Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2019/280 Esas
KARAR NO : 2021/812
DAVA : Tazminat
DAVA TARİHİ : 17/05/2019
KARAR TARİHİ : 25/08/2021
Mahkememizde görülmekte olan tazminat davasının açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; 01.12.2018 tarihinde meydana gelen kazada davacının ağır şekilde yaralandığını, kaza sonrasında—– sürücülerinin ——- davalı —belirtmiş, şimdilik 100,00 TL kalıcı iş göremezlik tazminatının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davadan önce başvuru yapılmadığını, davacının maluliyetinin belirlenmesi ve kusur oranının bilinmesi gerektiğini belirtmiş, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Dava, trafik kazasından kaynaklanan bedensel zararın tazmini istemine ilişkindir.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık; —–plakalı aracın neticesinde meydana gelen kazada sürücü——bağını kesen bir halin bulunup bulunmadığı, kazanın oluşumunda varsa kusur oranlarının ne olduğu, davacının—- — hangi miktarda maddi zararının oluştuğu, davalının bu zarardan sorumlu olup olmayacağı ile hangi miktarda sorumlu olacağı noktasında toplanmaktadır.
Davalı vekilinin—- tarihli beyan dilekçesi ile “Sulh Protokolü ve İbraname” sunduğu görüldü.
Davacı vekilince sunulan — tarihli beyan dilekçesi ile davadan feragat edildiği, vekilin özel yetkisinin bulunduğu görüldü.
Davadan feragat HMK.m. 307. uyarınca davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Feragat dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragatın hüküm ifade etmesi karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Feragat hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. HMK.m. 311 uyarınca feragat kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. Bu doğrultuda, davacı vekilinin mahkememizde açılan davadan feragat ettiği anlaşıldığından, davanın feragat nedeniyle reddine dair karar vermek gerekmiş ve aşagıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
KARAR: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın feragat nedeniyle reddine,
2-Alınması gereken 39,53 TL maktu karar ve ilam harcının, peşin alınan 44,40 TL harçtan mahsubuna, fazla alınan harcın talep halinde yatırana iadesine,
3-Vekalet ücreti hususunda karar verilmesine yer olmadığına,
4-Tarafların yaptığı yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
5-Taraflarca yatırılan gider avansından artan kısmın HMK. 333. maddesi gereğince karar kesinleştikten sonra yatırana iadesine,
İlişkin, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda, kararın taraflara tebliğinden itibaren (2) hafta içinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.