Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/285 E. 2021/935 K. 22.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/285 Esas
KARAR NO : 2021/935

DAVA : Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması)
DAVA TARİHİ : 29/04/2021
KARAR TARİHİ : 22/09/2021

Mahkememizde görülmekte olan Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacılar vekilince verilen dava dilekçesinde özetle; davalı ….—— katılmamakta direnmesi nedeniyle toplanamadığından müdürler kurulunun kilitlenme ve karar alamama durumu—genel kurulunun arz edilen gündemle olağanüstü toplanabilmesinin teminen ve bununla sınırlı olmak üzere TMK.m.427/4 dairesinde ve durumun aciliyetine binaen dosya üzerinden inceleme yapılarak kayyım görevlendirilmesini; talep ve dava etmiştir.
Davalılar adına dava dilekçesi, tensip zaptı usulünce tebliğ edildiği halde davaya cevap verilmemiştir.
Dava; davalı—toplanabilmesini teminen ve bununla sınırlı olmak üzere TMK 427/7 maddesi gereğince davalı şirkete kayyım atanması istemine ilişkindir.
Davacılar vekilince istemlerine gerekçe olarak, davalı——–olunduğu, müdürlerden davalı ….—- etmekten imtina ettiğinden—–davalı … — toplantısına davet edemediği, bir müdürün tek başına karar alıp genel kurulu davet etmesinin hukuken mümkün olmadığı, şirkette —-gereğince davalı şirkete kayyım atanarak genel kurulun toplantıya davet edilmesine Mahkememizce karar verilmesi gerektiği iddialarına dayandırışmıştır.
Mahkememizce davalı—— tarihli genel kurul kararı ile, aksi karar alınıncaya kadar müşterek temsile ——-olarak atandıkları belirlenmiştir.
TMK’nun 427/4. maddesinde;
“—- mallar için gereken önlemleri alır ve özellikle aşağıdaki hallerde bir —-
(..)4. Bir tüzel kişi — sağlanamamışsa,” şeklinde düzenleme getirilmiştir.
Anılan düzenleme kapsamında Mahkememizce kayyım atanması, davalı şirketin gerekli organlardan yoksun olması ön koşuluna bağlıdır ki,—- bu çerçevede değerlendirilemez. Celp olunan—- davalı —yoksun bulunmadığı belirlenmek, TMK’nun 427/4. maddesinin koşıllarının bulunmadığı değerendirilmiştir.
Davalı şirketin, belirlenen —- yapılması amacıyla Mahkemece kayyım atanması istemi TTK’nun 412. maddesi kapsamında değerlendirilebilir.
TTK’nun 412. maddesinde;
“Pay sahiplerinin——- — reddedildiği veya isteme — verilmediği takdirde, aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine, — şirket merkezinin bulunduğu yerdeki — verebilir. Mahkeme toplantıya gerek görürse, gündemi düzenlemek ve Kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere bir kayyım atar. Kararında, kayyımın, görevlerini ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir. —mahkeme dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir. Karar kesindir.” düzenlemesi getirilmiştir.
Anılan düzenlemenin açık lafzından da anlaşıldığı üzere, TTK’nun 412. maddesi gereğince Mahkemece verilecek kararın ön koşulu,——- bırakılmasıdır. Davacılar vekilince, işbu dava öncesinde, davalı şirket —, anılan düzenleme çerçevesinde talepte bulundukları ve taleplerinin sonuçsuz kaldığına ilişkin bir iddia ileri sürülmediği gibi buna ilişkin herhangi bir ispat vasıtasının da sunulmadığı, dolayısıyla TTK’nun 412. maddesinin koşullarının oluşmadığı kanaatiyle davanın reddine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
KARAR: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın reddine,
2-Alınması gereken 59,30 TL maktu karar ve ilam harcı peşin olarak yatırıldığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davalılar .—- kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihindeki — vekalet ücretinin davacılardan alınarak davalılar .— verilmesine,
4-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
5-Davalılar tarafından yapılan bir yargılama gideri bulunmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
6-Davacı tarafından yatırılan gider avansından artan kısmın HMK. 333.maddesi gereğince karar kesinleştikten sonra yatırana iadesine,
Dair, Davacılar Vekilinin ve Davalı—-Vekilinin yüzlerine karşı tebliğden itibaren 2 hafta süre içinde İstinaf yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.