Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2015/66 E. 2018/623 K. 05.06.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2015/66
KARAR NO : 2018/623

DAVA : Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
KARAR TARİHİ : 05/06/2018
Mahkememizde görülmekte olan davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
TALEP:
Davacı vekilinin mahkememize sunmuş olduğu dava dilekçesinde özetle: Davacı şirketin filo araç kiralama işi ile uğraştığını, davalılardan ,………işletmesine ait ve diğer davalı …’ın sevk ve idaresindeki ………… plakalı aracın 11/12/2013 tarihinde davacı şirkete ait olduğu belirtilen …….plakalı araca %100 kusurlu olarak çarptığını ve araçta 1.280,00TL hasar meydana geldini rayiç bedelinde de 500,00TL lik bir değer kaybı oluştuğunu ve aracın tamir edildiği sürecinde kiraya verilemediğini belirterek hasar bedeli olan 1.280,00TL, araçta meydana gelen değer kaybı nedeniyle 500,00TL ve birgün onarım süresine takabül eden mahrum kalınan kira bedeli olan 297,00TL olmak üzere toplamda 2077,00TL’den 1.780,00TL’nin (hasar bedeli ve araçta meydana gelen değger kaybının davalılar ……….. ve …’dan kaza tarihinden itibaren, davalı … şirketinden ise dava tarihinden işleyecek avans faiz ile birlikte), 297,00TL kira kaybı’nın ise davalılar …………. işletmeleri ve …’dan kaza tarihinden işleyecek avans faiz ile tahsil edilmesi talep ve dava edilmiştir.
CEVAP:
……………. vekilince mahkememize sunulan cevap dilekçesinde özetle: Davalı idarenin otobüs sürücüsünün kusurunun olmadığını, nitekim istenilen tazminat miktarının fahiş olduğu, avans faiz istenmeesinin usul ve yasaya aykırı olduğunu belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı … şirketince sunulan mahkememize sunulan cevap dilekçesinde özetle:
Davacının davadan önce herhangi bir müracatının bulunmadığnı, değer kaybına ilişkin tazminat taleplerinin sigorta poliçesi teminatı dışında olduğunu, tazminat miktarının fahiş olduğunu, nitekim aracın tamir ve onarım gördüğünü belirterek davanın reddine karar verilmesi talep edilmiştir.
Davalılardan … vekilince sunulan cevap dilekçesinde özetle;
Müvekkilinin kusurunun bulunmadığını, araçta değer kaybının mevcut olmadığını, aynı zamanda gününün kiralama bedelinin mahkemece araştırılmasını talep ederek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkememizce iş bu dava dosyasında tarafların kusur oranın ve değer tespiti için makine bilirkişisinden alınan rapor dosyamız arasına alınmış ve incelenmiştir.
Davacı vekilince davacı şirketin kaza öncesinde kirada olmadığı hususunda beyan dilekçesi sunmuş ve davacı şirket ile dava dışı ………. arasında 22/02/2011 tarihinde 36 ay süreli olarak oto kiralama sözleşmesi düzenlendiği ve bu sözleşmesinin bir örneğinin dosyamız arasına alındığı anlaşılmıştır.
Dava 11/12/2013 tarihinde meydana gelen haksız fiile dayalı olarak maddi tazminatların giderilmesine ilişkindir.
Dosyada mevcut taraf vekillericne sunulan tüm beyan dilekçeleri ve hükme esas alınan bilirkişi raporu ile deliller birlikte değerlendirildiğinde, kaza tespit tutanağı ile birlikte incelenen iş bu davada davaya konu haksız fiilde …………plakalı aracın davalılardan …’ın yönetiminde iken kaldırım kenarında park halinde bulunan……… plakalı araca sürtmesi ve bu araçta hasarın oluşmasına sebebiyet vermesi nedeniyle KTK’nın ………. ve Karayolları Trafik yönetmeliğinin ………… maddelerini ihlal ettiğini anlaşılmakla iş bu kazanın meydana gelmesinde %100 kusurlu olduğu anlaşılmaktadır. Bu haliyle dava dışı sürücü …………….ın kullandığı………… plakalı aracın hasar görmesinde dava dışı iş bu sürücünün kusurunun bulunmadığının kanaatine varılmıştır.Nitekim davalılardan İETT işletmeleri genel müdürlüğü de KTK’nın 85/1-5 maddeleri uyarınca oluşan zararda müştereken ve müteselsilen sorumlu olmaktadır.
