Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/207 E. 2022/756 K. 25.10.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2022/207 Esas
KARAR NO:2022/756

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 22/03/2022
KARAR TARİHİ : 25/10/2022
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı—dava dilekçesinde özetle; hissedarı ve müdürü olduğu —isimli şirketin ortaklar kurulu karar defterinin bulunduğu evrak çantasını kaybettiğini beyan ederek zayi belgesini verilmesini talep ve dava etmiştir.
—-müzekkere yazılarak davacıya ilişkin vergi soruşturması olup olmadığı soruldu gelen yazı cevabı dosyamız arasına alınmıştır.Dava, ziyaa uğrayan tüm ticari defterler, kayıtlar ve belgeler hakkında TTK’nın 82/7. maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.TTK 82/7 maddesinde bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaıı uğradığı takdirde tacirin ziyaıı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesi bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceği hususu düzenlenmiştir.
TTK’nın 82/7. maddesine göre zayi belgesi verilebilmesi için bu maddede belirtilenler gibi hallerden birinin somut olayda mevcut olması gerekir. Tacirin saklamakla mükellef olduğu ticari defter ve kayıtları özenle muhafaza etmesi zorunludur. Somut olayda, şirket yetkilisi tarafından taşınması sırasında kaybolduğu sabittir. Dava konusu evrakın çalındığı hususu da ispat olunamamıştır. Bu itibarla, davacının kendisinden beklenen özen ve muhafaza yükümlülüğünü yerine getirmediği, zayi belgesi verilmesinin şartlarının oluşmadığı—– anlaşıldığından aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
KARAR: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın reddine,
2-Alınması gereken 80,70 TL maktu karar ve ilam harcının, başlangıçta peşin olarak alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı—-tarafından yatırılan gider avansından artan kısmın HMK. 333.maddesi gereğince karar kesinleştikten sonra yatırana iadesine,Gerekçeli mahkeme kararının taraflara tebliğinden itibaren (2) hafta içerisinde istinaf yolu açık olduğuna dair davacı—-şirket yetkilisinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.