Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/232 E. 2019/1073 K. 13.11.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

KARAR
ESAS NO : 2019/373 Esas
KARAR NO : 2019/1013

DAVA : Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli)
DAVA TARİHİ : 21/06/2019
KARAR TARİHİ : 30/10/2019

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dilekçesinde özetle ; davacının araç ekspertizi ve muayenesi sektöründe faaliyet gösteren, davalı —————————- hissedarı olduğu, müvekkil ile davalı şirket arasında dava konusu olağan genel kuruldan önce, —————– tarihinde protokol imzalandığı, davalı şirket yönetim kurulunun 11/06/2019 günü saat 11.00 da şirket merkezinde , belirlenen gündem maddeleri ile ———— yıllarına ilişkin Olağan Genel Kurul Toplantısı yapılması üzerine karar alındığı, müvekkilin davalı şirketin mali yapısına ilişkin bilgi edinme hakkının kısıtlandığını, alınan gündem ve kararlara ilişkin itirazlarının olduğu, Olağan Genel Kurul Toplantısında alınan 2,3,4,5,6 nolu kararların iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davanın kötü niyetle açılmış bir dava olduğundan bahisle, davalı şirket aleyhine tebdiren istenilen özel denetçi talebinin, —————- yapılan Olağan Genel Kurul toplantısında alınan 2,3,4,5,6 nolu kararların iptali talebinin, ve şirket aleyhine açılmış işbu davanın reddini talep etmiştir.
Davacı vekilinin 30/10/2019 tarihli dilekçe ile davadan feragat ettiğini bildirdiği, davacı vekilinin vekaletnamesinde davadan feragat etme yetkisinin bulunduğu, görülmüştür.
Davalı vekilinin 25/10/2019 tarihli dilekçesi ile; tarafların sulh olduğunu beyan ettiği, ekinde “muvafakatname ve feragatname başlıklı” belge sunduğu, anılan belgenin tetkikinde mahkememiz iş bu dosyanın da yer aldığı bir kısım dosyalar yönünden tarafların anlaşmaya vardığı, 3.d.maddesi ile de birbirlerinden yargılama gideri ve vekalet ücreti talep etmediklerini kararlaştırdıkları görülmüştür.
Davadan feragat HMK mad. 307. Uyarınca davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Feragat dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragatın hüküm ifade etmesi karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Feragat hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. HMK md. 311 uyarınca feragat kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. Bu doğrultuda davacı asillerin mahkememizde açılan davadan feragat ettiği anlaşılmakla açılan davanın feragat nedeniyle reddine dair karar vermek gerekmiş ve aşagıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın feragat nedeniyle reddine,
2-Alınması gerekli 44,40 TL harç peşin olarak yatırıldığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Taraflar arasındaki sulh protokolü gözetilerek davalı lehine vekalet ücreti hükmedilmesine yer olmadığına,
4-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
5-Taraflarca yatırılan gider avansından artan kısmın HMK. 333.maddesi gereğince karar kesinleştikten sonra yatırana iadesine,
6-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatırana iadesine,
Dair;gerekçeli mahkeme kararının taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde istinaf yolu açık olduğuna dair davacı ve davalı yokluğunda verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.