Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/465 E. 2018/676 K. 20.06.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2018/465 Esas
KARAR NO : 2018/676

DAVA : İstirdat (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
KARAR TARİHİ : 20/06/2018

Mahkememizde görülmekte bulunan İstirdat (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan incelemesi sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA : Davacılar vekili dava dilekçesinde özetle, müvekili tarafından bir firmaya verilmek üzere ciro edilen …… Şubesine ait . serni numaralı 25/02/2018 keşide tarihli bir adet çekin müvekkili tarafından kaybedildiğini, bu konuda müvekkili tarafından Bakırköy …… Asliye Ticaret Mahkemesi’ nin ……. E. Sayılı dosyası ile çek iptali davası açıldığını, davanın yargılaması sırasında ilgili banka tarafından verilen müzekkere cevabında; dava konusu çekin 26/02/2018 tarihinde davalı tarafından bankaya ibraz edildiğinin bildirildiğini, bunun üzerine Bakırköy …… Asliye Ticaret Mahkemesi’ nin ……. E. Sayılı dosyasından yapılan yargılamada taraflarına istirdat davası açmak için 2 hafta süre verildiğini, süresi içerisinde iş bud avayı açtıklarını beyanla dava konusu çekin istirdatına karar verilmesini talep etmiştir.
SAVUNMA: Davalı tarafça cevap dilekçesi verilmemiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE : Dava hukuki niteliği itibariyle çekin istirdatı talebine ilişkindir.
Davacı vekili ekinde sulh ve ibra protokolü sunduğu 04/06/2018 tarihli dilekçesinde; dava konusu çek aslının davalı kurumdan teslim alındığını, davanın konusuz kaldığını, davadan feragat ettiklerini, sulh protokolü kapsamında yargılama gideri ve vekalet ücreti taleplerinin olmadığını beyan etmiştir.
Sulh ve ibra protokolünün incelenmesinde; dava konusu çekin davalı tarafından davacıya teslim edildiği, davanın konusuz kaldığı, tarafların karşılıklı olarak vekalet ücreti taleplerinin olamdığını beyan ettiği görüldü.
Davacı vekilinin vekaletnamesinin incelenmesinden vekilin feragat yetkisinin olduğu anlaşılmıştır.
Feragat 6100 sayılı HMK nun 307. Vd maddelerinde düzenlenmiştir. Yasada feragatin dilekçe ile de yapılabileceği, feragatin hüküm ifade etmesinin karşı taraf ve mahkemenin muvafakatına bağlı olmayacağı belirtildikten başka HMK 311. Maddesinde feragatin kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğuracağına yer verilmiştir.
Feragatin varlığı nedeniyle davanın reddine dair takdiren aşağıdaki gibi hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM:Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere
Davanın feragat nedeniyle reddine,
1-Harçlar kanunu uyarınca alınması gereken 35,90 TL harcın, peşin alınan 597,72 TL harçtan mahsubu ile bakiye 561,82 TL harcın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacı tarafa iadesine,
2-Davacı giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
3-Davalı tarafça talep edilmediğinden lehine yargılama gideri ve vekalet ücreti taktirine yer olmadığına,
4-Kullanılmayan gider avansı varsa karar kesinleştiğinde ilgili tarafa iadesine,
Dair, kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ ne istinaf yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verildi.