Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/83 E. 2018/682 K. 26.06.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2018/83 Esas
KARAR NO : 2018/682

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 22/01/2018
KARAR TARİHİ : 26/06/2018
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin 22/01/2018 tarihli dava dilekçesinde özetle; müvekkil şirketin bir aile şirketi olduğunu, …. saygıyla alınan uzakyol kaptanı ……….çifti bu şirketin iki hissedarı olduğunu, müvekkil şirkette yapılması ön görülen hisse devrine ilişkin olarak toplantılar yapıldığı, 10/01/2018 tarihinde şirket pay defterinin arşivde olmadığını, farklı adreslerde yapılan uzun aramalar sonucu pay defteri bulunamadığını, şirketin kaybolan pay defteri 3/05/2000 tarihinde İstanbul ……Noterliği tarafından tasdik edildiği belirterek müvekkil şirkete ait şirket pay defterinin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER:
İstanbul ……….Noterliğine, Boğaziçi Kurumlar Vergi Dairesine, Marmara Kurumlar Vergi Dairesine, İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğüne yazılan müzekkere cevapların geldiği görüldü
HUKUKİ DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE:
Dava, davacı şikete ait pay defterinin zayi nedeniyle iptali istemine ilişkindir.
İstanbul ………… Noterliğinin …… yevmiye sayılı tasdiki ile davacı ………..’nin 200 sayfalık yevmiye defterini tasdikinin 03/05/2000 tarihinde yapıldığı, kullanılacağı dönem olarak ………. tarih aralığının belirtildiği, 16/09/2015 tarihli ticaret sicil gazetesinin ve davacı şirket adına düzenlenmiş bir kısım fatura örneklerinin dosyaya sunulduğu görülmüş olup, davacı şirket sahibinin……. oldukları anlaşılmıştır.
Boğaziçi Kurumlar Vergi Dairesine yazı yazılarak davacı şirketin pay defterinin kaybı ile ilgili başvuruda bulunup bulunmadığı sorulmuş gelen yazı cevabında davacı şirketin 01/03/2014 tarihi itibarıyla Marmara Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğünden nakil geldiği, bu tarihten önceki bilgilerin nakil gelinen kurumdan sorulması gerektiği, mükellef hakkında 06/06/2018 tarihi itibarıyla kayıtlarına intikal eden herhangi bir vergi soruşturma, vergi tekniği raporuna rastlanmadığı, 2014-2017 yıllarına ait ticari defter ve kayıtlarının kaybı- zayii ile ilgili herhangi bir müracatının olmadığı bildirilmiştir.
…………Dairesinden gelen yazı cevabında …………. vergi kimlik numaralı mükellefi olan davacı şirketin …..-….. tarihleri arasında dairenin mükellefi olduğu, bu tarihten itibaren ………. Dairesine nakil gittiği, mükellefin genel esaslara tabi olduğu, hakkında özel usulsüzlük cezasından dolayı vergi inceleme raporunun düzenlendiği ancak vergi tekniği raporunun düzenlenmediği, defter ve kayıtlarının kaybı -ziyaı ile ilgili yapmış olduğu müraacatının bulunmadığı ve idare inceleme raporunun olmadığı bildirilmiştir.
Pay defteri limited şirketlerde şirket ortaklarının kaydedildiği, ciltli ve sayfaları müteselsil sıra numaralı defterdir.
Limited şirketler pay defterine ortakların adları, adresleri, her ortağın sahip olduğu esas sermaya payının sayısı, esas sermaya paylarının devirleri ve geçişleri itibarıyla değerleri, grupları ve esas sermaya payları üzerindeki intifa ve rehin hakları sahiplerini adları ile adresleri yazılır. Payı/ pay senedi devir alan yeni ortak veya pay sahibide ayrı bir sayfada izlenir. Fiziki ortamda tutulan pay defterinin açılış onayı, kuruluş sırasında ve kullanmaya başlamadan önce yaptırılır. Pay defterinin yenilenmesinin gerektiği durumlarda açılış onayı yapılacak yeni defter, kullanımına son verilecek defterle veya zayi edilmiş ise zayi belgesi ile birlikte notere ibraz edilir. Yeni pay defterinin açılış onayının yapıldığı sırada noter, eski deftere veya zayi belgesine yeni pay defterinin açılış onayının yapıldığını tarih ile sayı belirtmek suretiyle şerh düşer. Eski defterde veya zayi belgesinde söz konusu şerhi gören noter tekrar açılış onayı yapamaz. Pay defteri kapanış onayına tabi değildir.
Görüldüğü gibi pay defterine yazılacak olan kayıtlar şirketin ortakları ile ortakların paylarının miktarı ve devirlerinden ibaret olup, bu kayıtların ayrıca ticaret sicil gazetesinde ilan edilmesi, davacı şirketin sadece iki ortağı bulunup , bunların sahip olduğu sermaya miktarının ticaret sicil gazetesinde kayıtlı bulunup, sermayenin artırılmış ve ödenmiş olduğunun açıkça kayıtlı olması, şirket ortaklar kurulu tarafından alınan kararın bu şekilde tescil ve ilanı nedeniyle iki ortak dışında başka ortağı bulunmayan davacı şirketin dava açmakta hukuki menfatinin bulunduğu, pay defterinin vergi dairesi tarafından saklanan, ibraz edilen defterlerden olmadığı anlaşılmakla davanın kabulüne dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:(Gerekçesi kararda açıklandığı üzere)
1-Davanın KABULÜNE
2-Davacı şirkete ait pay defterinin zayi nedeniyle iptaline,
3-Harç peşin alınmış olduğundan başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
4-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
5-Davacı tarafça yatırılan gider avansının harcanmayan kısmının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair;gerekçeli mahkeme kararının taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde istinaf yolu açık olduğuna dair davacı vekilinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.