Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/1301 E. 2021/7 K. 08.01.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2017/1301 Esas
KARAR NO: 2021/7
DAVA : Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ : 27/07/2016
KARAR TARİHİ : 08/01/2021
Mahkememizde görülmekte bulunan Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat) davasının yapılan yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle, müvekkilinin ——– tarihinde sürücü ——– sevk ve idaresindeki ——–plakalı araç ile ———–ederken şoför —– hatalı araç sollaması sonucu meydana gelen kaza neticesinde ağır bir şekilde yaralandığını, aynı kazadan dolayı sürücü ————- da yaralanarak tedavi gördüğü hastanede ———- tarihinde vefat ettiğini beyanla, şimdilik davacı için iş ve güçten uzak kaldığı günler ve bedensel zararları için güç kaybı tazminatı —– maddi tazminatın kaza tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, avukatlık ücreti ve yargılama giderlerinin karşı tarafa yüklenmesine karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
CEVAP: Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; aleyhlerinde açılmış olan haksız ve mesnetsiz davanın sigortalı araç sürücüsüne atfı kabil kusur bulunmaması nedeniyle reddine, mahkeme masraf ve vekalet ücretinin davacı tarafa yükletilmesine, denkleştirme nedenlerinin (müterafik kusur, hatır taşıması vs.) değerlendirilerek ayrı ayrı indirim yapılmasına, haksız ve mesnetsiz davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE : Dava hukuki niteliği itibariyle ölüm ve cismani zarar sebebiyle açılan tazminat talebine ilişkindir.
Davacı vekili tarafından dosyaya ibraz edilen——– tarihli dilekçe ile taraflar sulh olduğundan davadan feragat edildiği belirtilerek gereğinin yapılması talep edilmiştir.
Tarafların karşılıklı olarak yargılama gideri ve vekalet ücreti taleplerinin olmadığı beyan edilmiştir.
Davacı vekilinin vekaletnamesinin incelenmesinden vekilin feragat yetkisinin olduğu anlaşılmıştır.
Feragat 6100 sayılı HMK nun 307. Vd maddelerinde düzenlenmiştir. Yasada feragatin dilekçe ile de yapılabileceği, feragatin hüküm ifade etmesinin karşı taraf ve mahkemenin muvafakatına bağlı olmayacağı belirtildikten başka HMK 311. Maddesinde feragatin kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğuracağına yer verilmiştir.
Feragatin varlığı nedeniyle, davadan feragat nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına dair takdiren aşağıdaki gibi hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM:Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere
Davadan feragat nedeni ile KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,
1-Harçlar kanunu uyarınca alınması gereken 54,40 TL harçtan, peşin alınan 34,16 TL harcın mahsubu ile bakiye 20,24 TL harcın davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
2-Davacı giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
3-Taraflarca talep edilmediğinden yargılama gideri ve vekalet ücreti taktirine yer olmadığına,
5-Kullanılmayan gider avansı varsa karar kesinleştiğinde ilgili tarafa iadesine,
Kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içinde İstinaf yoluna başvurma yolu açık olmak üzere tarafların yokluğunda karar verildi. 08/01/2021