Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/1095 E. 2018/1130 K. 14.11.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2017/1095 Esas
KARAR NO : 2018/1130
DAVA : Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 10/10/2017
KARAR TARİHİ : 14/11/2018
Mahkememizde görülmekte bulunan Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan) davasının yapılan yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacı vekili dava dilekçesinde; davalı sigorta şirketi tarafından sigortalanan ……plaka sayılı aracın, müvekkili şirkete rehinli …. plakalı araca … tarihinde çarpması sonucu aracın hasarlandığını ve araçta değer kaybının oluştuğunu, davalı sigorta şirketine sigortalı araç sürücüsünün olayda %100 oranında kusurlu olduğunu, meydana gelen değer kaybı nedeniyle müvekkilinin zarara uğradığını, dain-i mürtehin sıfatına haiz müvekkilinin rehinli aracın kredi borcunun ödenmemesi nedeniyle İst.Anadolu 20.İcra Müdürlüğünün …. Es.sayılı dosya ile rehnin paraya çevrilmesi yolu ile icra takibi başlattıklarını, aracın satılması noktasında araçda oluşan değer kaybı nedeniyle aracın değerinden daha düşük satılacağını ve bunun da müvekkilinin alacağını karşılayamayacağını, müvekkili tarafından araçta oluşan değer kaybının tespiti için bağımsız eksperden rapor alındığını bu rapor için 150,45 TL ödeme yapıldığını, aracın değer kaybı ile ekspertiz ücretinin sigorta şirketinden talep edilmesine rağmen herhangi bir ödeme yapılmadığını iddia ile değer kaybı bedelinin bilirkişi marifetiyle tespit edilmesinden sonra belirlenecek miktar kadar artırım talebinde bulacaklarını belirterek şimdilik 100,00 TL değer kaybı, 150,45 TL ekspertiz ücreti olmak üzere toplam 250,45 TL’nin kaza tarihinden itibaren faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davacı vekili 05/11/2018 tarihli dilekçesi ile dava değerinin 1.145,00 TL olarak ıslah ettiklerini, 150,45 TL eksper ücretinin de yargılama gideri olarak kabul edilmesini talep etmiştir.
CEVAP : Davalı vekili cevap dilekçesinde; müvekkili şirketin sorumluluğunun sigortalının kusuru oranında ve poliçe limiti ile sınırlı olduğunu, müvekkili şirket tarafından davacının rehin alacaklısı olduğu …..plakalı aracın kasko sigortacısı olan ….’ye 762,00 TL tazminat bedelinin ödendiğini, davayı kabul anlamında olmamakla birlikte yapılacak inceleme sonucunda müvekkili şirketin sorumluluğunda bir bedel ortaya çıktığı takdirde sorumluluk bakiye limitinin 30.238,00 TL olarak esas alınmasını, değer kaybı hesabının ise sigorta genel şartlarına göre hesaplanması gerektiğini, kaza tarihinden itibaren faiz talebinin haksız olduğunu, faiz sorumluluklarının dava tarihinden itibaren dikkate alınması gerektiğini, Hazine Müsteşarlığınca yayınlanan ekspertiz ücret tarifesinin uygulanması esaslarına göre değer kaybı ile ilgili ekspertiz ücretinin değer kaybını talep eden tarafından ödeneceğinin hüküm altına alındığını buna göre ekspertiz ücretine ilişkin talebin reddi gerektiğini, müvekkilinin dava açılmasına sebebiyet vermediğini savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE : Dava hukuki niteliği itibariyle dain-i mürtehin sıfatıyla rehin alacaklısının trafik kazası sonucu hasarlanan rehinli araçta meydana gelen değer kaybı ile eksper ücretinin tahsiline ilişkindir.
Usulünce duruşma açılarak; tarafların aktif ve pasif dava ehliyetleri denetlenip ihtilaflı ve ihtilafsız konular ön inceleme duruşmasında resen belirlenerek uyuşmazlığın çözümü doğrultusunda tarafların tüm delilleri tahkikat duruşmalarında toplanıp bilirkişi incelemesi yapılmak suretiyle dava sonuçlandırılmıştır.
