Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/16 E. 2022/188 K. 23.02.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2022/16 Esas
KARAR NO: 2022/188
DAVA: Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 07/01/2022
KARAR TARİHİ: 23/02/2022
Mahkememizde görülmekte olan ticari şirket (olağanüstü genel kurul istemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilince dava dilekçesinde özetle; davalı şirketin —- tarihinde davacının da aralarında bulunduğu üç ortak tarafından kurulduğunu, ilerleyen zamanda yapılan pay devirleri ile pay sahibi olarak yalnızca — davacının kaldığını, dava dışı —pay sahibi ve yönetim kurulu üyesi olarak görevlerini gereği gibi ifa etmemenin yanı sıra asılsız ve dayanaksız muhtelif davalar açmak suretiyle hem şirketi hem de davacıyı zor durumda bırakma yoluna gittiğini, davalı şirket tarafından olağan genel kurul toplantısı yapılabilmesi için dava dışı —- tarihli ihtarname keşide edildiği ancak bu ihtara bir cevap verilmediği bu nedenlerle davanın kabulü ile TTK’nun 410/2. maddesi gereğince davacıya olağanüstü genel kurul çağrısı yapmak üzere yetki verilmesi talep ve dava edilmiştir.
Dava TTK 410/2 maddesi gereğince, davalı şirketin, genel kurul toplantısına çağrılması hususunda davacıya yetki verilmesi istemine ilişkindir.
TTK 410/2 maddesinde;” Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.” düzenlemesi getirilmiştir.
Mahkememizce davalı şirketin —— incelenmiş, son genel kurulunun— tarihinde yapıldığı, davacının —– tarihine kadar davalı şirketi münferiden temsile yetkili tek yönetim yönetim kurulu üyesi olarak atandığı belirlenmiştir.
TTK’nun 410/1. maddesi ile “Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da, görevleri ile ilgili konular için, genel kurulu toplantıya çağırabilirler.” düzenlemesi getirilmiştir.
Anılan düzenleme gereğince davacının, görev süresi bitmiş olsa dahi genel kurulu toplantıya çağırma yetkisi TTK’nun 410/1. maddesi ile kendisine tanınmış olmakla, TTK’un 410/2. maddesi gereğince Mahkememize aynı hususta yetki verilmesi için dava açmakta davacının hukuken korunmaya değer bir yararı bulunmadığı kanaatiyle davanın usulden reddine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın hukuki yarara ilişkin dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddine,
2-Alınması gerekli 80,70 TL karar ve ilam harcı peşin olarak yatırıldığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı tarafından yapılan bir yargılama gideri bulunmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
5-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatırana iadesine,
Dair dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda kesin olmak üzere oy biriğiyle karar verildi. 23/02/2022