Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/382 E. 2020/154 K. 24.02.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/382
KARAR NO : 2020/154

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 25/06/2019
KARAR TARİHİ : 24/02/2020

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle:Müvekkilinin —– defterleri,faturaları, vergiye esas belgeleri ile sair birtakım belgeleri, Müşteri Hizmetleri Sözleşmesi gereğince —- tarafından arşivlendiğini,arşivleme hizmeti veren ———–bulunan kayıt depolama tesisinden — tarihinde yangın çıktığını,——- çıkan yangın sonrasında tesislerinde ve kayıtlarında oldukça ciddi bir kaybın yaşandığını; ancak meydana gelen zararın boyutlarını henüz tam olarak tespit edilemediğini arşivlerindeki müvekkiline ait —–kutudaki envanterler ile birtakım belgelerin de (Ek.2 ———–zarara uğrayan envanterin dökümü) yangının çıktığı tesiste olduğunu müvekkili şirkete bildirdiğini,müvekkilin 409 adet kutu içeriği belgenin zayi olduğunun netleştiğini, yangında zayi olan belgelerin tamamı yasal saklama süresi dolmamış olan ticari ve vergi denetimine tabi belgeler olduğunu,sonradan temin edilecek belgeler olmakla birlikte dava açma yasal süresini kaçırmamak adına TTK madde 82/7 hükmü uyarınca —– şirketi arşivinde bulunan şirketlerinin — belgelerin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep etmişlerdir
HUKUKİ DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE:
Dava;zayi belgesi verilmesine ilişkindir .
Davacı ticari defterleri, faturaların ve vergiye esas belgeler ile birtakım belgelerin müşteri hizmetleri sözleşmesi gereğince——- tarihinde yangın çıktığını ve davacıya ait—– belgelerin zayi olduğunu iddia etmiştir.
—— müzekkere yazılmış, müzekkere içeriğinde — tarihinde—- meydana gelen yangınla ilgili raporlar mahkememize gönderilmiştir.
Davacı arşivleme sözleşmesi, zayi olan belge dökümü, yangın raporu, zayiat rapor maili ve ihtarnameyi dosyaya sunmuştur.
———– tarihli yazı cevabında davacının ticari defter ve kayıtlarının yangın nedeniyle zayi olmasından dolayı —- sayılı yazı ile bildirimde bulunduğu, buna ilişkin vergi tekniği raporuna rastlanılmadığını bildirmiştir.
———- tarihli yazısında savcılık tarafından kovuşturmaya yer olmadığına dair karar ile birlikte zayi olan evrakların envanter listesinin sunulduğu görülmüştür.
————- Cumhuriyet Başsavcılığı’nın —- soruşturma ve — karar sayılı kararı kasten yangın çıkarma suçundan kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği görülmüştür.
6102 Sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde ”Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükmü düzenlenmiştir.
Tüm bu açıklamalar ışığında davacının davasını hak düşürücü süre içinde açtığı, talep konusu evrakların yangın nedeniyle zayi olduğu kabul edilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:(Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere)
1-Davanın kabulü ile,
——- yılları arası satış faturaları,
——————yılları arası vergi iadesi belgeleri,
————- yılları arası mahsup fişleri,
——– yılları arası masraf dökümleri,
—— ithalat belgeleri,
——-yılları kebir defterleri,
—— yevmiye defterleri,
——— yılları muhtasarları,
——- yılları arası KDV defterleri,
—– yılları arası KDV defterleri,
—-KDV iadeleri
——- yılları arası damga vergisi defterlerinin —- tarihinde —-adresinde meydana gelen yangında ZAYİ OLDUĞUNUN TESPİTİNE,
2-Alınması gereken 54,40 TL maktu karar ve ilam harcının, peşin alınan 44,40 TL harçtan mahsubu ile bakiye 10.00 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineyi irat kaydına,
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansından artan kısmın HMK. 333. maddesi gereğince karar kesinleştikten sonra yatırana iadesine,
Dair, Mahkememizin bu kararına karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren (2) hafta içinde (HMK 345/1), mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine dilekçe verilmek suretiyle, Bölge Adliye Mahkemesi ilgili hukuk dairesince incelenmek üzere tarafların istinaf yasa yoluna başvuru hakkı bulunduğuna dair davacı vekilinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.