Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1452 E. 2019/1137 K. 03.10.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2018/1452 Esas
KARAR NO : 2019/1137

DAVA : Kooperatifin Dağılması İstemli
DAVA TARİHİ : 05/02/2019
KARAR TARİHİ : 03/10/2019

Mahkememizde görülmekte olan Kooperatifin Dağılması İstemli davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
İDDİA : Davacı vekili, müvekkilinin — Müdürlüğünde —– sayı nosu ile tescilli olan davalı kooperatifin bir üyesi olduğunu; —- kooperatifin son olağan genel kurul toplantısının yapıldığını, bundan sonra genel kurul toplantısı yapılmadığını; kooperatif kanununun 81/6 ve kooperatif kanununun 96. Maddesinin atfı TTK’nun 530. Maddesi gereğince üst üste 3 yıl olağan genel kurul toplantısı yapılmaması halinde kooperatifin münfesih olacağının; kanunen düzenlenmiş bir durum olduğunu; bu sebeple davalı kooperatifin münfesih olduğunun tespiti ile feshine karar verilmesini, ticaret sicilinden de terkinine hükmedilip, tasfiye memuru olarak ————— atanmasını talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA : Davalı kooperatif adına yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulu üyesi davaya cevap verip, iddianın doğru olduğunu, davalı kooperatifin 20/01/2011 tarihinden itibaren olağan genel kurul toplantısı gerçekleştiremediğini; bu nedenle davayı kabul ettiklerini, —— memuru olarak atanmasına karar verilmesini mahkememizden talep etmişlerdir.
———- dosyamıza dilekçe vermiş olup, tasfiye memuru olmayı kabul ettiğini blidirmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE : Dava, kooperatif kanununun 81/7 ve kooperatif kanununun 98. Maddesinin yollaması ile TTK’nun 530 maddesi gereğince açılan kooperatifin münfesih sayılması ve feshi ile sicilden terkini ve tasfiye memuru atanmasına ilişkindir.
Mahkememizce, kooperatif kayıtları getirtilmiş, incelenmesinde son olağan genel kurul toplantısının 20/01/2011 tarihinde gerçekleştirildiği, bundan sonra bir olağan genel kurul toplantısı yapılmadığı belirlenmiştir.
Kooperatif kanununun 81/7 madde ve yine aynı kanunun 98. Maddesinin yollaması ile TTK’nun 530. Maddesi gereğince 3 yıl üst üste olağan genel kurul toplantısının yapılamaması halinde kooperatif münfesih sayılır. Bu nedenle davacının iş bu davaya açmakta haklı olduğıu sadece mahkememizce sicilden terkine karar verilemeyeceği, zira feshine karar verilecek olan kooperatifin ancak tasfiye sonunda terkininin söz konusu olabileceği; atanan tasfiye memuru yoluyla tasfiyenin tamamlanması ve tasfiye memuru tarafından bu sürecin tamamlandığının ticaret sicile bildirilmesi halinde terkin işlemini ticaret sicil memuru yapacak olup; yapmaması halinde sicil aleyhine TTK’nun 34. maddesi gereğince itiraz davası açılmak suretiyle sonuç alınması mümkündür.
Bu gerekçe ile aşağıdaki hüküm tesis olunmuştur.
Davacı vekili son celsede yargılama gideri ve vekalet ücreti istemediğini bildirdiğinden eksik harcın davacıdan alınmasına karar verilmiş, davacı lehine yargılama gideri ve vekalet ücretine de hükmedilmemiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
Kooperatif Kanununun 81/7 ve 98. Maddenin atfı nedeniyle TTK’nun 530. Maddesi gereğince——- Sicil Memurluğunda ——– sicil nosu ile kayıtlı olan ———- kendi kendine dağılmış olduğunun tespiti ile FESİH VE TASFİYESİNE,
Kooperatif tasfiye memuru olarak kooperatifin başkan yardımcısı olan —– ( T.C. ———— ) atanmasına,
Davacının kooperatifin sicilden terkinine karar verilmesi isteminin; terkin, ancak tasfiye sonunda gerçekleşeceğinden şuan bu talebin REDDİNE,
Kararın——– Müdürlüğüne derhal şerh için bildirilip, tasfiye tamamlanıp karar kesinleştiğinde de kesinleşme şerhinin ve tasfiye sonucunun —- gönderilmesine,
Dava maktu harca tabii bulunduğundan 8,50 TL eksik harcın davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
Tamamı davacı tarafça karşılanan yargılama giderlerinin son celsedeki beyanı nazara alınarak davacı üzerinde bırakılmasına; karar kesinleştiğinde bakiye gider avansının davacıya iadesine,
Davacı tarafın vekalet ücreti istemediğini beyan etmesi gereğince lehine vekalet ücreti taktirine yer olmadığına,
Dair karar, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı tarafın yokluğunda, karar gerekçesinin tebliğinden itibaren 2 hafta içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinde İstinaf yolu açık olarak ve oy birliği ile verildi, açıkça okundu usulen tefhim olundu.