Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/569 E. 2022/330 K. 13.04.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/569 Esas
KARAR NO : 2022/330

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 07/09/2021
KARAR TARİHİ : 13/04/2022

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilince verilen dava dilekçesinde özetle; davacı sigortalıs— geçirdiği iş kazası nedeniyle uğradığı zararların tazmini için —. Sayılı dosya (bozma —-) ile aralarında —- bulunduğu kusurlu şirketler aleyhine alacak davası açtığı, —– dosyası ile görülmekte olan davada —– tarafından yapılan temyiz incelemesinde davalı şirketin iflasının kapandığı ve —- terkin edildiğinin tespit edildiği ve bu nedenle bu şirkete tebligat yapılabilmesi için şirketin ihya edilmesi gerektiği hükmü ile mahkeme kararını bozduğunu, —- ilamına uymuş ve tarafımıza ihya davası açmak için süre verdiğini, davalı şirket hakkında dava açıldıktan yıllar sonra şirket hakkında iflas kararı verildiği, bu sebeple bozma ilamı doğrultusunda taraf teşkili sağlanması bakımından şirketin ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekilince verilen cevap dilekçesi ile özetle; —–, 6102 Sayılı TTK m. 32 ve Ticaret Sicili Yönetmeliği m. 34 hükmü çerçevesinde —- müdürü tescil için aranan kanuni şartların var olup olmadığını incelemekle yükümlüdür. Tüzel kişilerin tescilinde, özellikle şirket sözleşmesinin, emredici hükümlere aykırı olup olmadığı ve söz konusu sözleşmenin kanunun bulunmasını zorunluluk olarak öngördüğü hükümleri içerip içermediği incelenir. Tescil edilecek hususların gerçeği tam olarak yansıtmaları, üçüncü kişilerde yanlış izlenim yaratacak nitelik taşımamaları ve kamu düzenine aykırı olmamaları şarttır.” (TTK m. 32). Yasal şartlar oluşmuşsa yapılan işlemle ilgili tescil kararı verir. Aksi hâlde, gerekçe göstererek tescil talebini reddeder. iflas eden şirketlerde iflas açıldıktan sonra, — işlemlerini —– olup; ——– kayıtlarımızda yapılan inceleme neticesinde de, davaya konu ———- —— iflasının kapandığına karar verildiği ve anılan hususun —————-tarihli ve —— Sayılı ——Buna göre, bahsedilen durum kapsamında — gelen yazı gereğince keyfiyet tescil ve ilan edildiği, Müvekkil davanın açılmasına sebep olmamıştır, bu nedenle “yargılama giderleri” ve “vekâlet ücreti”nden sorumlu tutulamaz. Bu nedenle de, —– aleyhine yargılama giderleri ve vekâlet ücretine hükmedilemez. — mahkemece kapatılması, tasfiyenin tamamlanmasından bu yana geçen süre, terkin olan — nedeniyle ihyası talep edilmesi hususları gözönüne alındığında —– birlikte yasal hasım konumunda bulunduğu aleyhine yargılama gideri ve vekalet ücreti takdir edilemeyeceği sonucuna varılmaktadır.” bu yönde olduğunu savunarak müvekkili yönünden açılan davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Dava, dava dışı ——– esas sayılı dosyasının sürdürülmesi amacıyla ihyası istemine ilişkindir.
Mahkememizce —-sayılı dosyası sureti celp edilmiş incelenmiş, davacısının ——- davanın derdest olup davacı vekiline ihya davası açması için süre verildiği belirlenmiştir.
Mahkememizce, ihyası talep olunan —- kayıtları dosya içine alınmış, —-iflasının açılmış olduğu, akabinde——- nedeniyle terkinine karar verilmiş olduğu belirlenmiştir.
Mahkememizce ——- usulü ve —- atanıp atanmadığı hususunda —yazı yazımış, gelen cevabi yazı ile ——- masaya —- malı bulunmadığından İcra ve İflas Kanununun 217. maddesi uyarınca —- —- karar verilmiş olduğu, —- nedneiyle —– oluşturulması mümkün bulunmadığı bildirilmiştir.
İncelenen tüm dosya kapsamına göre;— kayıtlı bulunan ——-aleyhine devam eden yargılama bulunduğu, dosyamız davacısının davacı konumunda bulunduğu dava dosyasının sürdürebilmesi yönünden ihya işlemlerinin yapılmasının gerektiği; bu nedenle, davacının işbu davayı açmakta haklı ve hukuki yararının bulunduğu görülmekle; davacı tarafından, açılan davanın sübut bulduğundan kabulü ile——- dosyasının sürdürülmesi ve infazı ile sınırlı olarak —- kaydına ve tesciline, resen — atamasına dair karar vermek gerekmiş olmakla; aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın kabulü————–numarasında kayıtlı bulunan ———Şirketinin, ——–esas sayılı dosyasının sonuçlandırılması ve infazı ile sınırlı olarak —-kayıt ve tesciline,
— olarak re’sen ———–atanması
Tasfiye işleminin mahiyeti ve muhtemel süreci gözetilerek — taktirine, taktir edilen ücretin davacı tarafından daha sonra şirketin mal varlığından tahsil edilmek üzere karşılanmasına,
Kararın — ilanına, tescil ve ilan için davacıya yetki verilmesine,
Karar kesinleştiğinde ———yazı ile bildirilmesine,
2——harçtan muaf olduğundan bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
3-Davanın mahiyeti, davalı ————- yasal hasım olup davanın açılmasına sebep olmamış olmaları nedeniyle davacı lehine yargılama gideri ve vekalet ücreti hükmedilmesine yer olmadığına,
4-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatırana iadesine,
Dair, Davacı Vekilinin yüzüne karşı tebliğden itibaren 2 hafta süre içinde İstinaf yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.