Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/568 E. 2021/968 K. 28.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
-KARAR-
ESAS NO : 2020/568 Esas
KARAR NO : 2021/968

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 16/11/2020
KARAR TARİHİ : 28/09/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacı şirketin ne zaman gerçekleştiği tespit edilemeyen bir tarihte—-saldırıya maruz kaldığını; bu nedenle, –sakladığı——bulunduğu ——-saklanan dosyaların — sağlanmasının önlendiğini; şifrelenen dosyaların dosya —- programının açılamadığını; defterlerin —-yıllarına—- yevmiye ve —-dair zayi belgesi verilmesini; talep ve dava etmiştir.
Dava; zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
——-cevabı içeriğine göre; davacı hakkında—- tarihli ———– suç raporu bulunduğu görüldü.
Mahkemece yapılan yargılama sırasında, gösterilen—- uzmanlık gerektiren yönler olduğundan bilirkişi incelemesi yaptırılmıştır.
Bilirkişi —— tarihli bilirkişi raporu içeriğine göre; davacı—–defterlerinin “———- yüklü olan —- —– olduğu, ——- kurulduğu, —- zayi edilip edilmediğinin tespitinin mümkün olmadığı belirlenmiştir.
Davacı, —– sonucu —- ortamda muhafaza edilen ticari defter verilerine ulaşılamadığını ileri sürerek zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
TTK’nın 64/3. maddesinin son cümlesi —-ortamda tutulan ticari defterlerin nasıl tutulacağı, defterlere kayıt zamanı, onay yenileme ile açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esasları———- çıkarılan tebliğle belirlenir.” şeklindedir.
TTK’nın 82/7. maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; — gibi —- saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. ” hükmü düzenlenmiştir.
—– sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe ——Yapılmasına Dair Tebliğ ile —-ortamda tutulan ———- karşı tedbir almak amacıyla ——— güvenliği sağlanmış şekilde —- sistemlerinde ya da —– izin alabilen ——– ——– saklanması zorunluluğu getirilmiştir.
Somut olayda; dava konusu ticari defterlerin ——–, davanın 15 günlük hak düşürücü sürede açılmadığı, hak düşürücü sürede açıldığı kabul edilse dahi davacının ——– gibi gerekli özeni göstermediği,—– gerekli önlemlerin alınmadığı —— ticari defterlerin davacının kendisinden kaynaklanmayan mücbir sebepten zayi olduğunun ispatlanamadığı (Benzer yönde; —— aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
KARAR: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın reddine,
2-Alınması gereken 59,30 TL maktu karar ve ilam harcının, peşin alınan 54,40 TL harçtan mahsubu ile bakiye 4,90 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineyi irat kaydına,
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansından artan kısmın HMK. 333. maddesi gereğince karar kesinleştikten sonra yatırana iadesine,
Dair, gerekçeli mahkeme kararının davacı vekiline tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde istinaf yolu açık olduğuna ilişkin verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı