Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/477 E. 2022/415 K. 24.05.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/477 Esas
KARAR NO : 2022/415

DAVA : Tespit
DAVA TARİHİ : 27/07/2021
KARAR TARİHİ : 24/05/2022

Mahkememizde görülmekte olan davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:.
Davacı dava dilekçesinde özetle; ——— şirket pay devir sözleşmesinin taraflar arasında düzenlendiğini, davalının pay devir sözleşmesini imzaladığı—— pay devrini —— ettirmediğini, bu durumun mağduriyete yol açtığını, devir edilen payların davalı tarafından üzerine alınmadığını belirtmiş; ..—– davalı … adına tespit ve tescilinin yapılmasını talep etmiştir.
Dava dilekçesinin davalıya usulüne uygun şekilde tebliğ edildiği, davalının süresinde cevap dilekçesi vermediği görüldü. Süresinde cevap dilekçesi vermeyen davalı, Hmk. 128. maddesi gereği ileri sürülen tüm vakıaları inkar etmiştir.
Dava, —– hisse devrinin tespiti ve ———–ilişkindir.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık; davacı ile davalı arasında dava dışı şirketin paylarının devrine ilişkin —— tarihli pay devir sözleşmesi akdedilip akdedilmediği, sözleşme gereği pay devrinin şirkete bildirilerek deftere işlenip işlenmediği, davacıya ait payların usulüne uygun devredilip devredilmediği noktalarında toplanmaktadır.
Davacının hisse devri—– yapılmış olup, bu tarihte 6102 sayılı TTK. yürürlüktedir. 6102 sayılı TTK’nın 595. maddesinde “(1)—- sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran ———yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları —— onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri, —— ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus önerilmeye muhatap olma, —- geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir. (2)Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemiş ise esas sermaye payının devri için, ——–şarttır. Devir bu onayla geçerli olur. (3)Şirket sözleşmesinde başka türlü düzenlenmemişse, —– sebep göstermeksizin onayı reddedebilir. (4)Şirket sözleşmesi ile sermaye payının devri yasaklanabilir. (5)Şirket sözleşmesi devri yasaklamış veya ——-onay vermeyi reddetmişse, ——–haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır. (6)Şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümlülükleri öngörüldüğü takdirde, devralanın ödeme gücü şüpheli görüldüğü için ondan istenen teminat verilmemişse,——- sözleşmesinde hüküm bulunmasa bile, onayı reddedebilir. (7)Başvurudan itibaren üç ay içinde ——reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.” hükmü yer almaktadır. Anılan hüküm uyarınca, pay devrinin geçerli olarak yapıldığının kabulü için noterde devire ilişkin işlem yapılması, devir işleminin şirkete bildirilmesi,——tarafından devire onay verilmesi ile devir şirket yönünden tamamlanmış olmakta, devir işlemi ——-tescil edilmekle de üçüncü kişiler yönünden geçerli hale gelmektedir.
Somut olayda; davacı …—– bulunan ——- devri sözleşmesi ile davalı …—- devretmiştir. Devir sözleşmesinde —– sözleşmesini şirkete ibraz ederek —– ilgili —– ve tescil ettirmeyi sağlayacağını kabul ve beyan etmiştir. .—— —– kayıtlarından davacının ———–pay ile tek ortak olduğu görülmüştür. Bu durumda, taraflar arasında noterde yapılan pay devir sözleşmesi sonucu ..—— tek ortağı davalı … olmuştur.
21/09/2020 tarihli pay devir sözleşmesinde davacıdan şirketteki paylarını devralan davalı …——– pay devir sözleşmesini şirkete ibraz ederek ——– ve ——— ve tescil ettirmeyi sağlayacağını kabul ve beyan ettiği görülmektedir. Anılan sözleşmede davalının yüklendiği edim karşısında pay devir sözleşmesinin şirkete ibrazı ———– gerekli ——- yaptırılmaması TMK’nın 2. maddesinde yer alan dürüstlük kuralına aykırılık teşkil etmektedir. Öte yandan devralan davalı … tek ortak olduğundan şirket yönünden hüküm ifade etmesi için —————– gerek bulunmamaktadır. Davalı … devirden sonra tek ortak olduğundan devre onay vermemesi de TMK’nın 2. maddesine aykırı olacaktır (Benzer yönde——– pay devir sözleşmesi ile davalı ….———- tek ortağı ——- olduğu, pay devir sözleşmesinde anılan davalının açıkça pay devir sözleşmesinin ————- yaptırmaya yönelik edim yükü altında bulunduğunun düzenlendiği, davalı …———–pay devir sözleşmesindeki edimini ifa etmemesinin TMK’nın 2. maddesine aykırı bulunduğu gözetilerek davanın kabulü ile pay devir tarihinden itibaren davacının ——- olmadığının tespitine, pay ——tescil ve ilanına karar verilmesi gerekmiştir.
KARAR: Yukarıda açıklanan nedenlerle,
1-Davanın KABULÜNE;
——- yevmiye numaralı —–gereği devir tarihi olan —–tarihinden itibaren davacının —– kayıtlı … ——– olmadığının tespitine,
Şirketin —– payının davalı —– ait olduğunun tespiti ile devir işleminin—– itibarıyla geçerli olacak şekilde ———tescil ve ilanına,
2-Başlangıçta alınan —– peşin harcın alınması gereken 80,70 TL harçtan mahsubuna, bakiye 21,40 TL harcın davalıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
3-Davacı kendisini vekil ile temsil ettirmediğinden bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
4-Davacı tarafından yatırılan 59,30 TL başvuru harcı ve 59,30TL peşin harç toplamı: 118,60 TL ile 115,80 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
5-Davacı tarafından yatırılan gider avansından artan kısmın HMK. 333. maddesi gereğince talep halinde karar kesinleştikten sonra yatırana iadesine,
Mahkememizin bu kararına karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde (HMK 345/1), mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine dilekçe verilmek suretiyle Bölge Adliye Mahkemesi İlgili Hukuk Dairesince incelenmek üzere tarafların istinaf yasa yoluna başvuru hakkı bulunduğuna dair, davacının yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup anlatıldı.