Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/531 E. 2020/664 K. 09.11.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2020/531 Esas
KARAR NO: 2020/664
DAVA : İtirazın İptali (Haksız Eylemden Kaynaklanan Zarar Nedeniyle)
DAVA TARİHİ : 04/11/2020
KARAR TARİHİ : 09/11/2020
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Haksız Eylemden Kaynaklanan Zarar Nedeniyle) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dilekçesinde özetle; Dava dışı —– tarihinde, davalı şirkete ait —– plakalı araç kendi sevk ve idaresinde iken, müvekkilime ait ——– plakalı araca çarpmak suretiyle maddi hasarlı trafik kazasına sebebiyet verdiği, müvekkilin aracı ticari olup, personel taşımacılığında kullanıldığı, kaza neticesinde müvekkile ait aracın onarımı toplam —— sürmüş ve bu itibarla müvekkil aracından mahrum kalmış ve kazanç kaybına uğradığını, işbu bedele ilişkin alınan ———- Ekspertiz Raporuna göre müvekkilimin aracı için gün kaybı bedeli günlük——– olarak tespit edildiğini, ekspertiz raporu ile tespit edilen bedelin tahsili amacıyla —— sayılı dosyası ile davalı aleyhine ilamsız icra takibi başlatıldığı, – davalı tarafından borca itiraz ettiğini, araç, ———— model olduğu, onarımın yapıldığı servise ait ———– tarihli araç iş emri evrakından kaza neticesinde aracın onarım görüldüğünü, araç kaza sonrası ciddi şekilde hasara uğradığı araç ticari olup, personel taşımacılığında kullanıldığı, aracın onarım süresince kazanç kaybına uğradığından bahisle davalı müvekkile ödeme yapması gerektiğini takip sürecini uzatmak maksadı ile icra takibine haksız ve kötü niyetli olarak itiraz edildiği, davalının itirazının iptali ile takibin devamına, asıl alacağın takip tarihinden itibaren değişen oranlarda yasal faizi ile birlikte ödenmesine ve borçlu davalının icra inkar tazminatına mahkum edilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava itirazın iptali davasıdır.
——-tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı TTK’nın 5/1. maddesi uyarınca, ticari davalara bakma görevi, asliye ticaret mahkemesine aittir. Ticari davalar, mutlak ve nispi ticari davalar olarak ikiye ayrılmaktadır. Nispi ticari davalar, TTK’nın 4/1. maddesinin ilk cümlesinde tarif edilen davalardır. Buna göre, her iki tarafın da “ticari işletmesiyle ilgili hususlardan kaynaklanan” hukuk davaları, ticari dava sayılmıştır. Mutlak ticari davalar ise, tarafların tacir olup olmadıklarına ve uyuşmazlığın tarafların ticari işletmeleri ile ilgili bulunup bulunmadığına bakılmaksızın yasa gereği ticari dava sayılan uyuşmazlıklardır. TTK’nın 4/1-a ve devamı bentlerinde yazılan uyuşmazlıklar ile diğer kanunlarda ticari dava olduğu belirtilen uyuşmazlıklar, mutlak ticari davalardır.
Tüm dosya kapsamının ve yukarıda anılan yasal düzenlemelerin değerlendirilmesinde, davalı taraf tacir olmasına rağmen davacı tarafın tacir olmadığı gibi taraflar arasındaki uyuşmazlığın TTK’nın 4/1-a ve devamı bentlerinde yazılan uyuşmazlıklar kapsamında da bulunmadığı, bu itibarla davanın nispi ve mutlak ticari davalardan olmaması nedeniyle Mahkememizin görevli bulunmadığı, görev hususunun dava şartlarından olup yargılamanın her aşamasında resen nazara alınacağı gözetilerek davanın görev dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın göreve ilişkin dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddine,
Dosyanın kararın kesinleşmesi ve talep halinde görevli ———— Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine,
Yargılama gideri ve vekalet ücretinin görevli Mahkemece değerlendirilmesi
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu, tebliğden itibaren 2 hafta içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.09/11/2020