Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/1016 E. 2023/305 K. 30.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/1016 Esas
KARAR NO : 2023/305

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 20/12/2022
KARAR TARİHİ : 30/03/2023
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle, müvekkili şirketin, —– adresinde bulunan—– şubesine —— tarafından tahsilat makbuzu koçanlarının koliler halinde teslim edildiğini, sırasıyla açılan kolilerden bir tanesinin içinden bir adet 50’lik koçanın tamamı ve tahsilat koçanlardan bazılarının da yine tüm nüshası olmak üzere toplamda 920 adet tahsilat makbuzu koçanının eksik çıktığını, bunun yanında 7 adet tahsilat makbuzunun da tek nüshalarının kayıp olduğundan bahisle dava konusu dava dilekçesi ekinde liste halinde sunulan belgelerin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE: Dava, hukuki niteliği itibari ile; ziyaa uğradığı iddia edilen boş tahsilat makbuz koçanları ile ilgili TTK’nın 82/7. maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK nın 82/ 7 maddesinde; ” Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren otuz gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” hükmüne yer verilmiştir.
Tüm dosya kapsamında yapılan incelemeler neticesinde; davacı tarafça kargo ile ——şubesine koliler halinde tahsilat makbuzu koçanlarının teslim edildiği ancak kolilerden tüm koçanların çıkmayıp eksiklikler olduğu, eksiklik bulunan kolilerin fazlaca hasar aldığı ve yıpranmış olduğu, teslimden önce hasar alan yerlerin üstün körü kapatılmaya çalışıldığı, konu hakkında tutanak tutulduğu bildirilerek zayi belgesi verilmesi talep edildiği, davacı vekiline bahse konu makbuz koçanlarının gönderilmesine dair tutanak, kolilerdeki belgelere dair belge bilgi sunulması hususunda süre verildiği, süre içerisinde bir takım evrakların sunulduğu, kargo firmasına hasar ile ilgili bildirim yapılmadığı, davacı firma görevlilerince tek taraflı bir tutanak düzenlendiği, koçanların bulunduğu kolilerin dava dilekçesi ekindeki hasar- eksikliğe dair tutanakta adı yazılı olan—— 29/06/2022 tarihli sevk irsaliyesi ile teslim edildiği, hasar – eksiklik tutanağının ise 23/11/2022 tarihli olduğu, basiretli tacirin teslim itibariyle veya en kısa sürede kontrol yükümlülüğünün bulunduğu, bu durumda da 30 günlük sürenin geçtiği anlaşılmıştır. Ayrıca zayi nedeniyle iptali istenilen defter ve belgeler kullanılmış olanlardır. Boş olanlar bu madde kapsamında değildirler.—— karar )Açıklanan gerekçeler doğrultusunda davanın reddine dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.

HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının davasının REDDİNE,
2-Alınması gerekli 179,90 TL karar harcından başlangıçta alınan 80,70 TL harcın mahsubu ile 99,20 TL bakiye harcın davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansından artan kısmın HMK. 333.maddesi gereğince karar kesinleştikten sonra yatırana iadesine,Mahkememizin bu kararına karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren (2) hafta içinde (HMK 345/1), mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine dilekçe verilmek suretiyle, Bölge Adliye Mahkemesi ilgili hukuk dairesince incelenmek üzere tarafların istinaf yasa yoluna başvuru hakkı bulunduğuna dair davacı vekilinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.