Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/589 E. 2019/766 K. 12.09.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/527 Esas
KARAR NO : 2019/748
DAVA : Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ: 08/05/2018
KARAR TARİHİ: 11/09/2019
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dilekçesinde özetle; davacıların murisleri ————- tarihinde ———— civarındaki ışıkların bulunduğu yerden ————i yolu karşıya geçmek için orta refüjde ışık tabelasının bulunduğu kısmda beklerken Kartal istikametinden ———– istikametine doğru seyir halinde bulunan ——– plakalı araç sürücüsü ..——— nolu trafik ışıklarına yaklaştığı anda yolun sağında araçların beklemesine rağmen durmayarak yoluna devam ettiğini, ve bu esnada——– sokaktan yolun karşısına geçmek isteyen davalı … sevk ve idaresindeki ——- plakalı araca çarptığını ve bu çarpma neticesinde ——– plakalı aracın savrulduğunu ve yoldan çıkarak orta refüjde bekleyen davacıların mürsilerine çarparak ölümlerine neden olduğunu, kazanın meydana gelmesinde … ve …’ın birlikte kusurlu olduğunu, bu nedenle müvekiller … için—— TL, … için —– TL, … için —- TL, … için —-TL, … için — TL, … için —-TL olmak üzere toplam —- manevi tazminatın kaza tarihi ——– gününden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalılardan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı … vekilinin cevap dilekçesinde özetle; dosyasına konu —— plakalı araç, müvekkil şirket nezdinde———— ile teminat altına alındığı, ihtiyari manevi tazminat talepleri olay başına —— TL ile sınırlı olduğu, sigortalı araç sürücüsünün kusur oranı, davacıların geliri, sosyal-ekonomik durumu ve Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’ndan destekten yoksun kalma tazminatının karşılanıp karşılanmadığı hususlarının hakkaniyete uygun ve zenginleşmeye yol açmayacak şekilde takdir edilmesini davanın reddini talep etmiştir.
Davalılar …, … vekilinin cevap dilekçesinde özetle; olay günü trafik polislerince tanzim edilen trafik kaza tutanağında müvekkil … tam kusurlu görülmesine rağmen, İst.Anadolu C.Başsavcılığınca görülen soruşturma dosyası kapsamında toplanan deliller ve alınan rapor doğrultusunda davalı müvekkili …’in tali kusurlu olduğu , olay günü trafik kazasının meydana geldiği yerde bulunan trafik ışıklarının çalışmadığı ve yetkililer tarafından onarım yapıldığı, trafik ışıklarının onarımını yapan yetkililer tarafından gerekli önlemlerin alınmadığını, uyarıcı tabela ve sair tedbirler alınmaksızın çalışma yapıldığı,… hız limitleri dahilinde aracını kullandığı, kazanın meydana gelmesinde müvekkilinin hiçbirkusurunun olmadığını, müvekkil …’in kusursuz olması sebebiyle diğer müvekkil …’in de herhangi bir sorumluluğu bulunmadığından bahisle davanın reddini talep etmiştir.
Dava, trafik kazasında davacılar murisinin vefatı nedeniyle manevi tazminat istemine ilişkindir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 4. maddesinde mutlak ticari davalar “(1)Her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ———-ve çekişmesiz yargı işleri ile tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın;
a) Bu Kanunda,
b) Türk Medenî Kanununun, rehin karşılığında ödünç verme işi ile uğraşanlar hakkındaki 962 ilâ 969 uncu maddelerinde,
c) 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun malvarlığının veya işletmenin devralınması ile işletmelerin birleşmesi ve şekil değiştirmesi hakkındaki 202 ve 203, rekabet yasağına ilişkin 444 ve 447, yayın sözleşmesine dair 487 ilâ 501, kredi mektubu ve kredi emrini düzenleyen 515 ilâ 519, komisyon sözleşmesine ilişkin 532 ilâ 545, ticari temsilciler, ticari vekiller ve diğer tacir yardımcıları için öngörülmüş bulunan 547 ilâ 554, havale hakkındaki 555 ilâ 560, saklama sözleşmelerini düzenleyen 561 ilâ 580 inci maddelerinde,
d) Fikrî mülkiyet hukukuna dair mevzuatta,
e) Borsa, sergi, panayır ve pazarlar ile antrepo ve ticarete özgü diğer yerlere ilişkin özel hükümlerde,
f) Bankalara, diğer kredi kuruluşlarına, finansal kurumlara ve ödünç para verme işlerine ilişkin düzenlemelerde, öngörülen hususlardan doğan hukuk davaları ticari dava————-ve ticari nitelikte çekişmesiz yargı işi sayılır. Ancak, herhangi bir ticari işletmeyi ilgilendirmeyen havale, vedia ve fikir ve sanat eserlerine ilişkin haklardan doğan davalar bundan istisnadır” şeklinde düzenlenmiştir.
