Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/647 E. 2021/431 K. 06.04.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

-KARAR-
ESAS NO : 2020/647 Esas
KARAR NO : 2021/431

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 14/12/2020
KARAR TARİHİ : 06/04/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacı şirketin — mali müşavir —– tarafından takip edildiğini, davacı şirketin ticari defterlerinin incelenmek üzere maliye müfettişi tarafından talep edildiğini, şirketin—— vefat etmiş olduğundan—– yılına ait ticari defterlere ulaşılamadığını,—— ile girildiğini, mali müşavir —— vefat ettiğinden —- girilemediğini, defterlerin zayi olduğunu belirtmiş, 2019 yılına ait defterlerin zayi olduğuna dair belge verilmesini talep etmiştir.
Dava; TTK’nın 82. maddesi gereğince zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
————— tarihli yazı içeriğine göre; davacı şirket hakkında vergi tekniği raporu ve inceleme raporu düzenlendiği görüldü.
—— tarihli yazı cevabına göre; mali müşavir ——–tarihinde vefat ettiği bildirilmiştir.
6102 Sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde düzenleme bulunmakta olup, aynı yasanın 82/7.maddesinde ise davanın ziyaın öğrenildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinde zayi belgesi verilmesine dair dava açılabileceği düzenlenmiştir.
Somut olayda; talep eden şirkete ait karar defterinin şirketin muhasebecisinin ölümü sonucu ulaşılamadığı iddia edilerek, şirket karar defterinin zayi olduğuna dair zayi belgesinin verilmesi istemine ilişkin olarak işbu dava açılmıştır. Muhasebeci ———- tarihinde vefat ettiği, dava tarihi —–tarihinde Türk Ticaret Kanunun 82/7. maddesinde ön görülen 15 günlük hak düşürücü sürenin dolduğu anlaşılmakla aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir. Hak düşürücü sürenin dolmadığı düşünülse dahi dava konusu ticari defterler TTK. 82/7 maddesi uyarınca zayi olmamıştır. Elektronik olarak tutulan ticari defterlerin bulunduğu sisteme giriş yapılamaması defterlerin zayi olduğu anlamına gelmez. Tüm dosya kapsamındaki delil durumu ve yazı cevapları uyarınca aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
KARAR: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın özel dava şartı noksanlığından usulden reddine,
2-Alınması gereken 59,30 TL maktu karar ve ilam harcının, peşin alınan 54,40 TL harçtan mahsubu ile bakiye 4,90 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineyi irat kaydına,
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansından artan kısmın HMK. 333. maddesi gereğince karar kesinleştikten sonra yatırana iadesine,
Dair, gerekçeli mahkeme kararının davacıya tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde istinaf yolu açık olduğuna dair davacı vekilinin yüzüne karşı, verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.