Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/805 E. 2019/1071 K. 12.11.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. … Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2018/805 Esas
KARAR NO : 2019/1071

DAVA : İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 05/07/2018
KARAR TARİHİ : 12/11/2019

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP:
Davacı vekilinin —— tarihli dava dilekçesinde özetle; müvekkil şirketin davalı borçlu aleyhine … Anadolu——–.İcra Müdürlüğünün —- Esas sayılı dosyasıyla hasarın ödenmemesinden dolayı rücu alacağına ilişkin ilamsız icra takibine geçildiğini, davalı borçlunun takibe itiraz ettiğini, müvekkilinin söz konusu hasarlara istinaden sigortalısına ödeme yaptığını, sigortalısının hasarını karşıladığını, borçludan %20 den az olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesine, itirazın iptaline, takibin devamına, yargılama gideri ile vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA:
Davalı vekilinin 03/09/2018 tarihli cevap dilekçesinde özetle; söz konusu dava dilekçesindeki araçların müvekkil şirkete ait olmadığını davanın hukuki temeli ve rücu sebebinin anlaşılamadığını, müvekkil şirkete ait aracın davalı şirketten kaza tarihinde ZMMS poliçesi bulunmadığını belirterek davanın reddine, %20 den aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesine, yargılama gideri ile vekalet ücretinin davacıya yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER:
… Anadolu —–.İcra Müdürlüğünün —— İcra dosya aslının celp edildiği ve mahkememiz dosyası arasına alındığı görüldü.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE:
Dava trafik kazası sebebiyle kasko sigortasının müşterisine yaptığı ödemenin TTK 1472 maddesi uyarınca rücu istemine ilişkindir.
TTK’nın 4.maddesinde yazılı davalar mutlak ticari davalardır.TTK’nın 5 .maddesinde yazılı davalar ise genel hukuk davalarıdır..Bu davaların ticari dava sayılabilmeleri için her iki tarafında tacir ve davanın, tarafların ticari işletmeleri ile ilgili olması gerekir.Bir tarafın tacir olması o işi ticari iş haline getirsede ticari dava haline getirmez.
Davacı ve davalı her ne kadar tüzel kişi tacir olarak görünse de TTK 1472 maddesi uyarınca kanuni halefiyet ilkesine dayanılarak açılan davada davacı şirket, sigortalısının hak ve alacaklarına halef olmaktadır. Buna binaen davacının sigortalısının gerçek kişi olması aracın hususi kullanıma tahsisli olması ve Yargıtay —–. HD’nin——sayılı ilamı göz önünde bulundurulduğunda davanın her iki tarafının tacir vasfında olmadığı davacının gerçek kişi olarak hareket ettiği anlaşılmıştır. Bu doğrultuda haksız fiilden kaynaklanan uyuşmazlıkta genel mahkeme olan Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir.
Açıklanan gerekçeler ışığında mahkememizin görevsizliğine dair karar vermek ve aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM:(Gerekçesi kararda açıklandığı üzere)
1- Mahkememizin GÖREVSİZLİĞİNE,
2-Davanın HMK 114/1-c maddesi uyarınca mahkemenin görevli olması ile ilgili dava şartı yokluğu sebebiyle HMK 115/2. Maddesi gereğince usulden reddine,
3-HMK 20. Maddesi uyarınca kararın kesinleşme tarihinden itibaren taraflardan birinin 2 hafta içerisinde mahkememize başvurması halinde dosyanın görevli … ANADOLU NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE GÖNDERİLMESİNE,
4-Aksi taktirde davanın açılmamış sayılmasına,
5-HMK 331/2. Maddesi uyarınca yargılama giderleri hakkında görevli mahkemece karar verilmesine,
Dair;gerekçeli mahkeme kararının taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde istinaf yolu açık olduğuna dair davacı VE davalı vekilinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.