Bunun yanında TTK’nın 21. maddesi gereğince her iki tarafın tacir olması ve tarafların ticari işletmesi ile ilgili olan davalar, taraflardan birinin ticari işletmesiyle ilgili olması kaydıyla Borçlar Kanunu’nun havale hakkındaki 457-462 ve vedia hakkındaki 463-482. maddelerinde düzenlenen hususlardan doğan nispi nitelikteki ticari davalar yönünden de ticaret mahkemesi görevlidir.
Türk Ticaret Kanunun 4. maddesinde, bu kanundan doğan hukuk “davalarının” ticari dava sayıldığı, aynı kanunun 5. maddesinin 2.fıkrasında, bir yerde ticaret mahkemesi varsa asliye hukuk mahkemesinin vazifesi içinde bulunan ve bu kanunun 4. maddesi hükmünce ticari sayılan “davalara”, ticaret mahkemesinde bakılacağı hususları düzenlenmiştir.
Türk Ticaret Kanunun 3. maddesi ise, ”Bu Kanunda düzenlenen hususlarla bir ticari işletmeyi ilgilendiren bütün işlem ve fiiller ticari işlerdendir” hükmünü içermektedir.
Türk Ticaret Kanunu’nun 1401-1520. maddelerinde Sigorta Hukuku’nun düzenlendiği, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun “zorunlu sigortalar” başlıklı 13. maddesinde de sorumluluk sigortalarına ilişkin düzenleme yer aldığı görülmektedir.
Türk Ticaret Kanunun 1483 ve devamı maddelerinde “zorunlu sorumluluk sigortalar” düzenlenmiştir.
Bir hukuki işlemin veya fiilin Türk Ticaret Kanun’u kapsamında kaldığının kabul edilmesi için yasanın amacı içerisinde yukarıda tanımları verilen bu kanunda düzenlenen hususlarla bir ticari işletmeyi ilgilendiren bir hukuki işlemin veya fiilin olması gerekir.
Yukarıda açıklanan yasa hükümleri, davanın haksız fiilden kaynaklı olması ve Yargıtay ——– Hukuk Dairesinin ——— esas, ——— karar sayılı ilamında “açılan somut davada davalılar arasında zorunlu mali sorumluluk sigortacısı da bulunmaktadır. Sigorta hukuku 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 6. kitabında 1401 ve devamı maddelerinde, zorunlu sorumluluk sigortası ise 1483 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Bu durumda Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenen hususlardan olması nedeniyle TTK’nun 4/1-a ve 5/1 maddeleri gereği dava ticari dava” olduğu yönündeki görüşüne göre mefhumun muhalifinden, zorunlu mali srumluluk sigortası olmayan kasko sigortasından kaynaklanan işbu davada mahkememizin görevli bulunmadığı kanaatiyle davanın görev yönünden usulden reddine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın göreve ilişkin dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddine,
Dosyanın kararın kesinleşmesi ve talep halinde görevli İstanbul Anadolu Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine,
Yargılama gideri ve vekalet ücretinin görevli mahkemece değerlendirilmesine,
Dair, hazır olan tarafların /vekillerin yüzlerine karşı tebliğden itibaren 2 hafta süre içinde İstinaf yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 11/09/2019