Davaya konu hasarlanan …………….plakalı aracın 3 yıl 2 ay ve ………….km kullanılması nazara alınarak ve araçta orijinal olmayan parçaların tekrar değer kaybına sebep olmayacağı göz önünde bulundurulduğunda takdiren 200,00TL değer kaybı oluştuğu, davacının sunmuş olduğu oto kiralama sözleşmesinde 3 yıl için günlük ………. bedel ile kiralandığı göz önüne alındığında kaza tarihi itibariyle iş bu günlük kira bedeli 37TL’ye karşılık geldiği, eş değer otomobillerin kira bedeli ise 65TL olduğu nitekim davacının kira süresince kendi aracının yıpranmayacağı göz önünde bulundurularak 5TL’lik indirim yapılmasının akabinde davacının bir günlük aracının kiralamaması nedeniyle kazanç kaybının 60TL olduğu ve iş bu ticari aracın trafiğe çıkış tarihi ve 146573km kullanılması göz öünde bulundurularak hasar tutarının 1280,00TL olduğu anlaşılmakla davanın kısmen kabul kısmen reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm fıkrası oluşturulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle ;
Davanın KISMEN KABUL KISMEN REDDİNE,
1-Davaya konu ………………… plakalı araçla ilgili olarak ;
1.480 TL tazminat bedelinin (hasar tutarı ile değer kaybı toplamı) davalılar … ile ………… işletmeleri Genel Müdürlüğünden kaza tarihi olan 11/12/2013 tarihi itibariyle , diğer davalı ………….yönünden ise poliçe limitiyle sınırlı olmak kaydıyla ve dava tarihi olan 14/01/2013 tarihinden itibaren ve davaya konu aracın 1 günlük kaybı bedeli olan 60 TL ‘nin davalılardan … ile …………. İşletmeleri Genel Müdürlüğünden kaza tarihi olan 11/12/2013 tarihinden itibaren işleyecek avans faiziyle birlikte müşterek ve müteselsilen tahsili ile davacıya verilmesine,
2-Fazlaya dair istemin reddine,
3-Harçlar kanununa göre alınması gerekli 101,09 TL. Harçtan peşin alınan 27,70 TL. Harcın mahsubu ile eksik kalan 73,39 TL. Harcın davalılardan müşterek ve müteselsilen tahsiline, ( davalı ………….Ş.’nin sorumluluğunun poliçe limiti ile sınırlı olmak kaydıyla)
4-Davacı tarafından yapılan 59,50 TL ilk dilekçe gideri, 235 TL tebligat , müzekkere ve 750 TL bilirkişi ücreti olmak üzere toplamda 1.044,50 TL yargılama giderindin kabul ve ret oranına göre hesaplanan 868,46 TL’nin davalılardan (Davalı ………….. tarafından yapılan toplam 138,00 TL masrafın düşülerek) müşterek ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine , kalan miktarın davacı üzerinde bırakılmasına,
5-Hüküm tarihindeki tarife uyarınca kabul edilen miktar yönünden 1.480,00 TL. Vekalet ücretinin davalılardan müşterek ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine, ( davalı …nin sorumluluğunun poliçe limiti ile sınırlı olmak kaydıyla)
6-Hüküm tarihindeki tarife uyarınca reddedilen miktar yönünden 597,00 TL. Vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine, ( davalı …nin sorumluluğunun poliçe limiti ile sınırlı olmak kaydıyla)
7-HMK 333 ve gider avansı tarifesinin 5. Maddesi gereğince gider avansının kullanılmayan kısmının kararın kesinleşmesinden sonra ve talebi halinde davacı tarafa iadesine,
Kabul ve ret edilen miktarlar nazara alındığında taraf vekilleri huzurunda kesin olarak karar verildi.