Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/766 E. 2021/1405 K. 30.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/766 Esas
KARAR NO : 2021/1405

DAVA : Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali)
DAVA TARİHİ : 24/11/2021
KARAR TARİHİ : 30/12/2021

Mahkememizde görülmekte olan Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dilekçesinde özetle; müvekkilinin davalı kooperatifin ortağı olup, kendisinin kooperatif mülkiyetindeki —– parselde yer alan bir gayrimenkulde hak sahipliği bulunduğu, davalı kooperatifin — tarihli genel kurul toplantısında — olarak müvekkilinin hak sahipliğinin bulunduğu parsel dışarıda bırakılarak, diğer tüm parselleri içine alacak şekilde —- İlişkin— karar başta olmak üzere birçok karar alındığı, alınan kararların iptali gerektiği, —-gündem kapsamında müvekkilinin hak sahipliği bulunan — parsel dışarıda bırakılarak,”Kooperatif mülkiyetinde bulunmakla birlikte ortaklara ———– edilerek kullanımlarına sunulan ve imar barışı hükümleri çerçevesinde kat mülkiyeti tesis edilen ——- bulunan bağımsız bölümlerde/konutlarda, ada-parsel bazında ferdi mülkiyete geçilmesine, ortaklara tapu devri yapılması ve bu konudaki yasal gerekliliklerin yerine getirilmesi konusunda — yetki verilmesi ve bu karara tezat teşkil eden ve daha önce genel kurullarda alınmış bulunan kararların tümüyle kaldırılmasına” oy çokluğu ile karar verildiği,bahse konu kararın 1163 Sayılı Yasa ve yerleşik Yargı Kararlarına aykırı olduğu, Kooperatifler Kanunu’nun 23.maddesi hükmünde yazılı eşitlik ilkesi gereğince, kooperatifin iş ve işlemlerinde tüm üyelere eşit davranması gerektiği, aynı kanunun 81.maddesinden de ferdileşme yapılabilmesi için kooperatifin amacının gerçekleşmesi gerektiği, bir başka deyişle, tüm ortaklara aynı anda tapu devri sağlanması gerektiği, Kooperatif Ana Sözleşmesinin 64. maddesinde de ferdileşmenin kooperatifteki tüm bağımsız bölümlerde yapı kullanım belgeleri alındıktan sonra yapılacağının açıkça kararlaştırıldığı, genel kurulda alınan —- ferdileşmeye dair karar” da dahil olmak üzere alınan tüm kararlar yönünden müvekkiline —-tarihi bildiriminin usulüne uygun olarak yapılmadığı, toplantıya katılmaya yetkili bulunmayan, vekaletnamesi dahi olmayan şahısların toplantıya girdiği ve oy kullandığı, özellikle — üzere hiçbir konunun usulüne uygun görüşülmediği, konuşma taleplerinin engellendiği, birçok üyenin toplantıdan ayrılmasına sebebiyet verildiği, toplantının hayatın olağan akışına aykırı olarak gece yarısına kadar sürdürüldüğü, özellikle — gündemin — görüşülmek suretiyle oylamaya —- yüksek olmasının haksız ve hukuka aykırı şekilde engellendiğinden —— —gündeme ilişkin karar başta olmak üzere tüm kararların iptaline karar verilmesi talep ve dava edilmiştir.
Dava genel kurul kararının iptali istemine ilişkindir.
Mahkememizce —– —- sayılı dosyası tetkik edilmiş, yapılan incelemede davalısı — kararlardan 5. madde ve 8. madde uyarınca alınan kararların iptali istemine ilişkin olduğu, davanın — tarihinde açıldığı görülmüştür.
TTK.nun 448/2 maddesinde, “birden fazla iptal davası açıldığı takdirde davalar birleştirilerek görülür. ” düzenlemesi getirilmiştir.
Kooperatifler Kanunu 98. maddesinde de “Bu kanunda aksine açıklama olmıyan hususlarda Türk Ticaret Kanunundaki —– ait hükümler uygulanır.” düzenlemesi vardır.
İncelenen tüm dosya kapsamına göre; Mahkememizde açılan işbu dava ile —–esas sayılı dava dosyasında aynı genel kurul kararının iptalinin talep edildiği görülmekle ve TTK.nun 448/2. maddesi açık hükmü kapsamında Mahkememizin —- sayılı dava dosyalarının birleştirilmesine, yargılamanın bundan sonra — üzerinden yürütülmesine; mahkememiz esasının bu şekilde kapatılması yönünde aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Mahkememizin — esas sayılı dosyasının —- esas sayılı dosyası ile Kooperatifler Kanunu 98. maddesi atfı ile TTK 448/2. maddesi gereğince birleştirilmesine,
Yargılamanın— esas sayılı dosyası üzerinden yürütülmesine ve dosyanın tevdiine,
HMK 166/3 maddesi gereğince birleştirme kararının derhal —Mahkemesine bildirilmesine,
Harç, yargılama masrafı ve vekalet ücretlerinin esas hükümle birlikte karara bağlanmasına,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda esas hükümle birlikte İstinaf yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.