Celp edilen İst. And. 20. İcra Müdürlüğü’nün ….. Es. sayılı dosyasının incelenemesinde; davacı tarafından dava dışı araç maliki ….. Aleyhine 466.822,88 TL alacağın tahsili için rehnin paraya çevrilmesi yolu ile icra takibi başlatıldığı, borçlu şirket vekili tarafından borçlu şirket hakkında açılmış iflas erteleme davası nedeniyle alınmış tedbir kararı nedeniyle takibin durdurulması talep edildiği ve takibin durdurulduğu anlaşılmıştır.
Tarafların iddia ve savunmalarının değerlendirilmesi sonucunda; davacıya rehinli olduğu iddia edilen ….. plakalı araç ile davalıya sigortalı …. plakalı aracın karıştığı kazada bir değer kaybı ile ekspertiz ücretinin davacı tarafından talep edilip edilemeyeceği noktasında toplandığı anlaşılmıştır.
Tarafların delilleri toplanmış, dosya Bilirkişi …. tevdi edilerek tarafların kusuru, davacıya rehinli bulunan araçda meydana gelen değer kaybı ve ekspertiz ücreti konusunda rapor alınmasına karar verilmiş, mahkememizce benimsenen usul ve yasaya uygun bilirkişi raporunda; davalı sigorta şirketi’ne ZMSS trafik poliçesi ile sigortalı …. plaka sayılı araç sürücüsü ….. olayda %100 oranında asli derecede kusurlu olduğunu, …. plakalı araç sürücüsü …. olayda kusursuz olduğunu, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarına göre değer kaybı hesabı sonucunda davaya konu olan …. model … km. Bulunan …..model hususi araçta tespit edilen değer kaybının 1.145,00 TL olduğunu, tespit edilen değer kaybı miktarın %1,5’u=17,17 TL olduğunu, ancak ekspertiz ücreti 158,57 TL’den aşağı olamayacağından davacının talep edebileceği ekspertiz ücretinin 158,57 TL olduğu tespit edilmiş, bu miktara KDV eklendiğinde toplam bedelin 187,11 TL olduğu kanaatine varıldığını bildirmiştir.
Dava trafik kazasından kaynaklanan tazminat davası olduğu, davacıya rehinli ……. plakalı aracın 02.03.2018 günü kazaya karıştığı, araç üzerinde davacının rehin hakkı sahibi olması nedeni ile dava açmakta hukuki yararı ulunduğu, kazaya karışan ….. plakalı ve davalıya sigortalı bulunan araç sürücüsü ….maddesi gereğince kuralı ihlal etmesi nedeni ile kazada % 100 kusurlu olduğu, aracın …. nolu poliçe ile davalının sigorta örtüsü altında olduğu ve riskin poliçe döneminde gerçekleştiği, araç üzerinde kazadaki hasar durumluna göre yaptırılan bilirkişi incelemesinde davacı aracında modeli yaşı ve kilometresine göre 1.145 TL değer kaybı meydana geldiği bu miktarın davalı sigorta poliçesi nedeni ile sorumluluğu bulunduğu ve davalıdan tahsili gerektiği, davacı tarafından talep edilen eksper ücretinin 2016 yılı için Hazine Müşteşarlığınca belirlenen bedele uygun olduğu bu miktarında davalıdan tahsili gerektiği anlaşılmış ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M :Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
1-Davanın KABULÜ ile 1.145, TL değeri kaybı 150,45 TL ekspertiz ücretinin 08/07/2016 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,
2-Kararın bir örneğinin ilgili ……. ne tebliğine,
3-Davacı tarafça yapılmış 31,40 TL başvurma harcı, 31,40 TL peşin harç, 4,60 TL vekalet harcı olarak toplam 67,40 TL harç gideri ile tebligat, müzekkere ve bilirkişi ücreti olarak toplam 919,10 TL masraf olmak üzere toplam 986,50 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Avukatlık asgari ücret tarifesi uyarınca 1.295,45 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Alınması gereken 88,49 TL karar ve ilam harcından peşin ödenen 31,40 TL harcın mahsubu ile bakiye 57,09 TL harcın davalıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
6-Taraflarca yatırılmış gider avansından kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatırana iadesine,
Dair, kesin olarak taraf vekillerinin yüzlerine karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 14/11/2018