Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/678 E. 2021/9 K. 05.01.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
-KARAR-

ESAS NO : 2020/678 Esas
KARAR NO : 2021/9

DAVA : İpotek
DAVA TARİHİ : 25/12/2020
KARAR TARİHİ : 05/01/2021

Mahkememizde görülmekte olan İpotek (İpoteğin Kaldırılması (Fekki)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacının tek sahibi ve yetkilisi olduğu———— işlerinde kullanılmak üzere 8 adet deniz ekipmanlarının kiralanmasını konu edindiğini, sözleşmede işe başlamadan ekipmanların bakım onarımı için davalı şirketten 750.000 TL avans ödemesi alınması kararlaştırıldığını, işbu avansın 350.000 TL’sinin vadeli çeklerle, 400.000 TL’sinin nakit olarak şirkete verildiğini, çekler için teminat istenmediğini, kalan 400.000 TL için davacının şahsına ait—————– bağımsız bölüm üzerine ipotek tesis edildiğini, dava dilekçesindeki ayrıntılı açıklamalar kapsamında ipoteğin bedelsiz kaldığı belirtmiş,———-bağımsız bölüm üzerine tesis edilen ipoteğin fekkine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıya tahmiline karar verilmesini talep etmiştir.
Dava dilekçesi davalıya tebliğ edilmeden dosya üzerinden görevsizlik nedeniyle davanın usulden reddine karar verilmesi, 6100 sayılı HMK’nın 115/1. ve 138. maddeleri ve usul ekonomisi uyarınca mümkün olduğundan davalıya dava dilekçesi tebliğ edilmemiş, davalı tarafından da davaya cevap verilmemiştir.
Somut olayda; taraflar arasında düzenlenen sözleşmeler incelendiğinde; dava dışı şirkete ait ekipmanların, dava dışı şirket tarafından istihdam edilen personel tahsis edilerek kullanılması söz konusudur. Bu durumda, taraflar arasındaki uyuşmazlığı oluşturan temel hukuki ilişki, kira sözleşmesinden değil, hizmet sözleşmesinden kaynaklanmaktadır.
Davanın açıldığı tarihte yürürlükte bulunan, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 4/1. maddesinde, her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ve çekişmesiz yargı işlerinin ticari dava ve ticari nitelikte çekişmesiz yargı işi sayılacağı hüküm altına alınmış, maddenin (a) bendinde bu kanunda öngörülen hususlardan doğan hukuk davaları ile çekişmesiz yargı işlerinin ticari dava ve çekişmesiz yargı işi sayılacağı belirtilmiştir.
Türk Ticaret Kanununun 3. maddesinde, “Bu Kanunda düzenlenen hususlarla bir ticari işletmeyi ilgilendiren bütün işlem ve fiiller ticari işlerdendir” düzenlenmesi getirilmiştir. Bir hukuki işlemin veya fiilin TTK’nın kapsamında kaldığının kabul edilmesi için Kanunun amacı içerisinde yukarıda tanımları verilen bu kanunda düzenlenen hususlarla bir ticari işletmeyi ilgilendiren bir hukukî işlemin veya fiilin olması gerekir.
Somut olayda, uyuşmazlık ipoteğin kaldırılması istemine ilişkin olup, davacı tacir olmadığı gibi, ticari işletmeyi ilgilendiren bir hukuki işlem ya da fiil de söz konusu olmadığına göre, ticari niteliği bulunmayan uyuşmazlığın asliye hukuk mahkemesince görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir (Benzer yönde; Yargıtay—————-Karar). 6102 sayılı TTK’nun başlangıç kısmında yer alan kanun uygulama alanı bölümünde IV. ticari davalar 6 bent halinde sayılmış, nitelik itibariyle ipoteğin fekki sayılmamıştır. Bu nedenle genel mahkemelerde görülmesi gereken bu davaya asliye ticaret mahkemelerinde bakılamaz (Benzer yönde; İstanbul——— Karar). Somut uyuşmazlıkta; sözleşmenin tarafı olmayan davacı … tarafından davalı lehine ipotek verildiği, ipoteğe konu taşınmazın ticari nitelikte bulunmadığı anlaşıldığından aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
KARAR: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacı tarafından davalı aleyhine açılan işbu davanın mahkememizin görevsizliği nedeniyle; HMK 115-2 md uyarınca dava şartı noksanlığından usulden reddine,
2-Karar kesinleştiğinde HMK’nın 20. Maddesi gereği (2) hafta içerisinde talep edilmesi halinde dosyanın görevli İstanbul Anadolu Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmek üzere Hukuk Mahkemeleri ———— gönderilmesine, aksi takdirde davanın açılmamış sayılacağının ihtarına,
3-Yargılama giderlerinin, HMK’nun 331-(2) md uyarınca yargılamaya görevli mahkemede devam edilmesi halinde bu mahkemece karara bağlanmasına; görevli mahkemede davaya devam edilmez ise dosya üzerinden mahkememizce karara bağlanmasına,
Gerekçeli mahkeme kararının taraflara tebliğinden itibaren (2) hafta içerisinde istinaf yasa yolu açık olduğuna dair dosya üzerinden karar verildi.