu karar defteri hakkında zai nedeni ile iptal kararı verilip verilemeyeceği noktasında toplandığı anlaşılmıştır.
6102 sayılı TTK’nın 82/7 maddesi gereğince tacire, saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeleri yangın, su baskını, yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle zayi olması, ziyanın kanuni saklama süresi içinde yangın, su baskını, yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle meydana gelmesi tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeleri özenle saklamasına rağmen zayi olduğunu ispat etmesi gerektiği açıktır.
Dava dilekçesinde defterlerin kaybedildiğinin belirttiği, tacirin basiretsiz davranışı nedeniyle defterlerin kaybolması durumunda zayi belgesi verilmesini isteme hakkının bulunmadığı,TTK 82/7 maddesinde sınırlı olarak sayılan yangın, sel,yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlıktan ziyaa uğradığına dair delil bildirilmediği tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve kayıtlardan bulunmayan kayıt ve belgeleri özensizliği nedeniyle kaybetmesinden kaynaklı olarak böyle bir davayı açmasının hukuken mümkün olmadığı anlaşılmakla açılan davanın reddine ilişkin aşağıda belirtildiği şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
Davanın Reddine,
1-Harçlar kanunu uyarınca alınması gereken harç dava açılırken peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
2-Davacı giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
3-Kullanılmayan gider avansı varsa karar kesinleştiğinde ilgili tarafa iadesine,
Dair, kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ ne istinaf yolu açık olmak üzere davacı vekilinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.