Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/69 E. 2022/802 K. 09.11.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2022/69 Esas
KARAR NO : 2022/802
BİRLEŞEN DAVA (İstanbul Anadolu —–Asliye Ticaret Mahkemesi —-Esas )
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 31/05/2022
KARAR TARİHİ : 09/11/2022
Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Esas davada dava dilekçesinde özetle; —– ile müvekkili— arasında, —- sayılı dosyasında görülen alacak davası esnasında davalı şirket kaydının — terkin olduğu,—— tasfiyesi olmuş olması taraf teşekkülünün sağlanmasını , —— alacağına kavuşmasını engellediği, bu sebeple ——- ihyasına karar verilmesini talep etmiştir.
Esas davada —– cevap dilekçesinde özetle,— terkin edilen —-halinde—– ek tasfiyesine karar verilmesi kapsamında olduğu, davacı, husumeti yalnızca yasal hasım olan müvekkil —– yönelttiği, usule ve —– göre, husumetin aynı zamanda ——— da yöneltilmesi gerektiğini, —– işlem yaptığı, —– yetki ve sorumluluk ——–olduğunu, —- sürecinden kaynaklanan, —– eksik/erken sonuçlandıran —-kusurundan dolayı—-sorumluluğu bulunmadığını, her ne kadar husumet —– yöneltilmeli ise de, ortaya çıkacak yargılama giderleri —- yüklenemeyeceğini,———sadece yasal hasım konumunda olduğu ve davanın açılmasına da sebep olmadığını, müvekkil yönünden açılan davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Birleşen davada dava dilekçesinde özetle; davacı vekili tarafından ibraz edilen birleştirme talepli dilekçe ile——— müvekkili kurum arasında —- Esas sayılı dosyasında alacak davası görüldüğü, o dosyada davalı şirket kaydının —– terkin olduğunun anlaşılması üzerine —— aleyhine açılan ihya davasının ———sayılı dosyası üzerinden işlem gördüğü, ——- aleyhine birleştirme talepli bu davanın açıldığı ileri sürülerek söz konusu şirketin ihyasına ve bu davanın söz konusu —–sayılı dava ile birleştirilmesine karar verilmesi talep ve dava edilmiştir.
Birleşen davada davalı —-cevap dilekçesinde özetle; “——Halinde ——— olarak görev yaptığı, davacı ——, iş kazasına bağlı olarak açılan bir davada söz konusu şirketin sorumlu olarak gösterildiğini belirterek şirketin TTK 547. Maddesine göre ihyasını ve yeniden— kaydedilmesini, ——halinde—- tarihinde aldığı karar ile şirketin tasfiyesine karar verdiği, Bu karar —- tarihli —- yayınlanmıştır. Şirketin ——işlemlerinin tamamlandığına ilişkin karar—tarihinde alınmış ve —— kaydı kapatıldığı, şirketin tüm ——-işlemleri yürürlükteki——uygun olarak yürütüldüğü ve ——-işlemi gerçekleştirilerek—– terkin edildiği, ——edilen şirket hakkında borçlu olduğunu veya bir yükümlülük altında olduğunu gösteren herhangi bir karar da bulunmadığını, ———- uygun yürütülmesi, söz konusu ihyası istenen şirketin herhangi bir borcu ya da sorumluluğunun olduğu yönünde bir karar bulunmaması nedeniyle davacı kurum tarafından yapılan —— ——— tekrar kaydedilmesi talebinin reddine karar verilmesini talep etmiştir.
İhyası talep olunan şirketin——- sonu terkin olduğu belirlenmekle, Mahkememizce davacı vekiline, terkin edilmiş şirkertin—— husumet yöneltilerek birleştirme talepli dava açılması için süre verilmiş, verilen süre içinde birleşen dava açılmıştır.
Esas ve birleşen dava, dava dışı ——- ihyası istemine ilişkindir.
Mahkememizce ihyası istenen şirketin—–celp edilmiş ——– tarihinde ——sonu terkinine karar verildiği, davalı ———- olduğu belirlenmişitr.
Mahkememizce—— sayılı dosyası sureti dosyamız arasına alınmış, tetkik edilmiş, davacısının dosyamız davacı olduğu, —- tarihli celsesinde davacı vekiline dava dışı —– karşı birleştirme talepli dava açmak üzere süre verildiği, aynı dosyada — tarihli celsede davacı vekilince ——- sayılı dosyasında ihya davası açtıklarının bildirildiği, aynı celse ihya kararı kesinleştikten sonra davacı vekiline birleştirme talepli olarak dava dışı —— dava açması için ek süre verildiği belirlenmiştir.
—- tarihli celsesinde sözü edilen——— sayılı esas, aslında Mahkememizin işbu dosyasının tevzi numarasıdır.TTK.nun 547/1 maddesinde “tasfiyenin kapanmasından sonra ek ——-işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa, son —— veya alacaklılar,—– bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilirler. ” düzenlemesi getirilmiştir.
Bu kapsamda—– sayılı dosyasının sürdürülmesi yönünden ek ———işlemlerinin yapılması Mahkememizce zorunlu görülmekle ———- ihyasına dair karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Esas ve birleşen davanın kabulü ile;
—- numarasında kayıtlı iken terkin edilen —-, açılacak ve ——- sayılı dosyası ile birleştirilip yürütülecek yargılama ve infazı işlemleri ile sınırlı olarak —–kayıt ve tesciline,
——–olarak davalı —- atanmasına,
Kararın —— ilanına, tescil ve ilan için davacıya yetki verilmesine,
2- Esas dava yönünden —– harçtan muaf olduğundan bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
3-Esas dava yönünden davalı—– yasal hasım olup ve davanın açılmasına sebep olmadığından aleyhine yargılama gideri ve vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
4-Birleşen davada yönünden —– harçtan muaf olmakla; tahsil edilmemiş olan 80,70 TL başvurma harcı ile 80,70 TL peşin harç olmak üzere toplam 161,40 TL’nin davalı —- tahsili ile hazineye irat kaydına,
5-Davacı tarafından sarfedilen 163,00 TL posta giderinin birleşen dosyanın davalı ——- alınarak davacıya verilmesine,
6-Avukatlık asgari ücret tarifesine göre davacı için takdir olunan 9.200,00 TL vekalet ücretinin davalı ——–alınarak davacıya verilmesine,
7-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatırana iadesine,
Dair, Davacı Vekilinin ve Davalı Vekilinin yüzlerine karşı tebliğden itibaren 2 hafta süre içinde İstinaf yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 09/11/2022